Με το βλέμμα στο μέλλον υπεράκτια αιολικά, υδρογόνο, δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα είναι τα ενεργειακά έργα στα οποία θα δίνει χρηματοδότηση στο εξής η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξου και οι αλλαγές στα PCI s.
Τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και το φυσικό αέριο που έχει χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τον άνθρακα και το πετρέλαιο μπαίνουν στο περιθώριο: είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα δόθηκε μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να απορριφθεί πρόταση για άσκηση βέτο στον ενεργειακό σχεδιασμό της ΕΕ επειδή έργα φυσικού αερίου παραμένουν στη λίστα των «έργων κοινού ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest, PCI) και είναι συνεπώς υποψήφια για Κοινοτική χρηματοδότηση.
Πού κατέληξαν οι ατέρμονες συζητήσεις;
Πού κατέληξαν οι συζητήσεις; Σε αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τις Διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές (TEN-E guidelines) αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του έτους, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου σε ψήφισμά της που υιοθέτησε εχθές.
Ειδικότερα, η Κομισιόν καλείται να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ενεργειακών υποδομών ώστε η επόμενη ευρωπαϊκή λίστα να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της κλιματικής πολιτικής. Οι προτάσεις της Κομισιόν, που αναμένονται εντός τους έτους, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους στόχους για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030, καθώς και τις μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις σε θέματα απανθρακοποίησης και ενεργειακής απόδοσης, όπως ανέφεραν οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE).
Μάλιστα, για να διασφαλιστεί ότι τα επιλέξιμα έργα για την επόμενη λίστα των PCI συμμορφώνονται με τις κλιματικές δεσμεύσεις της ΕΕ, οι Ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να προτείνει “μεταβατικό σχήμα” πριν τα τέλη του 2020. Υπογράμμισαν πως τα έργα πρέπει να συμβάλουν στη διατήρηση του ενεργειακού εφοδιασμού σε προσιτές τιμές – όντας ένας από τους πέντε άξονες της Ενεργειακής Ένωσης, και τον οποίο θα πρέπει να σέβονται όλα τα έργα που τυγχάνουν χρηματοδότησης υπό το καθεστώς των PCI.
Τέλος, οι ευρωβουλευτές επισήμαναν πως ο κανονισμός TEN-E καταρτίστηκε το 2013, πριν εγκριθεί η συμφωνία του Παρισιού και ως εκ τούτου, από τότε το τοπίο της ενεργειακής πολιτικής έχει αλλάξει δραματικά.
Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα ήταν μη δεσμευτικό και πέρασε με 55 ψήφους υπέρ έναντι 15 κατά. Θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια τον Μάρτιο.
Το ελληνικό ενδιαφέρον
Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον είναι πως στη λίστα PCI περιλαμβάνονται ζωτικής σημασίας έργα αερίου. 5 σταθμοί εισαγωγής υγροποιημένου αερίου (LNG), 5 περιοχές αποθήκευσης αερίου αλλά και αγωγοί μεταφοράς όπως ο IGB ( Eλλάδα- Βουλγαρία), ο ΤAP (Ελλάδα- Ιταλία) κι ο Εast Med (Ισραήλ– Κύπρος- Ελλάδα).
Tέλος να τονίσουμε ότι με το πλάνο επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως βασικό στόχο την κινητοποίηση δημόσιων επενδύσεων και τη συμβολή στην αποδέσμευση ιδιωτικών κεφαλαίων μέσω χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως του Invest EU, το συνολικό ύψος των οποίων θα φθάσει τουλάχιστον το 1 τρισ. ευρώ σε επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας.
Ανακοίνωση για το πλάνο επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας