Α.Πενταράς:«Η Τουρκία έθεσε υπό τον στρατηγικό της έλεγχο την Κύπρο – Θα παίζει “εν ου παικτοίς” για 2 έτη». Άδοξο τέλος στο όραμα της Κύπρου για φυσικό αέριο

Πενταράς
Α. Πενταράς: Άδοξο τέλος στο όραμα της Κύπρου για φυσικό αέριο

Η Τουρκία παίζει στην ανατολική Μεσόγειο κυριολεκτικά ΄΄εν ου παικτοίς΄΄ είπε ο στρατηγός Πενταράς.

Φυσικό αέριο από την ΑΟΖ για την Κυπριακή Δημοκρατία; Α, μπα. Μάλλον βρισκόμαστε στην αρχή του άδοξου τέλους ενός  οράματος που αποσκοπούσε στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της ΚΔ. 

Ο κυκεώνας της φοβίας και του πανικού που ενέσκηψε σε όλο τον πλανήτη ελέω ιού, αλλά και στον τόπο μας, παραμέρισε έως και εξουδετέρωσε τις όποιες σκέψεις, συζητήσεις , περί της εκμετάλλευσης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ( ΑΟΖ) .

Η αναβολή των γεωτρήσεων από τις εταιρείες που αγόρασαν τα οικόπεδα της ΑΟΖ και η παράλληλη δράση της Τουρκίας ενδεχομένως να προκαλέσουν δυσεπίλυτα προβλήματα στο κράτος και όπως επισημαίνει και ο  τέως Διοικητής της ΚΥΠ και Αντιστράτηγος ε.α Πενταράς να αποτελεί απαρχή νέων περιπετειών αφού και πάλι δεν προνοήσαμε

Ο κ. Πενταράς, ακόμη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «  ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο  που αν γινόταν με τις σωστές προϋποθέσεις και ιδιαίτερα με την προβολή από το κράτος μιας αποτρεπτικής ισχύος η οποία θα διασφάλιζε την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, θα άλλαζε ευνοϊκά τα δεδομένα όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής και θα συνέβαλλε σε μια σωστή και δημοκρατική λύση του Κυπριακού προβλήματος.»

Ωστόσο η παντελής έλλειψη στρατηγικής οδήγησε κατά τον Στρατηγό Πενταρά την Τουρκία « να θέσει υπό τον στρατηγικό της έλεγχο την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, περιλαμβανομένης ασφαλώς και ολόκληρης  της Κύπρου.

Ήδη,  από το 2006, τονίζει η Τουρκία κατέχει το 46% της Κυπριακής ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου στην οποία περιέλαβε το 30% περίπου των οικοπέδων 4,5,6,7 και 1, χωρίς καμιά αντίδραση της τότε πολιτικής ηγεσίας, ενώ από το 2011, με συμφωνία που υπέγραψε  το ψευδοκράτος με τη Τουρκία, το πρώτο  εκχώρησε στη δεύτερη τα δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στα οικόπεδα που η Τουρκία διαχώρισε για λογαριασμό του ψευδοκράτους και τα οποία περιλαμβάνουν το σύνολο ή μέρος όλων των υπολοίπων οικοπέδων της ΚΔ, πλην του 10 και 11 τα οποία η Τουρκία θεωρεί ότι ανήκουν στην ΑΟΖ της Αιγύπτου.» 

Για να προσγειώσει τους αιθεροβάμονες και να προβεί σε προειδοποιήσεις προς κυβερνώντες και κόμματα ο Στρατηγός  Πενταράς παραπέμπει στην ενέργεια της Τουρκίας η οποία μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά παράβαση κάθε αρχής του διεθνούς δικαίου, αποδεικνύει δύο πράγματα. 

  • Πρώτον, ότι η Τουρκία πέραν και πάνω από τα οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζει η ίδια (πανδημίας, οικονομικά, πολιτικά κλπ) θέτει τις στρατηγικές της επιδιώξεις σε πρώτη προτεραιότητα, την υλοποίηση των οποίων συνεχίζει απρόσκοπτα
  •  Δεύτερον, φαίνεται ότι και μετά τις  κυρώσεις που η ΕΕ επέβαλε στη Τουρκία τους προηγούμενους μήνες σε μια προσπάθεια να πεισθεί  να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στη Κυπριακή ΑΟΖ, η τελευταία συνεχίζει απτόητη τις παράνομες ενέργειές της, γνωρίζοντας πλέον ότι  καμιά προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας δεν είναι ικανή να την σταματήσει. Αυτό σημαίνει ότι για τα επόμενα δύο χρόνια περίπου, η Τουρκία θα παίζει στην ανατολική Μεσόγειο κυριολεκτικά ΄΄εν ου παικτοίς΄΄. Με λίγα λόγια, η Τουρκία θα διενεργεί  γεωτρήσεις σε οποιοδήποτε οικόπεδο της ΚΔ αποφασίσει …

Οι επισημάνσεις του Στρατηγού Πενταρά που ασχολήθηκε επισταμένα με τα γεωστρατηγικά θέματα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να μην βρεθούμε εκ νέου εξ απροόπτου και από όνειρο για σωτηρία της Κύπρου – πολιτικά και οικονομικά-, το φυσικό αέριο να μετατραπεί σε απατηλό( όνειρο) …

Τι προάλλες θυμίζουμε πως γράφαμε για τις συνεχείς ήττες του ελληνισμού.Μάλιστα κάναμε ειδική αναφορά στο στρατηγό Πενταρά.

 O ελληνισμός προσπάθησε να καλύψει την υποχωρητικότητα του με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και στο πιο πρόσφατο παρελθόν , ειδικά η Κύπρος τώρα και η Ελλάδα με τον East Med, με την πολιτική των αγωγών.

Ελλάδα και Κύπρος προσκάλεσαν ισχυρές όμορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου σε σύναψη συμμαχιών. Αυτόν τον σκοπό επιτελούν οι πολυμερείς συνεργασίες ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο – Αίγυπτο – Ισραήλ, καθώς και οι προστεθείσες με ΗΠΑ – Γαλλία – ΗΑΕ.

Είναι σωστές κινήσεις; Σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν λάθος κινήσεις. Επαρκούν; μπορούν να καλύψουν την έλλειψη ισχύος από τον ελληνισμό ; μάλλον όχι

Δυστυχώς η Τουρκία έχει δείξει (ιστορικά) πως μόνο από ισχύ καταλαβαίνει. Όσο δεν βλέπει αντίσταση, τόσο πιέζει. Άλλωστε (Στρατηγικό Βάθος) πιέζεται και ασφυκτιά.

Δυστυχώς, πάλι για την Ελλάδα, βλέπουμε πως η πολιτική των αγωγών δεν επαρκεί.

Η πανδημία του COVID-19, η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, κατέστησαν ασύμφορη την ολοκλήρωση των εργασιών των πετρελαϊκών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ήδη φημολογείται ( δεν είναι κάτι οριστικό τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) ότι η αμερικανική EXXON MOBIL σκέφτεται ακόμη και την οριστική αποχώρηση (υφίστανται και άλλοι σοβαροί λόγοι), την ώρα που οι λοιπές εταιρείες αναβάλλουν μέχρι το 2021 τις ερευνητικές τους γεωτρήσεις στα κυπριακά τεμάχια.

Ευκαιρία δεν έχασαν οι Τούρκοι κι άρχισαν την ‘εισβολή’ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο στρατηγός Πενταράς τα έχει πει για την Τουρκία

Σύμφωνα με τον πρώην Διοικητή της ΚΥΠ Αντιστράτηγο ε.α. Ανδρέα Πενταρά – δύο τινά πρέπει πάντα να θυμόμαστε :

α) η Τουρκία εκτελεί με συνέπεια τους μακρόπνοους σχεδιασμούς της και

 β) δεν θα την σταματήσουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και οι ασθενείς επικλήσεις της διεθνούς νομιμότητας.

pentaras sigmalive
O πρώην Διοικητής της ΚΥΠ, Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς

One thought on “Α.Πενταράς:«Η Τουρκία έθεσε υπό τον στρατηγικό της έλεγχο την Κύπρο – Θα παίζει “εν ου παικτοίς” για 2 έτη». Άδοξο τέλος στο όραμα της Κύπρου για φυσικό αέριο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.