Διαζύγιο ΗΠΑ-Φιλιππίνων. Στο παιγνίδι μπαίνει η Κίνα

Κίνα

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τη Συρία έχουν αποτρέψει την πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ από το να ασχοληθούν με άλλες σημαντικές εξελίξεις. Μία τέτοια σημαντικότατη εξέλιξη έρχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τις σχέσεις Φιλιππίνων-ΗΠΑ με την Κίνα από κοντά.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε, έδωσε τέλος στην στρατιωτική συνεργασία της Μανίλα με την Ουάσιγκτον, ακυρώνοντας το Σύμφωνο Επισκεπτόμενων Δυνάμεων. Το σύμφωνο, που ίσχυε από το 1999, επέτρεπε την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ασιατική χώρα.

 Οι Φιλιππίνες ήταν μέχρι το 1946 αποικία των ΗΠΑ κι εν συνεχεία προνομιακός σύμμαχός τους. Τα τελευταία χρόνια (επί Ντουτέρτε) υπήρξαν πολλές κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Μάλιστα ο φιλιππινέζικος στρατός θεωρείται από τους πιο φιλοαμερικανικούς, ωστόσο η απόφαση αυτή του Ντουτέρτε δεν οδήγησε σε αντιδράσεις. Φαίνεται πως υπήρξε προ-συνεννόηση με τον Πρόεδρο Τραμπ ο οποίος εμφανίστηκε χαλαρός κι άνετος.

Η πιο σοβαρή αμερικανική αντίδραση, ήρθε από τον επικεφαλής της ναυτικής διοίκησης των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ναύαρχο Φίλιπ Ντέιβιντσον. Ο Ντέιβιντσον προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενδυνάμωσης των τζιχαντιστικών ομάδων που δρουν στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων.

Ο παράγων Κίνα

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τον παράγοντα Κίνα. Η Κίνα αντιπαρατίθεται με τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ταϊβάν και την Μαλαισία για τον έλεγχο βραχονησίδων και τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην Νότια Σινική Θάλασσα. Σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο με την Τουρκία στη Μεσόγειο. Το Πεκίνο θεωρεί την Νότια Σινική Θάλασσα «χώρο εθνικής κυριαρχίας της» και επιδεικνύει παγερή αδιαφορία για κάθε μορφή Διεθνούς νομιμότητας.

Παρόλα αυτά ο Ντουτέρτε από την πρώτη μέρα εκλογής του προσπάθησε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Κίνα. Όταν είχε επισκεφτεί την Κίνα, τον Οκτώβριο του 2016, συνοδεύονταν από μια “στρατιά” εκατοντάδων Φιλιππινέζων επιχειρηματιών. Μπροστά στον  Κινέζο προέδρο, είχε δηλώσει πρόθυμος να «βάλει στην άκρη» τις διαφορές Φιλιππίνων-Κίνας. Φαίνεται πως πέτυχε τον σκοπό του  καθώς έκτοτε υπήρξε εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Πιθανόν τώρα που περιορίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ να ενισχυθεί αυτός της Κίνας.

Τέλος υπάρχουν πολλές φωνές, από αμερικανούς αναλυτές, που κάνουν λόγο για κάκιστη κίνηση του Τραμπ. Το δόγμα «Πρώτα η Αμερική», λένε, δεν πρέπει να ισούται με απώλεια ζωτικών χώρων όπως ο Ειρηνικός. Κρούουν κώδωνα κινδύνου για μελλοντικά προβλήματα από την απόσυρση των ΗΠΑ, με παράλληλη ενίσχυση της Κίνας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *