Oruc Reis: Γιατί επέστρεψε και τι σημαίνει αυτό για τα 6 ν.μ

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:01 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Oruc Reis: Γιατί επέστρεψε και τι σημαίνει αυτό για τα 6 ν.μ
το «Oruc Reis» συνοδεύεται από τον τουρκικό στόλο| Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS

Η επιστροφή του Oruc Reis συνιστά έμπρακτη απαξίωση στην έννοια της καλής γειτονίας και των όποιων προθέσεων περί συζήτησης των δύο πλευρών. ‘Φτύνει κατάμουτρα’ την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία η οποία, σε ρόλο διαιτητή προσπαθεί να φέρει τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη σε μία αποκλιμάκωση.

Το κακό όμως είναι πως η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν είναι παράνομη. Όχι ότι είναι νόμιμη, αλλά τουλάχιστον έχει μία νομιμοφάνεια.

Από σήμερα τα ξημερώματα μέχρι και το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου, το «Oruc Reis» θα κινείται σε μια περιοχή από τα νότια της Ρόδου μέχρι και σε μια περιοχή σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλιών από το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο). Πρακτικά η Άγκυρα κινείται μεταξύ 6 ναυτικών μιλίων, που είναι η έκταση των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου, και 12 ναυτικών μιλίων που είναι η έκταση που μπορεί να έχει το Καστελόριζο εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη απόφασης επέκτασής τους.

Ουσιαστικά η Άγκυρα αρνείται όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα για το Καστελόριζο, αλλά και την διασφαλισμένη από το διεθνές δίκαιο δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Τι λέει πρακτικά η Τουρκία. Σε απλά ελληνικά. Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι στα 6 ν.μ. 6 ν.μ και 1 εκατοστό είναι μη ελληνικά ύδατα, κατά συνέπεια μπορώ να επιχειρήσω (με το Oruc Reis εν προκειμένω) έρευνες.

Σημαίνει επίσης πως η Τουρκία αρνείται το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκταθεί στα 12 ν.μ.

Το κακό στην όλη υπόθεση είναι πως η επέκταση των 12 ν.μ στο Ιόνιο μόνο και η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δίνουν το ψευδές επιχείρημα στην Τουρκία πως υπάρχουν ειδικοί όροι στο Αιγαίο.

Ουσιαστικά ερμηνεύει η Τουρκία (ψευδώς το τονίζουμε) τη μη άσκηση ενός δικαιώματος (της επέκτασης σε 12 ν.μ) ως παραίτηση από αυτό το δικαίωμα.

Η επιστροφή του «Oruc Reis», λίγο μετά το άνοιγμα της παραλιακής οδού των Βαρωσίων, την επικείμενη δοκιμή των πυραύλων S-400 στη Μαύρη Θάλασσα, δείχνει την πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει όλα τα μέτωπα πριν την μοναδική εξέλιξη που πραγματικά υπολογίζει και φοβάται. Δηλαδή την πιθανότητα πολιτικής αλλαγής στην Ουάσιγκτον, η οποία εκ των πραγμάτων θα θέσει τη σχέση Τουρκίας και ΗΠΑ σε μια πολύ διαφορετική βάση από τη σημερινή, προσωποπαγή σύγκλιση Τραμπ-Ερντογάν.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, ο Ερντογάν επιδεικνύει ακόμα πλήρη αγνόηση της Ανγκελα Μέρκελ. Δείχνει ξεκάθαρα ότι θεωρεί πως η Γερμανία δεν είναι παράγοντας τον οποίο η Τουρκία υπολογίζει όσον αφορά ζητήματα που αφορούν τις γεωπολιτικές, περιφερειακές φιλοδοξίες της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *