EBRD: Ύφεση 6% στην Ελλάδα το 2020.Ποια είναι η EBRD

EBRD

Το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 6% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ αναμένεται πιθανή ανάκαμψη 6% το 2021, σύμφωνα με τις πρόσφατες μακροοικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD).

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της EBRD, «ο κορωνοϊός διέκοψε απότομα τη σταθερή ανάκαμψη  της ελληνικής οικονομίας. Η έκταση της ύφεσης το 2020 θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και των συναφών ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο, καθώς και από τα φορολογικά μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της κατανάλωσης τόσο σε ελληνικό όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι οικονομίες στις περιφέρειες της EBRD ενδέχεται να συρρικνωθούν κατά μέσο όρο κατά 3,5 τοις εκατό φέτος, με πιθανή ανάκαμψη 4,8 τοις εκατό το 2021, ανέφερε η έκθεση, προειδοποιώντας ότι οι προβλέψεις υπόκεινται σε «άνευ προηγουμένου αβεβαιότητα».

Ας δούμε πιο αναλυτικά το θέμα.

Η EBRD προβλέπει συρρίκνωση 3,5% του ΑΕΠ των 37 χωρών της περιοχής, ως αποτέλεσμα της βουτιάς του τουρισμού, των μέτρων στήριξης, αλλά και της πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων εξαιτίας του κορωνοϊού.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η EBRD σημειώνει στην εξαμηνιαία έκθεσή της ότι η πανδημία του κορωνοϊού διέκοψε απότομα τη σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το πάγωμα της ταξιδιωτικής δραστηριότητας και το κλείσιμο των συνόρων ανά την Ευρώπη  και σε άλλες χώρες έχει επιφέρει μείζον πλήγμα στους τομείς ταξιδίων και τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα-πέμπτο του ελληνικού ΑΕΠ, αναφέρει η EBRD.

H εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων θα μειώσει τα επίπεδα κατανάλωσης και θα έχουν ιδιαίτερα έντονο αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το μέγεθος της ύφεσης το 2020 θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ανά τον κόσμο, καθώς και από τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την υποστήριξη επιχειρήσεων και κατανάλωσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εγκρίνει έως τώρα πρόγραμμα δημοσιονομικών μέτρων  ύψους 15 δισ. ευρώ (που ισοδυναμεί με το 8,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, καθώς και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και δανειοδοτικές διευκολύνσεις μέσω τραπεζών», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η EBRD προβλέπει ύφεση 6% για την ελληνική οικονομία φέτος, που όμως θα αναπληρωθεί με αντίστοιχους ρυθμούς ανάκαμψης 6% το 2021, κατ’ αναλογία με την ανάκαμψη που αναμένεται στις υπόλοιπες χώρες και παγκόσμια οικονομία και σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Προειδοποιεί όμως για σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους σε αυτό το σενάριο.

Ειδικότερα για τις χώρες της Νοτιανατολικής Μεσογείου, η EBRD υπογραμμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στον τουρισμό, που αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τις οικονομίες της περιοχής. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις περί ύφεσης της  EBRD, που παρακολουθεί τις οικονομικές τάσεις σε 37 χώρες ανά την Ευρώπη, Ασία και Αφρική, έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για ανάπτυξη 2,9%.

«Οι οικονομίες της περιοχής, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πρόκληση από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», τονίζει στο Reuters η επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας, Μπεάτα Γιάβορτσικ. «Αν και ξεκίνησε ως υγειονομική κρίση, εξελίχθηκε σε οικονομική κρίση», αναφέρει. Για το 2021 αναμένει επιστροφή σε ανάκαμψη με ρυθμούς 4.8%. Για την Τουρκία, η EBRD προβλέπει ηπιότερη ύφεση 3,5%, καθώς τα μέτρα lockdown είναι κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Για τη ρωσική οικονομία, αναμένει ύφεση 4,5%, λόγω και της διολίσθησης των πετρελαϊκών τιμών.

Ποια είναι η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (EBRD)

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) συστάθηκε το 1991 και έχει την έδρα της στο Λονδίνο.

Συστάθηκε προκειμένου να παράσχει υποστήριξη για τη μετάβαση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στην οικονομία της αγοράς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της επεκτάθηκε αργότερα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια στις χώρες της νότιας και της ανατολικής Μεσογείου. Επί του παρόντος δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.

Στους μετόχους της ΕΤΑΑ συγκαταλέγονται 65 χώρες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Πολιτική εντολή της ΕΤΑΑ είναι να βοηθήσει μόνον όσες χώρες έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν τις αρχές της πολυκομματικής δημοκρατίας και του πλουραλισμού.

Μολονότι η ΕΤΑΑ έχει χορηγήσει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής της στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, έχει επιδείξει επίσης μεγάλη δραστηριότητα στη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η στήριξη των τελευταίων πραγματοποιήθηκε τόσο μέσω άμεσων επενδύσεων όσο και μέσω πιστώσεων προς αυτά για τη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις. Μια άλλη σημαντική εστίαση της χρηματοδότησης της ΕΤΑΑ υπήρξε ο τομέας των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *