Παραδοχή αδυναμίας Jerome Powell (FED) | Ο πληθωρισμός μας έχει δώσει αρκετά παραπλανητικά στοιχεία

CNN

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, άφησε την Πέμπτη ορθάνοιχτη την πόρτα για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να νικηθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Από τον Bryan Mena/CNN Business

«Γνωρίζουμε ότι η συνεχιζόμενη πρόοδος προς τον στόχο του 2% δεν είναι εξασφαλισμένη: Ο πληθωρισμός μας έχει δώσει αρκετά παραπλανητικά στοιχεία», είπε ο Powell σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην Washington DC από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Εάν καταστεί σκόπιμο να ενισχυθεί περαιτέρω η πολιτική (της αύξησης των επιτοκίων), δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε».

Εάν η Fed αυξήσει ξανά τα επιτόκια, πιθανότατα θα είναι μόνο μία φορά ακόμη και μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την επερχόμενη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για μια νέα παύση στις αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων Fed Funds.

Καθώς ο Powell ξεκίνησε να μιλά την Πέμπτη, τον διέκοψαν διαδηλωτές για το κλίμα που ανέβηκαν στη σκηνή. Είναι η δεύτερη φορά που ο πρόεδρος της Fed διακόπτεται κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του, μετά την εμφάνιση του τον Οκτώβριο στο Economic Club της Νέας Υόρκης, και σαφώς εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια. Αφού επέστρεψε στο βάθρο, ο Powell κατέστησε σαφές ότι η Fed εξισορροπεί προσεκτικά τον κίνδυνο να αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός έναντι του κινδύνου η κεντρική τράπεζα να προκαλέσει περιττή οικονομική ζημιά.

Jerome Powell IMF climate protesters 1

Είπε ότι «η χαλάρωση των στρεβλώσεων της προσφοράς και της ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του πληθωρισμού». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ζήτηση πιθανότατα θα πρέπει να επιβραδυνθεί για να βεβαιωθεί η κεντρική τράπεζα ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο να μειωθεί στο 2%.

Μετά από πολλές ερωτήσεις για τη μείωση των επιτοκίων είπε ότι «το γεγονός είναι ότι η Επιτροπή δεν σκέφτεται καθόλου τη μείωση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή. Δεν συζητάμε για μειώσεις επιτοκίων» είπε χαρακτηριστικά. «Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο ερώτημα, το οποίο είναι «έχουμε επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που είναι επαρκώς περιοριστική ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος χρόνου, με βιώσιμο τρόπο; Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο εστιάζουμε». Εσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι σε κάθε συνεδρίαση το ερώτημα είναι αν χρειάζεται να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια.

Σε γενικές γραμμές, οι μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη, με τις αποδόσεις να εκτινάσσονται μετά τα σχόλια του Powell. Ο S&P 500 έκλεισε την ημέρα με πτώση 0,8%. Ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 1%, και ο Dow υποχώρησε 221 μονάδες, ή 0,7%.

f webp

Ο Powell θέλει να δει ασθενέστερη ζήτηση

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% το τρίτο τρίμηνο, χάρη στις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες. Οι Αμερικανοί καταναλωτές που παρακολούθησαν συναυλίες, ταινίες και έκαναν ταξίδια υψηλού προφίλ ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της ισχυρής οικονομικής ισχύος του καλοκαιριού. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πονοκέφαλος για τη Fed, καθώς η ισχυρή ζήτηση θα μπορούσε να διατηρεί κάποια ανοδική πίεση στις τιμές. Ο μηχανισμός της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η σκόπιμη επιβράδυνση της ζήτησης μέσω υψηλότερων επιτοκίων.

«Στο μέλλον, ίσως ένα μεγαλύτερο μερίδιο της προόδου στη μείωση του πληθωρισμού θα πρέπει να προέλθει από την αυστηρή νομισματική πολιτική που θα περιορίζει την ανάπτυξη της συνολικής ζήτησης», είπε ο Powell.

Τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται επί του παρόντος σε υψηλό 22 ετών και η Fed έχει σηματοδοτήσει ότι πιθανότατα θα τα διατηρήσει υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ψύξη της αμερικανικής οικονομίας μέσω των υψηλών επιτοκίων μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι στο παρελθόν, είπε ο Powell.

«Μπορεί η αμερικανική οικονομία να είναι διαρθρωτικά πιο ανθεκτική στα επιτόκια», είπε, δείχνοντας τους ιδιοκτήτες κατοικιών που έκλεισαν συμφωνίες με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο στεγαστικών δανείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν πωλούν την περιουσία τους σήμερα λόγω των αυξημένων επιτοκίων στεγαστικά δάνεια.

Η τελευταία σειρά οικονομικών προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο αντανακλούσε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Ο Powell και άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν ισχυριστεί ότι οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψύξη της οικονομίας, καθώς μεταφράζεται σε υψηλότερο κόστος δανεισμού. «Αυτά τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν στην πραγματικότητα τα στεγαστικά δάνεια των ανθρώπων, επηρεάζεται το κόστος όλου του χρέους κυμαινόμενου επιτοκίου, επομένως έχει αντίκτυπο στην οικονομία», είπε ο Powell.

Πράγματι, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη τον Οκτώβριο, αλλά άρχισαν να υποχωρούν μετά τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με ορισμένες από αυτές να οφείλονται στην πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Ο Powell είπε ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς ώθησε τις αποδόσεις και ότι «υπάρχουν πολλές υποψήφιες εξηγήσεις -πέντε ή έξι από αυτές- είναι εύκολο να φτάσουμε σε μισή ντουζίνα εξηγήσεις». Είτε έτσι είτε αλλιώς, η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί στενά την αγορά ομολόγων για να βοηθήσει στην ενημέρωση των μελλοντικών κινήσεων πολιτικής της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *