Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι η αύξηση των μετακινήσεων, η στροφή στις ιδιωτικές μετακινήσεις και οι κυβερνητικές προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομίας μέσω υψηλότερων δαπανών για υποδομές, λογικά θα βοηθήσουν την πετρελαϊκή ζήτηση παγκοσμίως να επιστρέψει στα προ κορονοϊού επίπεδα μέχρι το 2022.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατά 8% φέτος, προτού ανακάμψει 6% το 2021 και προτού ανακάμψει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το 2022.
“Η πετρελαϊκή ζήτηση έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει, με τον αρχικό ρυθμό ανάκαμψης να εκπλήσσει θετικά σε οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία. Η ζήτηση παραμένει σε επίπεδα κάτω από τα συνηθισμένα, με τη ζήτηση του Ιουνίου να εκτιμάται 12% χαμηλότερα από τα επίπεδα του προηγουμένου έτους”, ανέφερε η Goldman Sachs.
Τι αναμένει η Goldman Sachs για τη βενζίνη
Η τράπεζα αναμένει ότι η βενζίνη θα παρουσιάσει την μεγαλύτερη ανάκαμψη της ζήτησης μεταξύ των πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ η κατανάλωση καυσίμων για αεροσκάφη, που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, είναι πιθανό να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο καιρό, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη στα αεροπορικά ταξίδια θα παραμείνει χαμηλή εάν δεν υπάρξει εμβόλιο.
Ενώ η ζήτηση για καύσιμα σταδιακά ανακάμπτει καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown, ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού θα μπορούσε γρήγορα να υπονομεύσει την τάση.
Σε δημοσκόπηση του Reuters αναφέρεται ότι οι πετρελαϊκές τιμές θα παγιωθούν γύρω στα 40 δολάρια το βαρέλι φέτος, με την ανάκαμψη να κερδίζει έδαφος στο δ΄ τρίμηνο και στο 2021, καθώς οι οικονομίες θα επανέρχονται μετά από τα lockdowns.
H Goldman Sachs για το χρυσό
Άνοδο έως και τα 2.000 δολάρια η ουγκιά βλέπει η Goldman Sachs για την τιμή του χρυσού, συστήνοντας long θέσεις στο πολύτιμο μέταλλο, καθώς θεωρεί ότι το ράλι θα συνεχιστεί.
Όπως σημειώνει, ο χρυσός έχει δυσκολευτεί να βρει κατεύθυνση από τη δυναμική ανάκαμψη που σημείωσε στα τέλη Μαρτίου, μετά και την ανακοίνωση της Fed για το QΕ. Οι λόγοι που σταμάτησαν το ράλι του πολύτιμου μετάλλου και οδήγησαν σε άνοδο της μεταβλητότητας, σύμφωνα με την Goldman Sachs, ήταν το ότι το χρυσός βρέθηκε… “διχασμένος” μεταξύ του μεγάλου σοκ που χτύπησε τους καταναλωτές στις αναδυόμενες αγορές και τη ζήτηση των κεντρικών τραπεζών, και της αύξησης της ζήτησης για επενδύσεις σε χρυσό στις αναπτυγμένες αγορές.
Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, το σοκ που υπέστη η ζήτηση καταναλωτών στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών ήταν τεράστιο. Οι εισαγωγές χρυσού στην Ινδία σημείωσαν βουτιά κατά 99% τον Απρίλιο / Μάιο, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σταμάτησε να αγοράζει χρυσό από τότε που κατέρρευσε η τιμή του πετρελαίου. Ενώ η ζήτηση για χρυσό έχει ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, εξακολουθεί να παραμένει κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.
Η αντιστάθμιση αυτής της αδυναμίας ήρθε από την άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης επενδύσεων σε χρυσό από τις αναπτυγμένες αγορές, λόγω του φόβου που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας. Η ετήσια ζήτηση για χρυσά νομίσματα έχει αυξηθεί κατά 30% από τις αρχές του έτους, οι συνολικές θέσεις σε χρυσό των ETFs έχουν αυξηθεί κατά 20% και υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο γενικότερα. Οι θέσεις των ETFs χρυσού υποδηλώνουν, όπως εξηγεί η G.S, πως η ζήτηση για επενδύσεις χρυσού στις ανεπτυγμένες αγορές θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 1.000 τόνους, κάτι που αντισταθμίζει και με το παραπάνω την πτώση ύψους 700 τόνων στη ζήτηση καταναλωτών των αναδυόμενων αγορών. (πηγή)
Ποια είναι η Goldman Sachs
Η The Goldman Sachs Group, Inc. είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο διεθνείς τράπεζες επενδύσεων τραπεζικών τίτλων, ομολόγων, κινητών αξιών, διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, οικονομικών συμβούλων και εκτιμητών εξαγορών – συγχωνεύσεων και μ’ ένα πλήθος άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Πελάτες της εταιρείας αυτής είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες, κρατικές και ιδιωτικές, κυβερνήσεις χωρών αλλά και ιδιώτες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οικονομικό παράγοντα στο χώρο της οικονομικής διαχείρισης των ΗΠΑ.
Παρά ταύτα πολλοί σήμερα διεθνείς αναλυτές είναι εκείνοι που καταλογίζουν στην εταιρεία αυτή τις μεγαλύτερες ευθύνες για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα: Μεταξύ δε αυτών φέρεται και η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία και έχει καταγγείλει την εταιρεία για τη λεγόμενη «φούσκα κατοικίας», ενώ Αμερικανοί δημοσιογράφοι την καταγγέλλουν για το «φιάσκο των τροφίμων» το 2008.
Η Goldman Sachs ιδρύθηκε το 1869 από δύο Γερμανοεβραίους μετανάστες, τον Μάρκους Γκόλντμαν και τον Σάμουελ Ζακς, εκ των επιθέτων των οποίων έλαβε το όνομα η εταιρεία η οποία και ξεκίνησε με το πρωτοποριακό τότε αντικείμενο τραπεζικής εργασίας τη χρήση των εμπορικών χρεογράφων, αναδεικνύοντας τότε (1896) το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σήμερα η εταιρεία εδρεύει σε ουρανοξύστη της 200 West Street του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.