Γαλλικές κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό | Προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων από το Ισραήλ

Γαλλικές κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό | Προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων από το Ισραήλ
Γαλλικές κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό | Προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων από το Ισραήλ

Μετά τις εξελίξεις στο ουκρανικό, με τη ρωσική εισβολή, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να παραγγείλει (και) τις κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό της από τους Γάλλους, γίνεται ακόμα πιο ισχυρό. Ο λόγος είναι απλός:

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αν δίδαξε κάτι η μεγάλη περιπέτεια του Κιέβου είναι η ανάγκη να έχεις έναν τουλάχιστον ισχυρό σύμμαχο στην πρώτη γραμμή του μετώπου, όταν τον χρειαστείς. Συντεταγμένα και πρακτικά. Όχι στο μιλητό και στη βάση των υποσχέσεων.

YouTube video

Φαίνεται πως για την Ελλάδα ο σύμμαχος αυτός είναι η Γαλλία. Η αμυντική συνεργασία των δυο χωρών, μετά την αγορά των Rafale και των Belh@rra είναι ισχυρή, ενώ και η Αθήνα έδωσε πρώτη σημαντική χείρα βοηθείας στο Παρίσι μετά το κάζο του AUKUS και ο Μακρόν δεν το ξεχνά. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν λεπτομέρειες του ελληνογαλλικού άξονα, διαβεβαιώνουν σχετικά.

Αυτή η προσέγγιση θα γίνει ακόμα πιο μεγάλη, αν οι Γάλλοι πάρουν και τις κορβέτες. Και μάλλον, θα τις πάρουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι εδώ.

Τι γίνεται με τους Αμερικανούς; Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι σε περίπτωση εμπλοκής με την Τουρκία, θα τηρήσουν την γνωστή τους πολιτική της ουδετερότητας και των ίσων αποστάσεων. Το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν.

Παράλληλα το Πεντάγωνο θα εξασφαλίσει και για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία συμβόλαια (αναβάθμιση φρεγατών, F-35 κα). Άλλωστε, η Ουάσιγκτον παραδέχεται ότι στην περίπτωση του AUKUS «έριξε» τους Γάλλους, οπότε δεν θα προβάλει μεγάλες αντιρρήσεις

Μεγαλύτερο θέμα έχει με το ιταλικό ναυπηγείο που θέλει να μπει στην Ελευσίνα, αλλά λέγεται ότι θέτει ως άτυπο όρο να πάρει το συμβόλαιο με τις κορβέτες. Η περίπτωση είναι καθόλα σοβαρή. Το πιθανότερο ωστόσο είναι ότι και γι’ αυτή την περίπτωση αναζητείται μια συμβιβαστική λύση.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω και προς επίρρωση της ενδυνάμωσης της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συμμαχίας, να σημειώσουμε κάποια πράγματα:

  • Α) Μέσα στο μήνα αναμένεται στον Πειραιά το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ». Παρουσία με πολλά μηνύματα
  • Β) Ο Γάλλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τον περασμένο μήνα ήταν στην Αθήνα. Συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του, στρατηγό Φλώρο και υπέγραψαν κρίσιμη συμφωνία
  • Γ) Για πρώτη φορά, στην τελευταία ναυτική άσκηση των Γάλλων στην περιοχή μας, συμμετείχε και ελληνικό υποβρύχιο.

Τέλος για να μην ξεχνάμε το Ισραήλ προσεχώς η Ελλάδα θα προμηθευτεί και κατευθυνόμενα βλήματα από το Τελ Αβίβ. Πέραν των άλλων αγορών που κάνει από εκεί

Μπορεί να επιχειρείται ένα άνοιγμα του Τελ Αβίβ στην Άγκυρα τελευταία – μετά από ένα «πάγωμα» διαρκείας – όμως, όπως, διαβεβαιώνει την Αθήνα το γεγονός αυτό δεν θα έχει καμία επίπτωση στις ελληνοισραηλινές σχέσεις.

Το ίδιο ισχύει και με τις σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου. Μάλιστα, εν προκειμένω, η απόπειρα προσέγγισης του Καΐρου από την Άγκυρα δεν είχε ως σήμερα κανένα αποτέλεσμα. Αυτό εξαιτίας της στάσης της τελευταίας απέναντι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους αλλά και της γενικότερης καχυποψίας που διατρέχει τις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις παραδοσιακά.

One thought on “Γαλλικές κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό | Προμήθεια κατευθυνόμενων βλημάτων από το Ισραήλ

  1. Παράθεμα: Τελεσίγραφο στους «μνηστήρες» των κορβετών | Αναδίπλωση για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *