Άφαντοι Υπουργοί – Δήμαρχοι – Περιφερειάρχες | «Κάηκε» το επιτελικό κράτος στη Ρόδο

Άφαντοι Υπουργοί - Δήμαρχοι - Περιφερειάρχες | «Κάηκε» το επιτελικό κράτος στη Ρόδο

Άφαντοι Υπουργοί – Δήμαρχοι – Περιφερειάρχες | «Κάηκε» το επιτελικό κράτος στη Ρόδο

Οι ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττικοβοιωτία και, κυρίως, στη Ρόδο θα επιχειρηθεί να συζητηθούν αφότου αντιμετωπιστούν. Πρώτα σώζεις ό,τι μπορείς και μετά με ψυχραιμία βλέπεις τι έγινε λάθος (αν έγινε) , το διορθώνεις και βλέπεις τυχόν ευθύνες για να αποδόσεις.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ωστόσο υπάρχουν ήδη τα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα:

-Η κυβέρνηση, με δηλώσεις του πρωθυπουργού, στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, είχε παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για την επάρκεια και την ετοιμότητα του κυβερνητικού μηχανισμού. Λογικό μέσα σε προεκλογική περίοδο να υπάρχουν υπερβολές, ωστόσο εδώ μιλάμε για παραπλανητική εικόνα που παρουσιαζόταν. Οι πρώτες πυρκαγιές το απέδειξαν.

-Πριν την αντιπυρική περίοδο, αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε επαρκής προληπτική πολιτική, ενώ η στελέχωση των υπηρεσιών (πχ Πυροσβεστικής και δασαρχείων) ήταν –παρά τα όσα περί του αντιθέτου λεγόταν- ανεπαρκής.

-Όταν οι φωτιές ξέφυγαν, στην Αττικοβοιωτία αρχικά και εν συνεχεία στη Ρόδο, η κυβέρνηση …κρύφτηκε! Τη δεύτερη μέρα των πυρκαγιών το Μαξίμου διέρρευσε πως ο πρωθυπουργός επισπεύδει (κατά …δυο ώρες) την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής. Εν συνεχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε εκτός κάδρου, με κάποιες επισκέψεις στο κέντρο επιχειρήσεων, αποφεύγοντας προφανώς το πολιτικό κόστος. Μαζί του όμως εξαφανίστηκαν από τη δημοσιότητα και οι αρμόδιοι υπουργοί –και όχι μόνο.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας είναι σχεδόν εξαφανισμένος αυτές τις μέρες.

Πλέον και ο πιο αδαής έχει καταλάβει ότι ο Βασίλης Κικίλιας βλαστημάει την ώρα και την στιγμή που δέχτηκε αυτή τη θέση.

Από τα σαλόνια του Τουρισμού, τις μεγάλες εκθέσεις στην Ευρώπη και τα Εμιράτα, από τα 5στερα και τα μονοπάτια του κρασιού πήγε στα αλώνια του Αμαρουσίου, τις φωτιές, τα ξενύχτια και τα συνεχή τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου στο πορτοκαλί για να δούνε αν σβήστηκαν οι εστίες…

-Από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αποζημιώσεις, δείχνοντας πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.

-Το 112 έχει αναδειχτεί σε κύριο μέσο «αντιμετώπισης» των πυρκαγιών! Πώς θα φύγουν οι άνθρωποι και όχι πώς θα αντιμετωπιστούν οι φωτιές. Η στρατηγική, πλέον, όπως σωστά λέγεται, συμπυκνώνεται στο δόγμα «όπου φύγει- φύγει»!

-Όπου ξεσπούσαν οι φωτιές και κυρίως όταν ξέφευγαν, απολύτως απόντες από τα φώτα της δημοσιότητας ήταν και οι περιφερειάρχες και ουκ ολίγοι δήμαρχοι! Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, αντί να διεκδικούν περισσότερα μέσα, επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν την έκταση του προβλήματος και της καταστροφής, εμφανιζόμενοι ως …κυβερνητικοί εκπρόσωποι!

-Η κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες της για τον μη καθαρισμό των δασών και όχι μόνο, επέρριψε τις ευθύνες στους δημάρχους, που και αυτοί, όμως, είναι …μπλε!

-Επί μέρες –και με σπάνιες εξαιρέσεις- οι καταστροφικές πυρκαγιές δεν είναι στα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων! Κάποιες, μάλιστα, εν έτει 2023 αφιερώνουν περισσότερο χώρο στην φονική πυρκαγιά στο …Μάτι, πέντε χρόνια μετά, ως αντιπερισπασμό προφανώς με το σήμερα!

«Έγινε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό», συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός. Από τους πυροσβέστες, την ΕΛΑΣ (που σε ορισμένες πυρκαγιές ήταν περισσότεροι από τους πυροσβέστες, προκειμένου να απομακρύνουν τον κόσμο!), τους εθελοντές κοκ, ναι! Από την κυβέρνηση; Όταν κατακάτσει ο καπνός και φανούνε τα αποκαΐδια, θα καταλάβουμε όλοι!

Οι ευθύνες πρέπει να εχουν ονοματεπώνυμο. Το αναφέρουμε διότι αν φταίνε όλοι… δεν φταίει στο τέλος κανείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *