Το πετρέλαιο παραμένει στην κορυφή, όσον αφορά το παγκόσμιο καύσιμο. Παρόλα αυτά η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε αναταραχή. Οι χώρες του ΟΠΕΚ και θα τα συνεργαζόμενα κράτη, με καθοδηγήτρια τη Ρωσία, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Αυτό σημαίνει πως από την 1η Απριλίου παύουν να ισχύουν οι συμφωνίες για συντονισμένη μείωση της παραγωγής, οι οποίες αποσκοπούσαν στη στήριξη των διεθνών τιμών.
Οι πληροφορίες θέλουν τη Ρωσία να είναι ο υποκινητής της κατάρρευσης των συνομιλιών . Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Βιέννη, ήταν ξεκάθαρος:
«Δεν υπήρξε συναίνεση στο πώς οι 24 χώρες θα αντιδράσουν συντονισμένα στην τρέχουσα κατάσταση. Έτσι, από την 1η Απριλίου, ξεκινάμε να εργαζόμαστε, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις ποσοστώσεις ή τις μειώσεις που βρίσκονταν σε ισχύ. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάθε χώρα δεν θα παρακολουθεί και δεν θα αναλύει τις εξελίξεις στην αγορά».
Η πετρελαϊκή αγορά, φυσικά, αντέδρασε αρνητικά στις παραπάνω εξελίξεις. Η τιμή των συμβολαίων Brent έκλεισε στα 45,46 δολάρια ανά βαρέλι, χάνοντας το 8% της αξίας της.
Ιστορικό χαμηλό για το πετρέλαιο από το 2017
Αξίζει να τονιστεί ότι πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, ενώ από την αρχή του έτους, οι αθροιστικές απώλειες υπερβαίνουν το 30%.
Την Πέμπτη, οι χώρες του ΟΠΕΚ πρότειναν την περαιτέρω μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν υπήρξε συμφωνία, με αποτέλεσμα από την 1η Απριλίου να αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην παραγωγή.
Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ αναμένεται να λάβει χώρα στις 9 Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι η πρώτη απόφαση για συντονισμένη μείωση της παραγωγής ελήφθη το 2016, με στόχο την τόνωση των διεθνών τιμών.
Τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξε επέκταση των μέτρων, με τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να συμφωνούν στην περικοπή της παραγωγής κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, ενώ η Σαουδική Αραβία τάχθηκε υπέρ της εθελοντικής μείωσης της εγχώριας παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια για τους επόμενους τρεις μήνες.