Οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street, μεγάλοι κερδισμένοι από την τραπεζική κρίση | H JP Morgan με άλμα 52% στα κέρδη

Οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street, μεγάλοι κερδισμένοι από την τραπεζική κρίση | H JP Morgan με άλμα 52% στα κέρδη

Οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street, μεγάλοι κερδισμένοι από την τραπεζική κρίση | H JP Morgan με άλμα 52% στα κέρδη

Oι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ φέρονται να διέφυγαν της κρίσης που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες προκάλεσε την κατάρρευση δύο μεσαίου μεγέθους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκαλώντας την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών και πανικό στους καταθέτες. Αν μη τι άλλο, η αναταραχή βοήθησε ξεκάθαρα αυτούς τους γίγαντες της Wall Street να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τους Rob Copeland και Stacy Cowley/New York Times

Η JPMorgan Chase, η Citigroup και η Wells Fargo παρουσίασαν την Παρασκευή τα αποτελέσματα τους από το πρώτο τρίμηνο του 2023, ανακοινώνοντας ότι έβγαλαν δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι είχαν προβλέψει τα ίδια τα ιδρύματα και οι αναλυτές. Παρόλο που οι τράπεζες προειδοποίησαν ότι η οικονομία βρίσκεται σε αναταραχή και ότι η πίστωση θα μπορούσε να μειωθεί, ανέφεραν ότι θα συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια και πως περιμένουν ισχυρότερα κέρδη εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η δυναμική αντανακλά ότι, γενικά, τα αυξανόμενα επιτόκια -τα οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού- επιτρέπουν στις τράπεζες να χρεώνουν τους δανειολήπτες περισσότερο για δάνεια από όσα πληρώνουν στους καταθέτες. Οι ισχυρές εκθέσεις κερδών την Παρασκευή έδειξαν επίσης ότι η κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, τον περασμένο μήνα, ενίσχυσε τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ.

Οι περισσότερες μικρότερες, περιφερειακές τράπεζες, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζουν επικίνδυνα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, δεν θα αναφέρουν αποτελέσματα παρά αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι καλές στιγμές για τους μεγαλύτερους αντιπάλους τους, ωστόσο, είναι μια δυσοίωνη υπενθύμιση ότι πολλοί πελάτες τραπεζών ανέπτυξαν ξαφνικά έντονη προτίμηση για μεγαλύτερα ιδρύματα που πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερα και πιο σταθερά.

Η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ανέφερε ισχυρά έσοδα στα περισσότερα τμήματα των επιχειρήσεών της, βοηθώντας τη να σημειώσει κέρδη 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, 52% περισσότερα από πέρυσι. Η τράπεζα ανέφερε ότι τα δάνειά της παρέμειναν σταθερά στο τρίμηνο και ότι οι καταθέσεις των πελατών είχαν αυξηθεί ελαφρά σε σχέση με τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, με τις εισροές να αυξάνονται ιδιαίτερα αφού οι μικρότεροι καταθέτες τράβηξαν τα χρήματά τους από μικρότερες τράπεζες.

Παράλληλα, η JPMorgan είδε τα έσοδά της να εκτοξεύονται στα 39,34 δισ. δολάρια καταγράφοντας άλμα 25% σε σχέση με το περυσινό της πρώτο τρίμηνο, ενώ διέλυσε την πρόβλεψη της αγοράς για 36,13 δισ. δολάρια.

Μεταξύ άλλων, η JPMorgan, σε επίπεδο assets, είδε αύξηση κατά 49% στα καθαρά της έσοδα από τόκους, που ανήλθαν σε 20,8 δισ. δολάρια, χάρη στον πλέον επιθετική κύκλο αυξήσεων επιτοκίων της Federal Reserve εδώ και δεκαετίες.

Ακόμα καλύτερη ήταν η εικόνα των εσόδων της στο τμήμα καταναλωτικής και κοινοτικής τραπεζικής που εκτινάχθηκαν κατά 80% στα 5,2 δισ. δολάρια. Αντίθετα, η επενδυτική τραπεζική της επιβαρύνθηκε από τις χλιαρή ζήτηση για συγχωνεύσεις, εξαγορές και πωλήσεις μετοχών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, ο οποίος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διάσωση μικρότερων δανειστών, ανέφερε ότι η τραπεζική κρίση ήταν ιδιαίτερη, αλλά και ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να «σφίξουν» καθώς οι δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της δικής του εταιρείας, έγιναν πιο συντηρητικοί. «Θα έχουμε τελικά μια ύφεση, αλλά θα είναι αντιμετωπίσημη», είπε.

Ωστόσo, η JPMorgan διέθεσε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία της από τις καθυστερήσεις των δανειοληπτών όσον αφορά τα δάνειά τους. Το ποσό αυτό ήταν υψηλότερο από τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το ίδιου τριμήνουνπέρυσι, κυρίως λόγω των κάπως χειρότερων οικονομικών προοπτικών, ανέφερε η τράπεζα. Μάλιστα, η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή: Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1% τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου, μια πιο αδύναμη απόδοση από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Γενικότερα, το προσωπικό της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας προβλέπει ότι η γενική τραπεζική αναταραχή θα προκαλέσει μια «ήπια» ύφεση αργότερα φέτος. Ωστόσο, τα στελέχη των μεγάλων τραπεζών εξέφρασαν ως επί το πλείστον αισιοδοξία την Παρασκευή για τις προοπτικές των τραπεζών τους σε τηλεδιασκέψεις προκειμένου να συζητήσουν τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους.

Η Citigroup, ο τρίτος μεγαλύτερος δανειστής της χώρας, ανέφερε κέρδη 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 7% από πέρυσι και πολύ πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 12%. Όσον αφορά την αναταραχή των περιφερειακών τραπεζών, η Jane Fraser, διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, είπε ότι δεν βλέπει αυτά τα ζητήματα ως «διάχυτα σε ολόκληρο τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο».

«Η Citigroup παρουσίασε ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις, υψηλό ρυθμό αύξησης των εσόδων και έδειξε πειθαρχία στα έξοδα παρά το δύσκολο περιβάλλον για τις τράπεζες. Οι συναλλασσόμενοι στην αγορά σταθερού εισοδήματος παρουσίασαν την τρίτη καλύτερη επίδοση σε διάρκεια δεκαετίας» ανέφερε ακόμη.

Το χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3% από το προηγούμενο τρίμηνο, αν και ο δανεισμός με πιστωτικές κάρτες αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι αναλυτές της UBS δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι η Citigroup, η οποία αδυνατίζει τις διεθνείς δραστηριότητές της, έχει ακόμα «περισσότερο ξύλο να κόψει».

Στη Wells Fargo, «η πλειοψηφία των επιχειρήσεών της παραμένει ισχυρή», τόνισε στους αναλυτές ο Charles Scharf, διευθύνων σύμβουλός της. Η αύξηση των επιτοκίων αύξησε τα κέρδη της τράπεζας καθώς το χαρτοφυλάκιο δανείων της αυξήθηκε, με αποτέλεσμα τα έσοδα της να παρουσιάσουν αύξηση κατά 17% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022 και ανήλθαν στα 20,73 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας επίσης την πρόβλεψη για 20,09 δισ..

Ενδεικτικό μάλιστα είναι είναι ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας εκτοξεύθηκαν κατά 45% στο τρίμηνο φτάνοντας τα 13,33 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας επίσης την ήδη αισιόδοξη εκτίμηση της αγοράς για 13,06 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες τράπεζες, οι καταθέσεις στη Wells Fargo μειώθηκαν κατά 24 δισεκατομμύρια δολάρια, ή κατά 2% τοις εκατό, από το προηγούμενο τρίμηνο. Τα ποσοστά των δανείων επίσης έδειξαν ελάχιστες μεταβολές.

Οι καθυστερήσεις και οι διαγραφές επισφαλών δανείων αυξήθηκαν και η τράπεζα αύξησε το αποθεματικό της για μελλοντικές ζημίες, αναφέροντας εμπορικά ακίνητα -ειδικά δάνεια που υποστηρίζονται από κτίρια γραφείων- καθώς και πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτοκινήτων ως τομείς πιθανής αδυναμίας της. Οι καταναλωτικές δαπάνες άρχισαν να μειώνονται αργά το τρίμηνο, είπε ο Scharf.

Οι αναλυτές παρακολουθούν στενά για σημάδια σύσφιξης των δανείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιστωτική κρίση. Ο Scharf είπε ότι η Wells Fargo «λαμβάνει σταδιακά μέτρα για να ενισχύσει την πίστωση σε τμήματα υψηλότερου κινδύνου», αλλά ότι δεν περιμένει κάποια ευρεία απόσυρση.

JP MORGAN
Οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street, μεγάλοι κερδισμένοι από την τραπεζική κρίση | H JP Morgan με άλμα 52% στα κέρδη

Η Fraser της Citigroup ανέφερε ότι ανησυχεί πως οι ρυθμιστικές αλλαγές στον απόηχο της αναταραχής των μικρότερων τραπεζών, οι οποίες είναι πιθανό να περιλαμβάνουν απαιτήσεις να διατηρούν οι τράπεζες περισσότερα μετρητά στη διάθεσή τους, «θα επιδεινώσουν οποιαδήποτε πιστωτική σύσφιξη».

Η PNC Financial, η έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, δήλωσε την Παρασκευή ότι η αστάθεια του κλάδου έχει καταλήξει να παίζει με τα δυνατά της σημεία. Οι καταθέσεις της αυξήθηκαν ελαφρώς το περασμένο τρίμηνο και τα κέρδη αυξήθηκαν στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά περισσότερο από 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι επενδυτές καλωσόρισαν τις εκθέσεις κερδών από τις μεγάλες τράπεζες, την πρώτη τους ματιά στα βιβλία των καμπαναριών του κλάδου μετά την αποτυχία της Silicon Valley και της Signature Bank. Η μετοχή της JPMorgan ενισχύθηκε περισσότερο από 7% στο κλείσιμο των συναλλαγών την Παρασκευή.

«Το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ υγιές –είναι σταθερό», δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον ο Lael Brainard, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Προέδρου Biden. Ωστόσο, ορισμένες μικρότερες τράπεζες θα μπορούσαν ακόμα να δυσκολεύονται καθώς οι πελάτες αναθεωρούν το πού διατηρούν τα χρήματά τους.

Ένα άλλο τεράστιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ανέφερε τα κέρδη του για το πρώτο τρίμηνο, ο κολοσσός διαχείρισης επενδύσεων BlackRock, δήλωσε ότι είχε εισπράξει 40 δισεκατομμύρια δολάρια από πελάτες που επιθυμούσαν να διαχειριστούν καλύτερα τα μετρητά τους. «Αναμένουμε ότι η στροφή από τις καταθέσεις σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς θα είναι μια πιο μακροπρόθεσμη τάση», δήλωσε ο Laurence D. Fink, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, «και εργαζόμαστε ενεργά με πελάτες για να τους βοηθήσουμε να διαφοροποιήσουν και ενισχύουν την απόδοση που κερδίζουν από τα μετρητά τους».

Οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street, μεγάλοι κερδισμένοι από την τραπεζική κρίση | H JP Morgan με άλμα 52% στα κέρδη
Οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street, μεγάλοι κερδισμένοι από την τραπεζική κρίση | H JP Morgan με άλμα 52% στα κέρδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *