Πόλεμος και κερδοσκοπία γονατίζουν την κοινωνία και τον σκληρό πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, την αγροτική. Ήδη, τεράστια είναι τα προβλήματα στην κτηνοτροφία. Η τιμή του καλαμποκιού έχει εκτοξευθεί, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν βρίσκουν ζωοτροφές.
Στο μεταξύ, μεγάλες αλευροβιομηχανίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επάρκειας και αποθεμάτων σε σιτηρά – αλεύρι. Σύμφωνα με επιχειρηματίες του αγροτικού – κτηνοτροφικού τομέα, τα αποθέματα αρκούν για δύο με τρεις μήνες, ενώ άπαντες βρίσκονται σε αναζήτηση αγορών από άλλες χώρες, όπως κυρίως το Καζακστάν, η Ρουμανία και η Γερμανία.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Είναι προφανές ότι, εάν σε κεντρικό επίπεδο, η κυβέρνηση δεν σηκώσει τα μανίκια να δουλέψει από κοινού με τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες του αγροτο-κτηνοτροφικού κλάδου, καθώς και στον τομέα της καταπολέμησης της κερδοσκοπίας, η ελληνική κοινωνία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει σύντομα επισιτιστική κρίση και απόλυτη ασυδοσία στις τιμές.
Καλαμπόκι – ζωοτροφές
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία έχουν ήδη οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα. Φαινόμενο, ωστόσο, που είχε καταγραφεί και πριν τον πόλεμο, εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και της απαράδεκτης στάσης της κυβέρνησης να παρακολουθεί ως παρατηρητής την κούρσα των τιμών προς τα πάνω.
Τώρα, ο λόγος γίνεται για το καλαμπόκι και ευρύτερα για τις ζωοτροφές, το κόστος των οποίων ήδη έχει αυξηθεί -λόγω και του ενεργειακού- περίπου κατά 16% μέσα σε μόλις έναν μήνα.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις – «φωτιά» θα συνεχιστούν τον Μάρτιο και θα είναι ακόμη μεγαλύτερες εξαιτίας των εξελίξεων στην ανατολική Ευρώπη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένας τόνος καλαμποκιού έφτασε φέτος, στις αρχές του Ιανουαρίου, να κυμαίνεται στα 284 ευρώ στις διεθνείς αγορές. Η τιμή αυτή ήταν αυξημένη περίπου κατά 29% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν στις αρχές του 2021 (με τον τόνο να κυμαίνεται στα 220 ευρώ).
Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Φεβρουάριο, φέτος, η τιμή του καλαμποκιού ανά τόνο έφτασε στα 329 ευρώ! Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μόλις έναν μήνα παρουσίασε αύξηση της τάξης του 15,9%.
Όπως εκτιμούν παράγοντες της ελληνικής αγοράς, η τιμή του ήδη αυξάνεται κατά πολύ περισσότερο. Λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, τώρα «κλειδώνει» στα 400 ευρώ ανά τόνο, δηλαδή αύξηση κατά 21,5% επιπλέον!
Εναγώνια αναζήτηση
Μπροστά σε αυτή την αλματώδη αύξηση των τιμών, ελληνικές εταιρίες φέρονται να ψάχνουν ήδη σε περιοχές που δεν βρίσκονται μέσα στη δίνη του πολέμου, για να αποκτήσουν αποθέματα σε καλαμπόκι σε ζωοτροφές, δεδομένου ότι τα υπάρχοντα δεν αρκούν παρά μόνο για λίγους μήνες.
Όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουν να πάρουν εμπόρευμα από χώρες όπως το Καζακστάν, η Ρουμανία και η Γερμανία. Ωστόσο, ακόμη και από τα κράτη αυτά, πολύ σύντομα οι τιμές αναμένεται να είναι απλησίαστες.
Δεδομένο αποτελεί ότι το μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος στις ζωοτροφές και στο καλαμπόκι θα συνεχίσει να μετακυλίεται στις τελικές τιμές των τροφίμων.
Παράγοντες εταιριών με είδη διατροφής θεωρούν ότι, εάν δεν υπάρξει ένα εθνικό και πολύ περισσότερο ένα ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των νοικοκυριών ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, τότε ειδικά στην Ελλάδα, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας θα βρεθούν, σε ένα μεγάλο ποσοστό τους, αντιμέτωπα με μια κρίση μεγαλύτερη κι από αυτή που έλαβε χώρα μέσα στα πρώτα χρόνια των μνημονίων.
«Μην αποκλείετε η κρίση αυτή να λάβει και χαρακτηριστικά επισιτιστικής κρίσης, με τους πιο αδύναμους να έρχονται αντιμέτωποι ακόμη και με πείνα», τονίζουν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι ακόμη και στα πιο αισιόδοξα σενάρια, το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων θα εξανεμιστεί.