Σύνοδος Κορυφής | Η Τουρκία δεν θα υποστεί εμπάργκο όπλων | Πέφτουν οι τόνοι

Σύνοδος Κορυφής | Η Τουρκία δεν θα υποστεί εμπάργκο όπλων | Πέφτουν οι τόνοι

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν είναι οι μόνες χώρες που αντιδρούν στις προκλήσεις Ερντογάν. O Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν θα προσπαθήσει να ασκήσει όση επιρροή έχει για να μεγιστοποιηθεί το ευρωπαικό πλήγμα στην Τουρκία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια είναι το Βερολίνο και η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανία γι άλλη μια φορά βρίσκεται (με την ουδετερότητά της) στο πλευρό της Τουρκίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ συνεχίζει να αντιστέκεται υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα που θα προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις με την Άγκυρα και θα την στρέψουν μακριά από τη Δύση. Στο πλαίσιο αυτό προβάλει το επιχείρημα ότι η ΕΕ πρέπει να περιμένει να αναλάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ώστε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για κοινή στάση έναντι της Τουρκίας. Αυτο σημαίνει πως πιθανές ευρωπαικές κυρώσεις θα λάβουν χώρα τέλη χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα FAZ περιγράφει ένα κλίμα που δεν ευνοεί καθόλου την Γερμανία σε μια ενδεχόμενη επιλογή της να ρίξει στα μαλακά την Τουρκία. «Η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό – δικαιολογημένα» αναφέρει η FAZ. «Κι αυτό διότι στο παρελθόν παρόμοιες απειλές και συμβολικές κυρώσεις έπεφταν συνεχώς στο κενό.

Ο Ερντογάν δεν απέκλινε από τις σταθερές πολιτικές θέσεις του». Αλλά πλέον « ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει» τονίζει. «Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις. Το τραγικό είναι όμως, ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας».

Ποιες χώρες στηρίζουν την Τουρκία

Φαίνεται ότι η Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ουγγαρία αλλά και η Γερμανία θέλουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την Τουρκία. Θα υπάρξουν κάποιες υποτυπώδεις κυρώσεις αλλά άνευ ουσίας περισσότερο ως τροχιοδεικτική προειδοποίηση παρά ως μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας.  Επίσης φαίνεται ότι απορρίπτεται το σενάριο επιβολής embargo όπλων στην Τουρκία καθώς οι περισσότερες χώρες διάκεινται αρνητικά.

Τα στρατόπεδα της Ε.Ε.

Στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου υπέρ μιας πιο σκληρής γραμμής, δηλαδή επιβολής κυρώσεων, τάσσονται η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, αλλά και το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων  μίλησαν υπέρ των κυρώσεων επίσης η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες αντιστάσεις σε σοβαρά μέτρα προβάλλει η Γερμανία, συνεπικουρούμενη από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα.

Αρνητικά διακείμενες προς τις κυρώσεις είναι επίσης η Πολωνία και η Ουγγαρία. Το τρίτο στρατόπεδο είναι των «αδιάφορων» ή ουδέτερων κρατών, που θεωρούν ότι δεν τις αγγίζει το θέμα.  Αυτές είναι οι: Πολωνία, Κροατία, Σουηδία, Ρουμανία και Τσεχία.

Πέφτουν οι τόνοι ενόψει της Συνόδου Κορυφής;

Με την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνεται το ενδεχόμενη επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας,  να είναι προ των πυλών η Άγκυρα έτεινε χθες χείρα φιλίας προς την ΕΕ.

Η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση μιας πλήρους συμμετοχής της σ’ αυτήν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι τα μεταξύ τους προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνον αν η ΕΕ ενεργήσει με κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής αυτή την εβδομάδα και πέραν αυτής.

Φιλικός προς της ΕΕ αλλά συνεχίζοντας τις επιθέσεις στην ελληνική πλευρά, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Ελλάδα συνέχισε τα «προκλητικά» βήματα στην περιοχή παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία.

Κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να ενεργήσει ως έντιμος και αντικειμενικός μεσολαβητής στη διένεξη.

Πλησιάζουν οι κυρώσεις;

Η φιλική προσέγγιση της Άγκυρας ήρθε μετά από μια περίοδο όλο και σκληρότερων αναφορών από την ΕΕ, και την Γερμανία, προς την Τουρκία. Χθες μάλιστα σε ρεπορτάζ της FAZ, η εφημερίδα ανέφερε πως το ενδεχόμενο κυρώσεων φαίνεται να πλησιάζει. «Δυνατές καθίστανται οι κυρώσεις εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιο πιθανές γίνονται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε  η εφημερίδα αναφέροντας πως γίνεται όλο και πιο δύσκολο για την γερμανική κυβέρνηση να αποτρέψει τις κυρώσεις.

 «Η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό – δικαιολογημένα. Κι αυτό διότι στο παρελθόν παρόμοιες απειλές και συμβολικές κυρώσεις έπεφταν συνεχώς στο κενό. Ο Ερντογάν δεν απέκλινε από τις σταθερές πολιτικές θέσεις του. Αντιθέτως τα μέτρα οδήγησαν εσωπολιτικά σε σύμπνοια. Για τη γερμανική κυβέρνηση καθίσταται όμως όλο και πιο δύσκολο να αποτρέψει τις κυρώσεις που απαιτούν Γαλλία και Ελλάδα.

Παρά τις διαβεβαιώσεις,  η Τουρκία δεν έκανε τίποτα ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο και για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, που θα συντελούσαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει: Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις. Το τραγικό είναι όμως, ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας», ανέφερε η FAZ.

Παρόλα αυτά, στις Βρυξέλλες έπεσαν χθες ελαφρώς οι τόνοι με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν αρμόδιο για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων να αναφέρει πως οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία. «Η Τουρκία συνεχίζει με τα βήματα τα οποία οδήγησαν εχθές τον ύπατο εκπρόσωπο να δηλώσει ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις», σημείωσε ο Πίτερ Στάνο.

«Ταξιδιωτικό γραφείο τζιχάντ»

Την ώρα που η Τουρκία προσέγγιζε φιλικά την Ευρώπη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την χαρακτήριζε, για άλλη μια φορά, «ταραχοποιό», επαναλαμβάνοντας πως ενεργεί έξω από τα όρια της διεθνούς νομιμότητας.

Η Τουρκία διαδίδει προπαγάνδα και ψεύτικες ειδήσεις, απειλεί με χρήση βίας, έχει απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα, εάν η ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα, επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις ασφαλείας, με τη μεταφορά τζιχαντιστών από τη Λιβύη στον Καύκασο -«ταξιδιωτικό γραφείο τζιχάντ» – και θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή, εξήγησε ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά την τριμερή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ιορδανίας και Κύπρου στο Αμμάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *