Γιατί πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή;

Γιατί πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή;

Γιατί πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή;

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται σε μια περιοχή που κατέχει μεγάλο μέρος των παγκόσμιων πετρελαϊκών πόρων. Ωστόσο, μετά από λίγες ημέρες ανησυχίας έπειτα από τις αιματηρές επιδρομές της 7ης Οκτωβρίου από τους τρομοκράτες της Hamas στο Ισραήλ, οι τιμές στις αγορές ενέργειας έχουν πέσει. Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, πωλείται για περίπου 80 δολάρια το βαρέλι, φθηνότερο από όταν άρχισαν οι μάχες.

Από τον Stanley Reed/New York Times

Αλήθεια, γιατί οι τιμές δεν είναι υψηλότερες; Ένας κύριος λόγος, λένε οι αναλυτές, είναι ότι οι μάχες, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρές είναι, έχουν προκαλέσει μικρή αναστάτωση στον εφοδιασμό πετρελαίου, οδηγώντας τους εμπόρους στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή.

«Ενώ οι έμποροι στην αρχή ανησύχησαν έντονα για τον αυξημένο κίνδυνο αναστάτωσης, αυτό δεν οδήγησε σε πολλές προληπτικές αγορές», δήλωσε ο Richard Bronze, επικεφαλής γεωπολιτικής στην Energy Aspects, μια εταιρεία έρευνας αγοράς με έδρα το Λονδίνο.

Όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, οι αγορές «απορρίπτουν ουσιαστικά ότι οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά», δήλωσε ο Raad Alkadiri, διευθύνων σύμβουλος για την ενέργεια και το κλίμα στην Eurasia Group, μια εταιρεία πολιτικού κινδύνου.

Ο Alkadiri είπε ότι οι έμποροι είναι απίθανο να κάνουν προσφορές για αύξηση των τιμών εκτός και αν δουν «βαρέλια να αφαιρούνται» από την αγορά.

Η μειωμένη ζήτηση στο επίκεντρο

Η αγορά φαίνεται σαν να έχει μπλοκάρει τον πόλεμο έξω από το μυαλό της και έχει επιστρέψει σε μια διάθεση απαισιοδοξίας για τη μελλοντική ζήτηση για πετρέλαιο, που κυριαρχείται από οικονομικές ανησυχίες για την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου και άλλους μεγάλους καταναλωτές. Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί προσπαθούν να στηρίξουν τις τιμές μειώνοντας την παραγωγή πετρελαίου τους.

Πράγματι, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το 2024 μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τις αγορές πετρελαίου.

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ προέβλεψε αυτή την εβδομάδα ότι η κατανάλωση βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μειωθεί το επόμενο έτος λόγω των πιο αποδοτικών κινητήρων οχημάτων, του αυξανόμενου αριθμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της μειωμένης μετακίνησης, καθώς περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται πλέον από το σπίτι ή προσέρχονται στους χώρους εργασίας τους τις μισές ημέρες.

Αυτό το κλίμα μείωσε τις τιμές απότομα πριν από τη σύγκρουση Ισραήλ-Hamas και φαίνεται να επιβαρύνει ξανά την αγορά, παρά τους κινδύνους ενός ευρύτερου πολέμου.

Η ισχυρή παραγωγή πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επίσης καθησυχάσει τις αγορές, με τις προμήθειες από τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο να σημειώνουν πρόσφατα μηνιαίο ρεκόρ, λίγο πάνω από 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου υπερισχύουν έναντι των φόβων αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jim Burkhard, αντιπρόεδρος και επικεφαλής έρευνας για τις αγορές πετρελαίου, την ενέργεια και την κινητικότητα της S&P Global Commodity Insights.

Κανείς δεν θέλει να ρισκάρει

Η Γάζα δεν παράγει πετρέλαιο και το Ισραήλ λίγο. Για να υπάρξει υλική διακοπή στον εφοδιασμό, τα αποτελέσματα του πολέμου θα πρέπει να εξαπλωθούν στα γιγάντια κοιτάσματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ ή του Ιράν.

Στις αρχές της σύγκρουσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο πετρελαίου κατά του Ισραήλ, ξυπνώντας μνήμες από το εμπάργκο πετρελαίου πριν από 50 χρόνια. Όμως οι καιροί άλλαξαν: Δεδομένων των ανησυχιών για το ρόλο που παίζουν τα ορυκτά καύσιμα στην κλιματική αλλαγή και την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο για έσοδα, οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα κινδύνευε να γυρίσει μπούμερανγκ στις χώρες που θα επέβαλαν μια τέτοια απαγόρευση. Το Ιράν θα κινδύνευε να αποξενώσει την Κίνα, τον βασικό πελάτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Ο κίνδυνος για την προσφορά είναι πολύ απίθανο να προέλθει από μια ανεξάρτητη απόφαση για τον περιορισμό των πωλήσεων πετρελαίου από το Ιράν ή τον ΟΠΕΚ», ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμα του το Eurasia Group. «Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα προκαλούσε τόση -αν όχι μεγαλύτερη- ζημιά στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές».

Οι υπόλοιποι κίνδυνοι

Ωστόσο, μία γενικότερη αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου δεν θα είναι αδιανόητη.

Πριν από τέσσερα χρόνια, μια πυραυλική επίθεση σε μια βασική εγκατάσταση της Σαουδικής Αραβίας -για την οποία οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν- τίναξε στον αέρα, έστω και προσωρινά, περίπου τη μισή παραγωγή πετρελαίου του βασιλείου.

Σε μια ακραία περίπτωση, το Ιράν, ο βασικός υποστηρικτής της Hamas, θα μπορούσε να προσπαθήσει να μπλοκάρει τα στενά του Hormuz, μέσω του οποίου ρέουν τεράστιοι όγκοι πετρελαίου στον υπόλοιπο κόσμο. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να εξαπλωθεί αυτό», δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, μια επενδυτική τράπεζα.

Η Croft είπε ότι ο φαινομενικός εφησυχασμός για τον αντίκτυπο του πολέμου θα μπορούσε να προέλθει εν μέρει από το γεγονός ότι οι έμποροι έχασαν αρκετά χρήματα όταν οι τιμές ξεπέρασαν τα 120 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά στη συνέχεια έπεσαν γρήγορα.

«Η αγορά δεν έχει πλέον εύρος προσοχής για τέτοιου είδους ζητήματα», είπε.

Η Croft, πρώην αναλύτρια στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ, είπε ότι η φαινομενική επιτυχία των πρώτων ημερών της εισβολής στο Ιράκ από τις δυνάμεις των ΗΠΑ το 2003 οδήγησε τελικά σε μια σύγκρουση που κράτησε για χρόνια. «Θα μπορούσε ακόμα να υπάρξει μια δυσάρεστη έκπληξη στη Μέση Ανατολή», είπε.

Η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να αποτρέψει τη διεύρυνση του πολέμου. Οι περιφερειακές πετρελαϊκές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, θα προτιμούσαν επίσης να διατηρήσουν την κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων μέσω του Περσικού Κόλπου. Οποιαδήποτε διακοπή θα μείωνε τα δικά τους κέρδη όσον αφορά τις εξαγωγές, ενώ οι αυξήσεις των τιμών θα κινδύνευαν να βλάψουν και να αποξενώσουν τους πιο αξιόλογους πελάτες τους.

«Είναι πιθανό η σύγκρουση να παραμείνει περιορισμένη και να μην εξαπλωθεί στους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου στην περιοχή ή στους βασικούς ναυτιλιακούς δρόμους», είπε o Bronze της Energy Aspects. «Οι κίνδυνοι προέρχονται συνήθως περισσότερο από λανθασμένους υπολογισμούς και λανθασμένες εκτιμήσεις», πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *