Canadair CL-515 | Θα έσωζαν την Εύβοια | Πόσο κοστίζουν τα παγκόσμιας κλάσης, Canadair CL-515 | Επιχειρούν και το βράδυ

Last updated on 23 Ιουλίου, 2023 at 02:06 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Canadair CL-515 | Θα έσωζαν την Εύβοια | Πόσο κοστίζουν τα παγκόσμιας κλάσης, Canadair CL-515 | Επιχειρούν και το βράδυ
Canadair CL-515 | Θα έσωζαν την Εύβοια | Πόσο κοστίζουν τα παγκόσμιας κλάσης, Canadair CL-515 | Επιχειρούν και το βράδυ

Η βιβλική φυσική και οικολογική καταστροφή που συντελείται τις τελευταίες 8 ημέρες στη χώρα και αποτυπώνεται σε περίπου 700.000 στρέμματα καμένης γης, κατέδειξε ότι τα μέσα δασοπυρόσβεσης που διαθέτει η Ελλάδα είναι ανεπαρκή σε τόσο ακραίες συνθήκες αλλεπάλληλων πυρκαγιών και τόσο υψηλών θερμοκρασιών.

Οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο και αν υπήρχε, αποδείχτηκε «ασήμαντο» μπροστά στα διασταυρούμενα «πυρά» με τα οποία τέθηκαν αντιμέτωπες οι δυνάμεις καταστολής. Μια φωτιά που ξεκίνησε από τη Λίμνη Ευβοίας κατέστη ανεξέλεγκτη και κατέκαψε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού, φτάνοντας «ανενόχλητη» έως την απέναντι πλευρά, αυτή του Αιγαίου, με τους πολίτες – και δη φυσικά τους κατοίκους της περιοχής – να αναρωτιούνται από την πρώτη στιγμή γιατί δεν πετούν περισσότερα εναέρια μέσα και πόσα διαθέτει η χώρα.

Ως γνωστόν, η πολιτική προστασία έριξε αρχικά όλο το βάρος στην φωτιά της Βαρυμπόμπης, προκειμένου να τιθασεύσει το πύρινο μέτωπο στην Αττική, που πληθυσμιακά είναι περίπου 30 φορές σαν την Εύβοια. Πιθανόν να υπήρχε διαφορετική εξέλιξη στο μέτωπο της Εύβοιας αν δεν είχε γίνει αυτή η στρατηγική επιλογή. Και πάλι όμως το αποτέλεσμα θα ήταν αμφίβολο.

Πολλά έχουν γραφτεί αυτές τις μέρες για τα Canadair-215 και 415 που διαθέτει η χώρα, για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Σε ότι αφορά τα πρώτα, διαβάσαμε ξανά και ξανά για την αδυναμία τους να πετάξουν σε θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου, λόγω του κινδύνου υπερθέρμανσης του κινητήρα τους. Με τις θερμοκρασίες που είχε η χώρα όλο αυτό το διάστημα της κρίσης, ουσιαστικά τα Canadair-215 είχαν βγει έτσι κι αλλιώς εκτός μάχης. Το πρόβλημα θα λυνόταν αν μπορούσαν να πετάξουν το βράδυ, οπότε η θερμοκρασία είναι εκ των πραγμάτων χαμηλότερη. Αυτή όμως είναι η δεύτερη μεγάλη αδυναμία των συγκεκριμένου τύπου αμφίβιων αεροσκαφών.

Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης που διαθέτει ή εκμισθώνει η Ελλάδα δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για νυχτερινές πτήσεις. Είναι τελείως διαφορετικό απ’ ότι ισχύει στα πολιτικά και μαχητικά αεροσκάφη, όπου οι πτήσεις πραγματοποιούνται με συγκεκριμένους κανόνες και οι πιλότοι βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα ειδικά όργανα των αεροσκαφών. Τα Canadair δεν διαθέτουν εξελιγμένη τεχνολογία βοηθητικών οργάνων – κάποια είναι παλιά έως και 50 ετών – και μέσα στη νύχτα ο πιλότος είναι πολύ δύσκολο να δει οτιδήποτε άλλο πέρα από τη φλόγα.

Η έλλειψη προκαθορισμένων αεροδιαδρόμων και ειδικών οργάνων, σε συνδυασμό με την ανάγκη για πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος, καθιστούν απαγορευτική κάθε προσπάθεια νυχτερινής ρίψης νερού.

Υπάρχει όμως αμφίβιο αεροσκάφος δασοπυρόσβεσης που μπορεί να επιχειρήσει στο σκοτάδι; Υπάρχει και είναι ο «διάδοχος» του 415, το Canadair CL-515. Βασισμένο στο γενεαλογικό σύστημα του Canadair CL-415, το CL-515 «First Responder» είναι η επόμενη γενιά πυροσβεστικών αεροπλάνων και αμφίβιων αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων.

Όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρία, η καναδική Viking Air, μέσω της ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας και της ενσωμάτωσης της υπερσύγχρονης ψηφιακής σουηδικής σειράς Collins Pro Line Fusion, το 515 παρέχει στους χειριστές αξιοπιστία παγκόσμιας κλάσης, βελτιωμένη ασφάλεια και ασυναγώνιστη επίγνωση της κατάστασης. Η παραγωγικότητά του σε ρίψη νερού είναι αυξημένη κατά 15%, αλλά η πιο σημαντική καινοτομία είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης που επιτρέπουν στον πιλότο να επιχειρεί και τις βραδινές ώρες.

canadair1 710x401 1

Πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα εξετάσει την προοπτική αγοράς 8 σύγχρονων Canadair CL-515, εξηγώντας ότι σε 9 χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση, καθώς η χώρα θα απαλλαγεί από το κόστος της ενοικίασης των αεροσκαφών και ελικοπτέρων κάθε χρόνο. Ωστόσο καμία παραγγελία δεν έχει γίνει ακόμα στη Viking Air από ελληνικής πλευράς και η διαδικασία απόκτησης τους είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, καθώς δεν υπάρχουν αεροσκάφη ετοιμοπαράδοτα.

Για την ιστορία, η τιμή ενός Canadair CL-515 κυμαίνεται μεταξύ 25 και 35 εκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που ένα Canadair CL-215 δεν ξεπερνάει τα 3-4 εκατ. δολάρια. Φυσικά ακόμα και το κόστος των περίπου 240 εκατ. δολαρίων για 8 τέτοια αεροσκάφη είναι ασήμαντο, αν είναι σε θέση να αποτρέπουν καταστροφές σαν αυτή που εξακολουθεί να εξελίσσεται στη χώρα και που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα υπερβεί σε οικονομική ζημιά το 1 δισ. ευρώ.

fotia

One thought on “Canadair CL-515 | Θα έσωζαν την Εύβοια | Πόσο κοστίζουν τα παγκόσμιας κλάσης, Canadair CL-515 | Επιχειρούν και το βράδυ

  1. Ωραία άρθρο διαφήμιση ενός αεροπλάνου που πρακτικά δεν υπάρχει.

    Γράφετε στο άρθρο σας ότι δεν έχει κατασκευαστεί ουσιαστικά κανένα CL515 ακόμα, και ότι η Viking είναι η εταιρεία που αγόρασε τα δικαιώματα των Canadair, γιατί έκλεισε η κατασκευάστρια εταιρεία.

    Γράψτε ότι δεν υπάρχει καν γραμμή παραγωγής, και αν δεν υπάρξει ικανός αριθμός παραγγελιών, δεν θα υπάρξει ποτέ παραγωγή. (Δεν φτάνουν τα 8 δικά μας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *