Τι επιδιώκει να κερδίσει ο Ερντογάν στη συνάντηση με τους επικεφαλής της Ε.Ε.Οι 3 στόχοι του

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:11 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ερντογάν

Στας Ευρώπας μεταβαίνει σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν, στην πρωτεύουσα της Ένωσης, τις Βρυξέλλες. Στη συνείδηση των Ευρωπαίων ο Ερντογάν είναι ο de facto κι ο de jure ‘κλειδοκράτορας’ του μεταναστευτικού στην Ευρώπη. De facto αν σκεφτούμε πως ελέγχει τις ροές, de jure αν σκεφτούμε πως η Ευρώπη του έδωσε τα κλειδιά.

Η ευρωτουρκική συμφωνία είναι “πάντοτε σε ισχύ”, όπως διακήρυξε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόρις Μπορίσοφ (που συναντήθηκε πρόσφατα με τον Ταγίπ Ερντογάν και δεν βιώνει καμία πίεση στα βουλγαρικά σύνορα). Επιμένει η Αθήνα ότι η τουρκική πλευρά έχει παραβιάσει τη συμφωνία, αλλά κανείς δεν την ακούει.

Φυσικά με τα νέα δεδομένα που ο Ερντογάν δημιούργησε η ευρωτουρκική συμφωνία θα αναθεωρηθεί ή θα επικαιροποιηθεί. Δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά η διαπραγμάτευση που θα έχει σήμερα το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, σε συνέχεια προφανώς του προπαρασκευαστικού έργου που ανέλαβαν κατά τις επισκέψεις τους στην Τουρκία οι Σαρλ Μισέλ και Ζοζέπ Μπορέλ. Ο στόχος του Ερντογάν πάντως είναι τριπλός.

Α στόχος του Ερντογάν

ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει άμεσα οφέλη στο επίπεδο των ευρω-τουρκικών σχέσεων, κατηγορώντας την ευρωπαϊκή πλευρά ότι δεν έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις και ελπίζοντας, όπως το έκανε σαφές σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη σε “καλύτερα αποτελέσματα αυτή τη φορά”. εσωτερικό έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς τις ανά τον κόσμο πρεσβείες της Τουρκίας, στο οποίο αναφέρεται ο “Φιλελεύθερος Κύπρου”, περιγράφει ενδελεχώς τον “λογαριασμό”.

Νέο, υψηλότερο πακέτο οικονομικής βοήθειας για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, το οποίο να ξεπερνά αυτό των 6 δισ. ευρώ της συμφωνίας του 2016 (που άλλωστε δεν έχει εκταμιευθεί παρά κατά το ήμισυ).

Άρση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για όλους τους Τούρκους, με “πολιτική απόφαση” της Ε.Ε. και με αφετηρία το πρότυπο που ακολουθήθηκε στη συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας για παροχή διευκολύνσεων σε επιχειρηματίες. Προώθηση της υπεσχημένης επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και άνοιγμα πέντε κεφαλαίων των ευρωτουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Φυσικά δεν μπορούν οι  όροι αυτοί να γίνουν δεκτοί χωρίς να οδηγηθεί η ένωση σε αυτοταπείνωση.  Το ζήτημα της βίζας έχει προσκρούσει στην μην εκπλήρωση από τουρκικής πλευράς των 6 από τα 72 προαπαιτούμενα, ενώ το πάγωμα της νέας Τελωνειακής Ένωσης αλλά και των συγκεκριμένων ενταξιακών κεφαλαίων προκύπτει από βέτο της Λευκωσίας. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν ανοίγει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

Θα θυσιάσει την Κύπρο η Ευρώπη για την Τουρκία; αν το κάνει θα είναι η απόλυτη αυτοταπείνωση στον Σουλτάνο. Πάντως να σημειώσουμε πως πολλές χώρες- μέλη της ένωσης δεν επιθυμούν χαλάρωση στις βίζα, για δικούς τους λόγους κι όχι από υπεράσπιση της Κύπρου. Η ταύτιση όμως των συμφερόντων ευνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία.

Β στόχος τους Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος διεκδικεί, μέσω της εργαλειοποίησης του προσφυγικού, την πολιτική και όχι μόνο υποστήριξη των Ευρωπαίων στους σχεδιασμούς του για την βόρεια Συρία, ουσιαστικά την δημιουργία ενός δημογραφικά αλλοιωμένου τουρκικού προτεκτοράτου μέσω της “αποκατάστασης” των προσφύγων σε “ασφαλή ζώνη” εντός συριακού εδάφους, κατά προτίμηση σε κουρδικές περιοχές.

Η (επισφαλής) ρωσοτουρκική συμφωνία για την Ίντλιμπ αφαιρεί προς το παρόν από το σχέδιο αυτό την επικαιρότητά του, αλλά δεν το εξαλείφει.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν να πάψει να υφίσταται κάθε περίπτωση δημιουργίας Κουρδιστάν.

Γ στόχος του Ερντογάν

οι κινήσεις της Τουρκίας φαίνεται να έχουν μιαν ειδικά ελληνική πτυχή. Το αποδεικνύει αυτό η επιστράτευση όλου του λεξιλογίου του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να στιγματισθεί η Ελλάδα και η απροθυμία του Ερντογάν να ανταποκριθεί στη μεσολάβηση του Μπόικο Μπορίσοφ για μία συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που ο δίαυλος της διαπραγμάτευσης με τη Γερμανία και τα κοινοτικά όργανα παραμένει ανοικτός.

Ο ακριβής σκοπός της στοχοποίησης της Ελλάδας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Πιθανόν μετά τη συνάντηση σήμερα να υπάρξει πιο καθαρό τοπίο.

2 thoughts on “Τι επιδιώκει να κερδίσει ο Ερντογάν στη συνάντηση με τους επικεφαλής της Ε.Ε.Οι 3 στόχοι του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *