Κ.Φίλης με αφορμή το Oruc Reis:Mεγάλος κίνδυνος σύρραξης με την Τουρκία

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:53 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Κ.Φίλης με αφορμή το Oruc Reis:Mεγάλος κίνδυνος σύρραξης με την Τουρκία
Κ.Φίλης με αφορμή το Oruc Reis:Mεγάλος κίνδυνος σύρραξης με την Τουρκία

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, για τη νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκφράζοντας ανοιχτά ανησυχία για κίνδυνο πολεμικής σύρραξης εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανατρέψει τα τουρκικά σχέδια για έρευνες ανοιχτά του Καστελλορίζου μέσω της διπλωματικής οδού, με τη βοήθεια της ΕΕ και ίσως των ΗΠΑ.

«Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει το Oruc Reis σε περιοχή που βρίσκεται στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, ξεκαθαρίζει ο κ. Φίλης στο in.gr αφού -όπως εξηγεί- αυτό θα συνεπαγόταν απώλεια του νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ.. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση εις βάρος της χώρας μας.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε το Oruc Reis εξαντλώντας προφανώς τα διπλωματικά περιθώρια, αλλά υψώνοντας ταυτόχρονα επιχειρησιακό τείχος απέναντι στο τουρκικό ερευνητικό. Η Ελλάδα δεν πρέπει επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται στα 6.5 μίλια από το Καστελλόριζο. Γιατί, αν το επιτρέψουμε αυτό και αρχίσουμε να το κυνηγάμε με πολεμικά πλοία, τότε θα έχουμε αποτύχει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η επιφύλαξη δε του κ. Φίλη ως προς τη στάση που θα κρατήσουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ και ως προς το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει στη βοήθειά τους σχετίζεται από τη μία πλευρά με την δειλία και απροθυμία της ΕΕ μέχρι σήμερα να τρίξει τα δόντια στην Τουρκία και να τη θέσει προ των ευθυνών της και από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, με την συγκυρία των αμερικανικών εκλογών.

Η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί να επιτρέψει είσοδο του Oruc Reis

Εκφράζει μάλιστα το φόβο οι εσωτερικές συγκρούσεις στην ΕΕ για το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων αλλά και οι αμερικανικές εκλογές να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για εκτός μέτρου προκλήσεις από την Τουρκία, τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να αντικρούσει με κάθε μέσο και κάθε τίμημα.

«Αν πάρουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο, ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι δεν κατανοούν τις προκλήσεις ή οι Αμερικανοί δεν θέλουν να εμπλακούν, τότε η Ελλάδα προφανώς θα πρέπει με τα δικά της μέσα να μην επιτρέψει στο Oruc Reis να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται τόσο κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει πάντα στο τραπέζι η στρατιωτική επιλογή. «Στήνεις ένα θαλάσσιο τείχος με πλοία και είναι στην επιλογή της Τουρκίας αν θα θελήσει να είναι αυτή που θα αναλάβει το ρίσκο και την ευθύνη να προσπαθήσει να διασπάσει αυτό το τείχος και να προκαλέσει πολεμική σύρραξη».

Γερμανική αντίδραση για το Oruc Reis

Η δυσφορία, αλλά και η απογοήτευση της γερμανικής κυβέρνησης για την τουρκική συμπεριφορά αυξάνεται.

Μετά από την αποδοκιμασία του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων για επισκέπτες την περασμένη εβδομάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επέκρινε σήμερα τη νέα επιχείρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Η πραγματοποίηση ερευνητικών ενεργειών «σε αυτή την αμφιλεγόμενη θαλάσσια περιοχή, θα ήταν ένα λυπηρό και από τη δική μας σκοπιά μια μη συνετό βήμα», δήλωσε.

«Θα πήγαινε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και οπωσδήποτε δεν θα ήταν ωφέλιμη για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκία όπως τις εξέτασε την προπερασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Ο κ. Ζάιμπερτ έκανε έκκληση «όλοι οι εμπλεκόμενοι» να καταβάλουν προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας, «όσο πιο γρήγορα γίνεται, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.»

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να στηρίξει κάθε προσπάθεια που υπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, που επίσης είχαν συζητηθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *