Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020 | Βραβεύτηκαν Μαρτίνος – Αγγελικούση

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:09 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
martinos
Ο Αθανάσιος Μαρτίνος. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUKINISSI, cropped / Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020 | Βραβεύτηκαν Μαρτίνος – Αγγελικούση

Μερικά από τα κορυφαία ονόματα της Ελληνικής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας συμμετείχαν στην πρώτη virtual εκδήλωση των Lloyd’s List Greek Shipping Awards, που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020.

Η Αννα Αγγελικούση κέρδισε το βραβείο «Προσωπικότητα της Χρονιάς» και ο Αθανάσιος Μαρτίνος έλαβε το Life Time Achievement Award.

Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020 | Βραβεύτηκαν Μαρτίνος - Αγγελικούση
Η Αννα Αγγελικούση
Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020 | Βραβεύτηκαν Μαρτίνος – Αγγελικούση

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Lloyd’s List με την υποστήριξη από Ελληνες και διεθνείς χορηγούς, παρά των περιορισμών λόγω του Covid-19.

Οικοδεσπότες ήταν ο Nigel Lowry της Lloyd’s List και η Ανδριάνα Παρασκευοπούλου από την ΕΡΤ.

Η διαδικτυακή εκδήλωση υπογράμμισε την παγκόσμια οντότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας. Επίσης συζητήθηκαν και θέματα όπως η ανησυχία της βιομηχανίας για τους ναυτικούς της κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, η σημασία που αποδίδεται στη βιωσιμότητα και επίσης η ανθεκτικότητα της βιομηχανίας επιβατικών μεταφορών της χώρας στη διατήρηση υπηρεσιών στα ελληνικά νησιά.

Για πρώτη φορά σε 16 χρόνια, μια γυναίκα τιμήθηκε με το Βραβείο Ελληνικής Ναυτιλιακής Προσωπικότητας της Χρονιάς. Πρόκειται για την κ. Αννα Αγγελικούση των Alpha Bulkers, Alpha Gas και Pantheon Tankers καθιστώντας την, την πρώτη γυναίκα νικητή στην κατηγορία, μετά την Αθηνά Μαρτίνου στο εναρκτήριο έτος των βραβείων το 2004.

Ο ελληνικός θρύλος της Ναυτιλίας Θανάσης Μαρτίνος, εν τω μεταξύ, επιλέχθηκε ως νικητής του φετινού Lloyd’s List / Propeller Club Lifetime Achievement Award.

Αλλες κορυφαίες προσωπικότητες που αναγνωρίστηκαν ήταν η Σουζάνα Λασκαρίδη, ιδρυτής των Real Time Graduates and Blue Cycle, που κέρδισε το Βραβείο Ναυτιλίας Next Generation για προσωπικότητες κάτω των 40 ετών, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μιχάλης Σακέλλης, ανακηρύχθηκε Newsmaker of the Year.

Στους νικητές των εταιρικών βραβείων περιλαμβάνονται η Atlantic Bulk Carriers, που κέρδισε το βραβείο Dry Cargo Company of the Year, και η Okeanis Eco Tankers, που ονομάστηκε Tanker Company of the Year 2020.

Ο Guy Platten, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, εξελέγη Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς, το μοναδικό βραβείο αποκλειστικά για μη Ελληνες, για τις ακούραστες προσπάθειές του για επίλυση της διεθνούς κρίσης αλλαγής πληρώματος.

Τιμητική διάκριση έλαβαν τα ONEX Shipyards, ιδιοκτήτης του Ναυπηγείου Neorion στη Σύρο, για την αναζωογόνηση των προοπτικών για την ελληνική ναυπηγική και επισκευή πλοίων.

Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020 | Βραβεύτηκαν Μαρτίνος – Αγγελικούση

Αναλυτικά τα βραβεία Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020

Το Βραβείο Επιτεύγματος Ζωής απονεμήθηκε στoν Αθανάσιο Μαρτίνο της Eastmed και Διοικητής του Αγίου Όρους με μεγάλη φιλανθρωπική δράση. Ελέγχουν με 5 επιτυχημένες εταιρείες όλη οικογένεια των Μαρτίνων. Αφιέρωσε το βραβείο στη μητέρα του Αθηνά και στη σύζυγό του Μαρίνα με την οποία είναι παντρεμένοι 49 χρόνια.

Προσωπικότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας ψηφίστηκε η Άννα Αγγελικούση η οποία με τους γιούς της Φραγκίσκοκαι Αντώνη έχουν σε τροχιά ανάπτυξης τον Όμιλο με νεότευκτα πλοία. Δραστηριοποιούνται στα LNG στα δεξαμενόπλοια και στα φορτηγά πλοία με αντίστοιχες εταιρείες.

Το βραβείο The Sustainability Award απονεμήθηκε στο «Τyphoon Project» εμπνευσμένο από τον Θανάση Λασκαρίδη και στόχο έχει να είναι καθαρές οι ελληνικές ακτές. Το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη αγόρασε το μοναδικό ειδικής κατασκευής πλοίο στη Μεσόγειο και το έριξε στη μάχη για τον καθαρισμό των δυσπρόσιτων ελληνικών ακτών που μετατρέπονται σε σκουπιδότοπους.Γενικότερα, το «Project Typhoon» εκπληρώνει το μεγάλο όραμα του εμπνευστή και ιδρυτή του Κοινωφελούς Ιδρύματος, του Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ο οποίος έχει από χρόνια θέσει ως στόχο να συμβάλει καθοριστικά στον καθαρισμό των ελληνικών ακτών από τα παντός είδους απορρίμματα.

Το βραβείο Νέας Γενιάς (New Generation Shipping Award) απονεμήθηκε στην κα Σουζάνα Λασκαρίδη για τη καινοτόμα και αναπτυξιακή δραστηριοποίηση της στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία μέσω του Ομίλου Laskaridis και την περιβαλλοντική της ευαισθησία και στήριξη μέσω έργων της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος . Παραλαμβάνοντας το βραβείο η κα Σουζάνα Λασκαρίδη ζήτησε από τις ναυτιλιακές εταρείες και τους διεθνείς Οργανισμούς να σταθούν αλληλέγγυοι στους ναυτικούς με κάθε τρόπο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας. Επίσης ζήτησε να υπάρξει στήριξη στα νέα παιδιά που ακολουθούν το ναυτικό επάγγελμα και θα είναι η επόμενη γενιά της ελληνικής ναυτιλίας.

– Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς-Tanker Company. Δόθηκε στην Okeanis Eco Tankers εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νορβηγίας. Το βραβείο παρέλαβε ο Γιάννης Αλαφούζος τονίζοντας ότι η εταιρεία έχει έναν πολύ νέο στόλο. Έδωσε τα εύσημα στους εργαζόμενους στην εταιρεία στη στεριά και στη θάλασσα ενώ τόνισε ότι είναι μια εντυπωσιακή δουλειά να απασχολήσει με τη ναυτιλία και τον τομέα των δεξαμενόπλοιων. Η εταιρεία παρέλαβε 10 νεότευκτα πλοία και διαχειρίζεται στόλο από 17 δεξαμενόπλοια, ενώ συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Το βραβείο Εταιρεία Φορτηγών Πλοίων –(Dry Cargo Company of the Year) δόθηκε στην Atlantic Bulk Carriers της οικογένειας Κουμάνταρου που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία εδώ και 70 χρόνια. Είναι από τις λίγες εταιρείες που συνεχίζουν να επενδύουν στις ναυπηγήσεις πλοίων. Διαχειρίζεται στόλο από 21 πλοία. Μέσα στο 2020 παρέλαβε δύο panamax φορτηγά πλοία τα οποία ενέγραψε στο ελληνικό νηολόγιο. Είναι εταιρεία που στηρίζει την ελληνική σημαία ενώ ακολουθεί περιβαλλοντική στρατηγική.

Επιβατηγός Εταιρεία της Χρονιάς(Passenger Line of the Year): Το βραβείο απονεμήθηκε στο Attica Group για δεύτερη φορά τα τελευταία 10 χρόνια για την αναπτυξιακή της πολιτική και την στήριξη σε δύσκολους καιρούς της ελληνικής ακτοπλοΐας και των νησιωτών σε δύσκολες γεωπολιτικές εποχές, την εξασφάλιση της τροφοδοσίας των νησιών και στήριξη του τουρισμού.

Βραβείο Ναυτιλιακός Μεσίτης της Χρονιάς (Shipbroker of the Year). Η Seaborne Shipbrokers νέα εταιρεία που ξεκίνησε δυναμικά. Τα στελέχη της αναζητούν συνεχώς τρόπους να δραστηριοποιούνται σε νέους τομείς τόσο στην χρηματοδότηση όσο και στις ναυπηγήσεις.

Το Βραβείο Ναυτιλιακός Χρηματοδότης της Χρονιάς (Shipping Financier of the Year) πήγε στην Alpha Bank η οποία αύξησε το ναυτικό της χαρτοφυλάκιο σε μία εποχή που πολλές τράπεζες αποσύρθηκαν από τη Ναυτιλία. Έχει χαρτοφυλάκιο 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στηρίζει τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Το βραβείο Piraeus International Center δόθηκε στην ONEX Shipyards για τη συμβολή της στην αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα με το ναυπηγείο του Νεωρίου και της Ελευσίνας ενώ διεκδικεί τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το βραβεία της Lloyd’s List δίνεται για πρώτη φορά σε ναυπηγείο. Ο διευθύνων σύμβουλος Πάνος Ξενοκώστας έκανε αναφορά στα έως τώρα πεπραγμένα αλλά και στα σχέδια για το μέλλον. Έκανε ειδική αναφορά στο Αμερικάνο Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ , στους Έλληνες εφοπλιστές που στηρίζουν την επένδυση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και στο Πολεμικό Ναυτικό.

Tο Βραβείο Τεχνολογικού Επιτεύγματος (Technical Achievement) κέρδισε η Psyctotherm.

Το βραβείο «Διεθνής Προσωπικότητα της Χρονιάς», κέρδισε ο Guy Plotten γενικός γραμματέας του διεθνούς ναυτιλιακού Επιμελητηρίου -International Chamber of Shipping για τη συμβολή στη λύση τυ υπ’ αριθμόν 1 προβλήματος της ναυτιλίας μέσα στην πανδημία. Την ασφαλή αντικατάσταση πληρωμάτων που ήταν εγκλωβισμένα στα πλοία και δεν μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους ούτε να πάνε στα πλοία οι αντικαταστάτες τους.

Το Safety Award απονεμήθηκε στην VENLYS Maritime Specialisations Services

Το βραβείο Πλοίο της Χρονιάς (The Ship of the Year Award) δόθηκε στο Excelerate Sequoia του Ομίλου Αγγελικούση είναι η πρώτη ελληνικών συμφερόντων πλωτή τερματική μονάδα αποθήκευση και αεριοποίησης, γνωστής στην αγορά αυτή ως Floating Storage & Regasification Unit, ή FSRU. Το κόστος ναυπήγησης του πλοίου υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια δολάρια. Το βραβείο παρέλαβε η Μαρία Αγγελικούση.

– Το βραβείο για την Εκπαίδευση ή την Επιμόρφωση (Education or Training Award) απονεμήθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Το Big Data Award απονεμήθηκε στην METIS Cyberspace Technology

Greek Shipping Newsmaker ανακηρύχθηκε ο Μιχάλης Σακέλλης πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας. Όπως επεσήμανε το 2021 ίσως είναι χειρότερο για την επιβατηγό ναυτιλία από τ ο 2020 λόγω της πανδημίας.

Ναυτικός της χρονιάς ανακηρύχθηκε ο Απόστολος Αποστολάκης ο ποίος ως πλοίαρχος του “Ελ.Βενιζέλος” της ΑΝΕΚ που εργάζεται επί 20 χρόνια αντιμετώπισε με επιτυχία το πλήγμα από τον κορονωνιό στο πλοίο του το ο ποίο ήταν ναυλωμένο από ξένη εταιρεία. Τους κράτησε όλους ασφαλείς.

2 thoughts on “Lloyd’s List Greek Shipping Awards 2020 | Βραβεύτηκαν Μαρτίνος – Αγγελικούση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *