Οι εξελίξεις σε Συρία και μεταναστευτικό δυσκολεύουν τον αναγνώστη στο να εντοπίσεις εξελίξεις σε ζητήματα που δεν τον αφορούν στο παρόν, αλλά θα έχουν επιπτώσεις στο μέλλον. Οι ενεργειακές εξελίξεις (NordStream 2-LNG) στη Γερμανία και τη Ρωσία, με τις ΗΠΑ να παρακολουθούν είναι ραγδαίες.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Αποφασισμένη η Γερμανία να αυξήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου (NordStream II)
Η Γερμανία είναι «αποφασισμένη και έτοιμη» να αυξήσει το εμπόριο φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, στο πλαίσιο διάσκεψης του γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (DIHK). Όπως ανέφερε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο Αλτμάιερ τόνισε ότι η Γερμανία προετοιμάζεται εντατικά για πλήρη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια μέσα στα επόμενα χρόνια και, συνεπώς, έχει αυξηθεί η ανάγκη της χώρας για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την απόφαση των αμερικανικών αρχών να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον όλων των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού NordStream II. To γιγαντιαίο ενεργειακό έργο που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη γερμανική αγορά μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έχει εμπλακεί στη δίνη γεωπολιτικών εντάσεων, προκαλώντας τριβές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες και έχοντας διχάσει την Ε.Ε.
Ο Αλτμάιερ, ωστόσο, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Γερμανία θα χρειαστεί περισσότερο φυσικό αέριο όσο μειώνει την παραγωγή λιγνίτη. Ήδη η Γερμανία αποφάσισε την πλήρη κατάργηση της χρήσης και της παραγωγής του ορυκτού καυσίμου μέχρι το 2038.
Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε στη διάσκεψη του DIHK στο Βερολίνο ότι το φυσικό αέριο που θα προμηθεύεται από τη Ρωσία θα υποστηρίξει τη στρατηγική της χώρας σχετικά με το υδρογόνο. Συγκεκριμένα, η Γερμανία θέλει να αξιοποιήσει τη μέθοδο παραγωγής υδρογόνου μέσω διάσπασης του φυσικού αερίου σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Η εν λόγω μέθοδος θεωρείται οικολογική, εφόσον το διοξείδιο του άνθρακα απομονώνεται. «Ο διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να εντατικοποιηθεί, παρά τις κυρώσεις, οι οποίες δεν λιγοστεύουν», δήλωσε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle.
Όσον αφορά τις σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι έπειτα από πολλά χρόνια «αισθανόμαστε πως υπάρχει ελπίδα σε μεγάλα πολιτικά θέματα», σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη Μόσχα «ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι και επιθυμούμε να αναπτύξουμε διμερείς οικονομικές σχέσεις».
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την ασφάλεια, που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μόναχο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επιβεβαίωσε τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα του NordStream II, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Ομάδα εργασίας για ενεργειακά ζητήματα συστήνουν Ρωσία και Γερμανία
Θυμίζουμε επίσης ότι σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και Ενέργειας Πέτερ Αλτεμάιερ, ομάδα εργασίας για ενεργειακά ζητήματα συστήνουν Ρωσία και Γερμανία.
Μιλώντας σε διμερές συνέδριο, όπως ανέφερε το sputnik ,ο Γερμανός υπουργός ανέφερε ότι «σήμερα (18/2) συμφωνήσαμε με τον Μαξίμ Ορέσκιν, που έγινε σύμβουλος του προέδρου σε ζητήματα οικονομίας και τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, να συστήσουμε Γερμανορωσική ομάδα εργασίας για την ενέργεια».
«Η μεταφορά αερίου και η ολοκλήρωση του NordStream 2 είναι ένα ζήτημα. Εμείς, στην Ευρώπη, βιώνουμε μία μεγάλη μετάβαση στην οικονομία μηδενικού διοξειδίου του άνθρακα. Γι’ αυτό θα χρειαστούμε περισσότερο φυσικό αέριο» πρόσθεσε.
H στάση των ΗΠΑ
Τον Ιανουάριο το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας διαβεβαίωσε ότι η κατασκευή του «NordStream 2» θα ολοκληρωθεί παρά τις αμερικανικές πιέσεις, ενώ προ ημερών η Gazprom έκανε γνωστό ότι στο τέλος του 2020 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου.
Στο αμερικανικό στρατόπεδο εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι η Ρωσία δεν θα ολοκληρώσει τον αγωγό φυσικού αερίου υποστηρίζοντας την αρχική πρόθεσή τους για επιβολή των κυρώσεων. Μάλιστα, οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα ακύρωσης της συμφωνίας με τη Μόσχα και στις Βρυξέλλες. Όπως έχουν επισημάνει και στο παρελθόν από την Ουάσιγκτον, η συμφωνία καθιστά την Ε.Ε. πλήρως εξαρτημένη από τη Ρωσία στο ενεργειακό επίπεδο. Η αμερικανική εναλλακτική του LNG φαίνεται πάντως να έχει αρκετούς συμμάχους εντός των ευρωπαϊκών συνόρων με φωτεινή εξαίρεση τη Γερμανία και τις ελεγχόμενες από αυτή χώρες.