Η PetroChina ν1 εισαγωγέας φυσικού αερίου της Κίνας δηλώνει μείωση λόγω κορονοϊού

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:49 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
PetroChina

Ο σημαντικότερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Κίνας, η PetroChina, δήλωσε μείωση στις εισαγωγές φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και του αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών. Δήλωσε πως η μείωση γίνεται λόγω ανωτέρας βίας, λόγω του κορονοιού.

Η εταιρεία ενημέρωσε τους προμηθευτές αγωγών φυσικού αερίου καθώς και τουλάχιστον έναν προμηθευτή ΥΦΑ (LNG) , αν και λεπτομέρειες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν άμεσα.

Η PetroChina δεν απάντησε

Η PetroChina δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια. Ένας εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας KazTransGas που χειρίζεται τις εξαγωγές φυσικού αερίου δήλωσε «ουδέν σχόλιο».

Η PetroChina καλύπτει το 40% των συνολικών αναγκών σε αέριο μέσω των εισαγωγών και περίπου το 70% των εισαγωγών διέρχεται μέσω αγωγού φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία, τη Μιανμάρ και τη Ρωσία, ενώ οι υπόλοιπες μέσω LNG.

“Οι περικοπές της προσφοράς θα μειωθούν ανάλογα στους προμηθευτές αλλά οι προμηθευτές LNG θα υποστούν μικρότερο αντίκτυπο σε σχέση με τους προμηθευτές φυσικού αερίου”, ανέφερε μία από τις πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης.

Δεν είναι σαφές ποιοι όγκοι PetroChina είχαν δηλώσει την ανωτέρα βία ή την χρονική περίοδο που καλύπτει η προκήρυξη.

Ωστόσο, ένας σημαντικός προμηθευτής LNG στην κινεζική εταιρεία είπε στο Reuters ότι η PetroChina είχε ζητήσει να μεταφερθούν  κάποια φορτία στο τρίτο τρίμηνο.

Τον περασμένο μήνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG της Κίνας, η China National  Offshore Oil Corp (CNOOC) ανέστειλε τις συμβάσεις με τουλάχιστον τρεις προμηθευτές, οι οποίοι οδήγησαν τις τιμές του LNG σε χαμηλά επίπεδα.

“Η PetroChina έχει κάνει το καλύτερο δυνατό τον τελευταίο μήνα να μετριάζει τον αντίκτυπο στον ιό και προσπάθησε να μην εκδώσει μια τέτοια ειδοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της εκτροπής των φορτίων στην Ινδία και τη Σιγκαπούρη”, ανέφερε η πηγή.

“Αντίθετα με την CNOOC (η οποία έστειλε την ανακοίνωση νωρίτερα) η οποία μπορεί να δει τ επιβράδυνση της ανάκαμψης της ζήτησης, η PetroChina ‘παλεύει’ με απότομη πτώση της ζήτησης από τα μέσα Μαρτίου (για αγωγούς αερίου) οπότε και  τελειώνει η περίοδος θέρμανσης”.

Η PetroChina Company ( SEHK : 0857 , SSE : 601857 , NYSE : PTR ) είναι κινεζική εταιρεία πετρελαίου που ιδρύθηκε το 1999 και είναι η εισηγμένη θυγατρική της κρατικής China National Petroleum Corporation (CNPC), που εδρεύει στην  περιοχή Dongcheng του Πεκίνου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Κίνας. Ο τζίρος της για το 2010 ήταν $221 δις. Σύμφωνα με το Forbes, το 2009 ήταν η 6η κορυφαία δημόσια εταιρία στον κόσμο.

Στις αρχές του Μαΐου του 2007, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διέθετε τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Κίνας που βρίσκονται στην βορειοανατολική ακτή της χώρας, σε ένα κοίτασμα πετρελαίου που ονομάζεται Τζιντόνγκ Νανπού στον κόλπο Μποχάι.

Θυμίζουμε πως το φθινόπωρο η Petrochina ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη λεκάνη Ταρίμ στη Σιντσιάνγκ της Κίνας, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 115 δις κυβικά μέτρα.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, Tian Jun, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές εξόρυξης, με τις μετρήσεις να δείχνουν δυναμικότητα παραγωγής 115,3 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 21,66 εκατ. τόνους συμπυκνωμένου φυσικού αερίου. Οι εξορύξεις θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Το οικόπεδο εξόρυξης Ταρίμ της Petrochina παρέχει φυσικό αέριο σε δεκαπέντε περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Κίνας μέσω των αγωγών από δυσμάς προς ανατολάς.

Στα αγγλικά

Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου. Οι economictimes αναφέρουν τα εξής: China’s top gas importer PetroChina has declared force majeure on natural gas imports, including on liquefied natural gas (LNG) shipments and on gas imported via pipelines, four industry sources told Reuters on Thursday.

The company issued the force majeure notice to suppliers of piped gas and also to at least one LNG supplier, though details of the force majeure notice could not immediately be confirmed.

PetroChina meets 40% of its total gas needs through imports and about 70% of imports are through pipeline gas while the rest are through LNG, one of the sources said.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *