Το Στρατηγικό Βάθος της Τουρκίας. Η γραμμή Μαζινώ της Ελλάδας.Κίνδυνος να οδηγηθούμε σε στρατηγική ήττα;

Last updated on 6 Δεκεμβρίου, 2022 at 01:34 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
στρατηγικό βάθος γραμμή μαζινώ
σκίτσο του Στάθη

Το  βιβλίο του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου ‘’Το Στρατηγικό Βάθος’’ το οποίο περιγράφει τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Τουρκία στο Διεθνές Σύστημα, είναι γνωστό στους περισσότερους Έλληνες.

Το Στρατηγικό Βάθος

Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξηγεί την έννοια του στρατηγικού βάθους, αναπτύσσει  την εξίσωση ισχύος μιας χώρας, τα περί στρατηγικής νοοτροπίας και καταλήγει πρακτικά στο συμπέρασμα πως η Τουρκία πιέζεται στα σύνορα που έχει. Μία μεγάλη δύναμη που δυσφορεί. Δεν θα αναπτύξουμε περισσότερο το βιβλίο ωστόσο πρέπει πάντα να το έχουμε στο μυαλό μας όταν μιλάμε για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Είναι ουσιαστικά ένας οδηγός για τον επεκτατισμό της Τουρκίας.

Η γραμμή Μαζινώ

Η γραμμή Μαζινώ ήταν ένα φαραωνικό, αμυντικό έργο στα γαλλογερμανικά σύνορα. Άρχισε να κατασκευάζεται μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και επρόκειτο για μια σειρά οχυρωματικών έργων που κόστισαν 3 δισεκατομμύρια φράγκα της εποχής εκείνης. Ασύλληπτο το νούμερο. Οι στρατιωτικοί της εποχής θεωρούσαν πως ένας πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας (φάνταζε αναπόφευκτος και ήταν) θα γινόταν με τους ίδιους όρους, του Πρώτου Παγκοσμίου.

στρατηγικό βάθος γραμμή μαζινώ
διάγραμμα της Γραμμής Μαζινώ

Αυτό το τεράστιο έργο στο οποίο εναπόθεσαν όλη τους την άμυνα οι Γάλλοι έχει γραφτεί στην ιστορία διότι οι Ναζί, κάνοντας έναν στρατιωτικό ελιγμό, προσπέρασαν την άμυνα των Γάλλων μετατρέποντας τη Γραμμή Μαζινώ στη μέγιστη στρατιωτική αποτυχία. Ένας ελιγμός απλός μεν, αλλά τόσο πρωτοποριακός που δεν μπορούσε να τον συλλάβει κανένα γαλλικό στρατιωτικό μυαλό. Ήταν παρωχημένη η σκέψη τους.

Τι σχέση έχουν αυτά με την Ελλάδα;

Η επεκτατική Τουρκία έχει ως οδηγό το ‘Στρατηγικό Βάθος’ που εξηγεί σε πολλά σημεία την εξωτερική της πολιτική. Η Ελλάδα εφαρμόζει μία αμυντική τακτική που ελπίζουμε να μην καταλήξει σε Γραμμή Μαζινώ.

Από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μετά η Ελλάδα υποχωρεί συνεχώς απέναντι στην Τουρκία. Χάνει ζωτικό χώρο.

Αν η αρχή έγινε το 1922 με μία τεράστια καταστροφή, δεν έμεινε εκεί. Ο Αττίλας της Κύπρου στέρησε από τον Ελληνισμό ζωτικά εδάφη. Πέρα από την ανθρωπιστική πλευρά με τον ξεριζωμό των Κυπρίων, χάθηκε και ποιοτικό κομμάτι. Αν δείτε τον χάρτη, τα Κατεχόμενα έχουν στρατηγική σημασία για τον Ελληνισμό σε σχέση με την Τουρκία (στο μαλακό της υπογάστριο) και για τη Μέση Ανατολή.

Συνεχείς υποχωρήσεις από το 1922 απέναντι στην Τουρκία

Η Ελλάδα αδυνατούσε να υπερασπιστεί προαιώνια εδάφη στη Μικρά Ασία το 1922 (προχωρήσαμε υπερβολικά, μας εγκατέλειψαν οι Σύμμαχοι… γνωστά αυτά), χάσαμε τα παράλια της Μικράς Ασίας και περιοριστήκαμε πολύ.  Χάσαμε την Ανατολική Θράκη, μέγιστης στρατηγικής σημασίας.

Η Ελλάδα όμως αδυνατούσε και να υπερασπιστεί τον κυπριακό ελληνισμό. Τα αποτελέσματα τα αναφέραμε πιο πάνω.  Άλλη μία στρατιωτική ήττα και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν.

Αν συνυπολογίσουμε δε και τα Ίμια (μόλις το 1996) τότε καταλαβαίνουμε πως κάτι δεν κάνουμε καλά. Αφού δεν είμαστε επεκτατική χώρα μήπως τελικά αντί για ουσιαστική ‘άμυνα’ έχουμε απλά μία …. Γραμμή Μαζινώ; μία παρωχημένη, απαρχαιωμένη αντίληψη που μας δημιουργεί ψευδαισθήσεις;

Τι έπραξε ο ελληνισμός στα πρόσφατα χρόνια;

Τι αποφάσισαν η Ελλάδα και η Κύπρος, ενωμένες να κάνουν; Να ενταχθεί και η Κύπρος στην Ευρώπη. (το ενιαίο μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου ιστορικά είχε περιόδους… διάρρηξης)

4 Ιουλίου του 1990 η Κύπρος αιτήθηκε ένταξης στην ΕΟΚ για να είμαστε σήμερα στο 2020 με το ενιαίο νόμισμα, μέλη μίας ένωσης ισχυρών κρατών-μελών.

Επαρκεί αυτό;

Προφανώς κι όχι.

Όπως όλοι έχουμε καταλάβει, με επώδυνο τρόπο, μπροστά στα δύσκολα το κάθε κράτος-μέλος κοιτά το ίδιον συμφέρον, με το σχίσμα Νότου- Βορρά να είναι μεγάλο.

 O ελληνισμός προσπάθησε να καλύψει την υποχωρητικότητα του με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και στο πιο πρόσφατο παρελθόν , ειδικά η Κύπρος τώρα και η Ελλάδα με τον East Med, με την πολιτική των αγωγών.

Ελλάδα και Κύπρος προσκάλεσαν ισχυρές όμορες χώρες της ανατολικής Μεσογείου σε σύναψη συμμαχιών. Αυτόν τον σκοπό επιτελούν οι πολυμερείς συνεργασίες ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο – Αίγυπτο – Ισραήλ, καθώς και οι προστεθείσες με ΗΠΑ – Γαλλία – ΗΑΕ.

Είναι σωστές κινήσεις; Σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν λάθος κινήσεις. Επαρκούν; μπορούν να καλύψουν την έλλειψη ισχύος από τον ελληνισμό ; μάλλον όχι

Δυστυχώς η Τουρκία έχει δείξει (ιστορικά) πως μόνο από ισχύ καταλαβαίνει. Όσο δεν βλέπει αντίσταση, τόσο πιέζει. Άλλωστε (Στρατηγικό Βάθος) πιέζεται και ασφυκτιά.

Δυστυχώς, πάλι για την Ελλάδα, βλέπουμε πως η πολιτική των αγωγών δεν επαρκεί.

Η πανδημία του COVID-19, η κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου, κατέστησαν ασύμφορη την ολοκλήρωση των εργασιών των πετρελαϊκών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ήδη φημολογείται ( δεν είναι κάτι οριστικό τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) ότι η αμερικανική EXXON MOBIL σκέφτεται ακόμη και την οριστική αποχώρηση (υφίστανται και άλλοι σοβαροί λόγοι), την ώρα που οι λοιπές εταιρείες αναβάλλουν μέχρι το 2021 τις ερευνητικές τους γεωτρήσεις στα κυπριακά τεμάχια.

Ευκαιρία δεν έχασαν οι Τούρκοι κι άρχισαν την ‘εισβολή’ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον πρώην Διοικητή της ΚΥΠ Αντιστράτηγο ε.α. Ανδρέα Πενταρά – δύο τινά πρέπει πάντα να θυμόμαστε :

α) η Τουρκία εκτελεί με συνέπεια τους μακρόπνοους σχεδιασμούς της και

 β) δεν θα την σταματήσουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και οι ασθενείς επικλήσεις της διεθνούς νομιμότητας.

Πού έχουμε οδηγηθεί;

H εμπλοκή στην κυπριακή ΑΟΖ των πετρελαϊκών κολοσσών δεν απέτρεψε την πάντοτε διεκδικούσα Άγκυρα. Αντιθέτως, δυστυχώς, αποκοίμισε την ελληνική στρατηγική, η οποία τώρα προσπαθεί να κατευνάσει την επιτιθέμενη Τουρκία, γι άλλη μία φορά, και όχι να την αποτρέψει.

Η ελληνική διπλωματία αρχίζει να ομοιάζει πλήρως της Γραμμής Μαζινώ. Ξεπερασμένη, απαρχαιωμένη και κυρίως αναποτελεσματική.

Το Στρατηγικό Βάθος του Ελληνισμού χάνεται, ενώ το Στρατηγικό Βάθος της Τουρκίας έχει πια φτάσει στα παράλια της Λιβύης.

Αν δεν αλλάξει άμεσα η ελληνική διπλωματία τότε υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος η Ελλάδα να χάσει, όπως και η Γαλλία στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

για την αντιγραφή παρακαλούμε χρησιμοποιήστε ενεργό λινκ.

3 thoughts on “Το Στρατηγικό Βάθος της Τουρκίας. Η γραμμή Μαζινώ της Ελλάδας.Κίνδυνος να οδηγηθούμε σε στρατηγική ήττα;

  1. Επιθετική άμυνα,αυτό..αν περιμένεις να φας την πρώτη,για να αμυνθείς θα χάσεις.επιθετικη πολιτική και διεκδικήσεις.τι θα πει δεν διεκδικούμε τίποτε;αυτό μας έχει φάει.ας δούμε το Ισραήλ δίπλα μας…μια χώρα μικρή,με μικρό πληθυσμό,που κάνεις δεν τολμάει να ακουμπήσει.εχουμε πολλά να διεκδικήσουμε.κυπρο Ίμβρο Τένεδο 12 μίλια ελληνικές μειονότητες σε πόντο πόλη κλπ…κι όχι μνημόνια στους εξοπλισμούς..

  2. δυστυχως για την χωρα μας πασχει απο ηγετες, δεν βλεπει οτι το μεγαλυτερο προβλημα ειναι η υπογενητικοτητα και αντι να βοηθησει τους νεους να επιδοτει το καθε παιδι με 200, εως 300 ευρω τον μηνα εως και το τριτο παιδι δινει στους ηλικιωμενους αναδρομικα γιατι λεει τα κερδισαν στα δικαστηρια δηλαδη ο καθε μ,,σ δικαστης ειναι πανω απο το συμφερων της χωρας η μηπως σκεφτονται μηπως χασουν καμια ψηφο και να αγορασουν τις φρεγατες φερνουν στην χωρα μας οτι σκουπιδι μουσουλμανων λαθρομεταναστων υπαρχει, και γενικα υπαρχει μια ατιμωρισια αυτων που ριμαξαν την χωρα δυστυχως δεν υπαρχει ηγετης ικανος θελουν να ερθουν οι ξενοι να εππενδυσουν οταν οι ελληνες πηγαινουν στα βαλκανια πως να ερθουν οταν οι ασφαλιστικες εισφορες ειναι μεγαλες και τι να κανουν οταν καθε μερα εχουμε απεργιες δυστυχως οι σημερινοι ελληνες απο πολιτες εως και πολιτευτες δεν αγαπουν αυτη την χωρα που λεγεται ΕΛΛΑΔΑ η χωρα μας βρισκεται σε παρακμη πρεπει να ξυπνυσουμε πριν ειναι αργα

  3. Οταν παραβιαζονται τα κυριαρχικα σου δικαιωματα πρεπει να τα υπερασπιστεις.Μονο ενοπλη υπερασπιση υπαρχει .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *