Πρόωρες Εκλογές | Τι σκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:59 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Πρόωρες Εκλογές  | Τι σκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου

Ταφόπλακα στην όποια σκέψη για εκλογές από το φθινόπωρο βάζει η ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας, που κινείται πλέον εκτός προβλέψεων, και κατά τα φαινόμενα θα συνεχίσει να τρώει σαν σαράκι την οικονομία και την κυβερνητική ατζέντα διαγράφοντας επομένως και την παραμικρή εναπομείνασα υποψία για πρόωρες κάλπες.

Ούτως ή άλλως, παρά την έντονη σεναριολογία που πυροδότησε καταρχάς ο ανασχηματισμός, και στη συνέχεια η ελπίδα των εμβολίων και η περί εξόδου προσδοκία από την κρίση από τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη έχουν απορρίψει προ πολλού το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Εξάλλου, είναι ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή, λόγω του σφυροκοπήματος από την πανδημία, που ούτε κατά το ελάχιστο μπορεί να απασχολήσει την κοινωνία και τους πολίτες, ακόμα και αν το πολιτικό σύστημα με την παραμικρή σπίθα μπορεί να δηλώνει ετοιμοπόλεμο.

Ακόμα και οι φωνές που μιλούσαν για ενδεχόμενο πειρασμού από το φθινόπωρο, λόγω των θετικών για την κυβέρνηση γκάλοπ και των πόρων που θα πέσουν στην οικονομία το 2021, φαίνεται να σωπαίνουν αφού η κατάσταση δείχνει να τραβάει σε χρόνο και η εποχή μετά την υγειονομική κρίση απαιτεί σοβαρότητα και υπεύθυνη στάση από τα κόμματα.

Οι ελπίδες του εμβολίου

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από την είδηση πως υπάρχει ορίζοντας ελπίδας λόγω εμβολίου, το οποίο πυροδότησε πάλι την εκλογολογία, προερχόμενη κυρίως από την αντιπολίτευση. Μια εκλογολογία η οποία όμως καταρρέει μετά το θρίλερ που στοιχειώνει την Ευρώπη ο εκτός τόπου και χρόνου ρυθμός εμβολιασμού.

Με την κατάσταση αυτή ξυπνούν φόβοι πως το κουβάρι με τα εμβόλια δίνει σήμα ότι ο δρόμος προς την “ελευθερία” αργεί πολύ και πιθανότητα να “φάει” και το 2021.

Πάντως, στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού διαψεύδουν εδώ και μήνες πως υπάρχει εκλογικός σχεδιασμός πόσο μάλλον να έχει οριστεί και συγκεκριμένος χρόνος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει προς ολοκλήρωση της θητείας, μην επαληθεύοντας όσους θέλουν σενάρια να καεί προ του 2023 η απλή αναλογική.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν μεγάλο ποσοστό των πολιτών να επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, αν και φαίνεται πως από την άλλη να πιστεύει ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.

Ο εκτροχιασμός της πανδημίας και η αβεβαιότητα των επόμενων μηνών δεν μπορεί ρεαλιστικά εξάλλου να βάλει στο τραπέζι τέτοια ζητήματα και να ληφθούν τέτοιου είδους πολιτικές αποφάσεις. Το κινούμενο έδαφος που έχει δημιουργήσει η πανδημία φέρνει, επίσης, συνεχώς αναθεωρήσεις για το σχεδιασμό των επόμενων τριμήνων σε όλα τα επίπεδα.

Το στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο εξάμηνο είναι ο εμβολιασμός, την ίδια ώρα που το στρατηγείο της Ε.Ε. δέχεται κριτική για αργοπορία στην έναρξη των εμβολιασμών με τους επικριτές να επισημαίνουν την πρόοδο που έγινε στη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως ένδειξη αποτυχίας του σχεδιασμού στις Βρυξέλλες.

Αυτό σε αριθμούς σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πιθανό πλήγμα 90 δισεκ. ευρώ στην οικονομία εαν δεν φτάσει τον ρυθμό εμβολιασμού κατά της COVID-19 που έχουν άλλες περιοχές, σύμφωνα με σημερινή μελέτη.

Για να πετύχει τον στόχο για ανοσία του 70% των ενηλίκων ως το καλοκαίρι, η ΕΕ θα χρειαστεί να αυξήσει στο εξαπλάσιο τον ρυθμό των εμβολιασμών κατά της COVID-19, σύμφωνα με τη μελέτη, που έκανε ο ασφαλιστικός όμιλος Allianz και η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters πριν από την δημοσίευσή της.

Με τον τρέχοντα ρυθμό, η ανοσία της αγέλης δεν θα έχει επιτευχθεί πριν από το 2022, σύμφωνα με την έρευνα, οι συντάκτες της οποίας επισημαίνουν επίσης ότι όσο περισσότερος καιρός χρειαστεί για να εμβολιαστεί ο πληθυσμός της Ευρώπης, τόσο περισσότερο καιρό η οικονομία θα παρεμποδίζεται από περιοριστικά μέτρα.

Τι είναι η απλή αναλογική και πώς επηρεάζει τις αποφάσεις για εκλογές

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι θιασώτες της εκλογικής προοπτικής είναι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα ισχύσει για πρώτη φορά στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Η μέθοδος της απλής αναλογικής είναι ένα εκλογικό σύστημα (ή εκλογικός νόμος) σύμφωνα με το οποίο υπολογίζεται η εκπροσώπηση των κομμάτων στη βουλή.

Για την ακρίβεια το εκλογικό σύστημα που ισχύει κάθε φορά είναι αυτό που καθορίζει τις έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα ή οι συνασπισμοί κομμάτων που μετέχουν στις εκλογές. Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες καθορίζονται από τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Η απλή αναλογική είναι το σύστημα κατά το οποίο κάθε κόμμα παίρνει σχεδόν (υπάρχουν οι βουλευτές επικρατείας) ακριβώς όσες έδρες αναλογούν στο ποσοστό που πήρε στις εκλογές. Το σύστημα αυτό είναι η λεγόμενη καθαρή απλή αναλογική.

τι είναι καθαρή απλή αναλογική
Το πρόβλημα του συστήματος αυτού είναι ότι είναι πιο δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς απαιτείται συνεργασία πολλών κομμάτων εκτός αν κάποιο κόμμα καταφέρει να πάρει το 50,1% των ψήφων, που είναι γενικά δύσκολο.

Από την άλλη πλευρά το καλό της απλής αναλογικής είναι ότι τα κόμματα (και άρα οι ψήφοι των πολιτών) εκπροσωπούνται με δίκαιο τρόπο, ειδικότερα όσον αφορά στα μικρότερα κόμματα.

Με βάση τις προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει στο 45% από το 37% που ήταν μέχρι τις προηγούμενες εκλογές και στο οποίο θα επανέλθει στη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία θα εφαρμοστεί το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με κλιμακωτό μπόνους, το οποίο ψήφισε πριν από έναν χρόνο η σημερινή κυβέρνηση.

Με το νέο σύστημα το πρώτο κόμμα που παίρνει στην κάλπη ποσοστό άνω του 25% εξασφαλίζει σε πρώτη φάση μπόνους 20 εδρών, οι οποίες αυξάνονται κατά μία για 0,5% ψήφων που παίρνει επιπλέον, με μάξιμουμ τις 50 έδρες τις οποίες εξασφαλίζει εάν φτάσει στο 40%.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, αν τα κόμματα διατηρήσουν τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις προηγούμενες εκλογές, η Ν.Δ. με το 39,9% θα βρεθεί να διαθέτει 130 έδρες από 158 βουλευτές που εξέλεξε με το προηγούμενο σύστημα που ίσχυε μέχρι το 2019. Αντίστοιχο αριθμό εδρών, δηλαδή 130, θα έχουν αθροιστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, εφόσον διατηρήσουν τα προηγούμενα ποσοστά τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το πλειοψηφούν κόμμα θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων αφού θα είναι σχεδόν αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του, κάτι που για να συμβεί προϋποθέτει απαραιτήτως τη σύμπραξη του ΚΚΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *