Η Microsoft εξαγόρασε την ελληνική Softomotive-Χρονιά καμπής ήταν το 2018

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:33 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Microsoft

Στην εξαγορά της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Softomotive προχώρησε η Microsoft, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg από τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο οι δύο εταιρείες βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις.  Η Softmotive εξειδικεύεται στον τομέα της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών, μια τεχνολογία που εισάγει ψηφιακό εργατικό δυναμικό σε επιχειρήσεις για να εκτελέσει εργασίες, τις οποίες μόνο o ανθρώπινος παράγοντας μπορούσε έως πρόσφατα να εκτελέσει

«Σήμερα ανακοινώνουμε την εξαγορά της Softomotive μιας κορυφαίας εταιρείας παροχής ρομποτικών αυτοματισμών (RPA) με πάνω από 15 χρόνια εμπειρία και δημιουργό του προγράμματος WinAutomation. Συνδυάζοντας τις υπηρεσίες της Softomotive με τις υπάρχουσες δυνατότητες του Microsoft Power Automate, η Microsoft δίνει στον καθένα τη δυνατότητα να δημιουργεί bots για να αυτοματοποιεί διαδικασίες», αναφέρει σε άρθρο του στο blog της Microsoft o Charles Lamanna, στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας. 

Από τη μεριά του ο συνιδρυτής και CEO της Softomotive, Μάριος Σταυρόπουλος, σε μήνυμά του στην ιστοσελίδα της εταιρείας τονίζει ότι χαρακτηριστικά: «Είμαστε περήφανοι να ανακοινώνουμε ότι η Softomotive εξαγοράστηκε από την Microsoft και ότι τα προϊόντα μας αποτελέσουν τμήμα του Microsoft Power Automate».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Microsoft, η Softomotive αυτή τη στιγμή βοηθά περισσότερους από 9.000 παγκοσμίως στην προσπάθειά τους να αυτοματοποιήσουν μέρος των επιχειρηματικών τους διαδικασιών.

Αν και το τίμημα της εξαγοράς δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Softomotive, η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο και ιδρύθηκε το 2005, άντλησε 25 εκατομμύρια δολάρια από τη βρετανική επενδυτική εταιρεία Grafton Capital, το 2014.

Η αυτοματοποίηση ρομποτικής διεργασίας (Robotic Process Automation, RPA) αξιοποιεί λογισμικό που μπορεί να εκτελεί επαναλαμβανόμενες εργασίας μέσα σε ένα προκαθορισμένο πλαίσιο. Για παράδειγμα, μπορεί να πλοηγηθεί σε οθόνη, να ανοίξει και να κλείσει προγράμματα, να στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κ.λπ.Τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής RPA είναι το χαμηλότερο κόστος, τα λιγότερα λάθη, καθώς και η γρήγορη εφαρμογή.

Από το βρετανικό fund στη Microsoft

Χρονιά καμπής ήταν το 2018 όπου η εταιρεία δέχθηκε την πρώτη της εξωτερική επένδυση ύψους 25 εκατ. δολαρίων από το βρετανικό επενδυτικό fund Grafton Capital. Με την επένδυση της Grafton ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία με στόχο την ανάπτυξή της και εντέλει την εξαγορά της από ένα μεγαλύτερο όμιλο πληροφορικής.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι κινήσεις που ακολούθησαν την επένδυση του Grafton Capital. H εταιρεία το 2018 μετέφερε τη νομική της έδρα στο Λονδίνο ιδρύοντας την Softomotive Hodling Ltd η οποία έγινε και ο μοναδικός εταίρος της Softomotive M.ΕΠΕ. Το 2018 η Softomotive αύξησε τον τζίρο της κατά 89% σε σχέση με το 2017 στα 5,77 εκατ. ευρώ. Παράλληλα ενίσχυσε σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό απασχολώντας περί τα 130 άτομα κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Ακολούθησε η ενίσχυση της διοίκησης της holding εταιρείας με δύο κινήσεις υψηλού συμβολισμού. Τον Φεβρουάριο του 2019 ανακοινώθηκε η εκλογή στο ΔΣ του Μάρκου Βερέμη συνιδρυτή της Upstream, της ελληνικής εταιρείας που έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω κινητών συσκευών (m-commerce) παγκοσμίως. Παράλληλα πρόεδρος του ΔΣ ανέλαβε ο Guy Berruyer, πρώην CEO του Sage Group, ενός εκ των μεγαλύτερων ομίλων πληροφορικής της Βρετανίας. Το ΔΣ της Softomotive συμπληρώνουν οι δύο συνιδρυτές της Softomotive Μάριος Σταυρόπουλος (CEO) και Αργύρης Κανινής (COO) καθώς και ο διευθύνων εταίρος της Grafton Capital, Oliver Glyn Thomas.

Τι επιφυλάσσει η συνέχεια

Τόσο η Microsoft, όσο και η Softomotive κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το μέλλον. Παρά την τυπική μεταφορά έδρας στο Λονδίνο η παραγωγή της εταιρείας και το μεγαλύτερο κομμάτι των περίπου 150 εργαζομένων της βρίσκονται στην Ελλάδα. Το ποσό της εξαγοράς δεν ανακοινώθηκε, ωστόσο υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολάρια, η μεγαλύτερη στον κλάδο της τεχνολογίας. Σημειώνεται πως η Grafton Capital είχε επενδύσει το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων το 2018 αποκτώντας ποσοστό περί το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα της Softomotive θα παραμείνει στη χώρα καθώς η Microsoftεξετάζει να δημιουργήσει τον βασικό κόμβο της για την ανάπτυξη λογισμικού αυτοματοποίησης διεργασιών (RPA) στην Αθήνα, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ισχυρή παρουσία της εταιρείας που εξαγόρασε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *