Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ήταν προεκλογικό ή όχι;Τον 7ο ή τον 9ο μήνα;

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:41 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
διάγγελμα
στιγμιότυπο από το διάγγελμα του Κ.Μητσοτάκη

Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε το διάγγελμα του, ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση στα ΜΜΕ, για το αν μπορεί να θεωρηθεί το μήνυμά του, προάγγελος πρόωρων εκλογών.

«Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία», ήταν η συγκεκριμένη φράση που στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει η συζήτηση.

Ας ξεκινήσουμε με το προφανές. Κάθε διάγγελμα του εκάστοτε Πρωθυπουργού έχει βαρύνουσα σημασία. Άλλωστε είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Μην ξεχνάμε πως είναι πανίσχυρος στο πολίτευμά μας. Το χθεσινό του όμως διάγγελμα είχε μία διαφορά από τα προηγούμενα.

Έκανε λόγο για την ύφεση που θα έρθει. Είναι η πρώτη φορά που τόσο ξεκάθαρα μίλησε για τις δύσκολες, οικονομικά, μέρες που θα ακολουθήσουν της καραντίνας.

Όταν όμως ο Πρωθυπουργός της χώρας το λέει ανοικτά, είναι πολύ πιθανόν να προετοιμάζει το έδαφος για τις έκτακτες συνθήκες που θα τον αναγκάσουν να ζητήσει εκ νέου τη λαϊκή εντολή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει από χθες το σενάριο των εκλογών τον Ιούλιο, καθώς ο καιρός θα ευνοεί τη διεξαγωγή αυτών. Από φθινόπωρο πιθανότατα θα έχουμε νέα έξαρση του COVID-19, κάτι που τον Ιούλιο δεν είναι εξίσου πιθανό. Εκτός φυσικά κι αν μιλάμε για αρχές Σεπτέμβρη οπότε ο καιρός δεν επηρεάζει.

Φυσικά ουδείς είναι μέσα στο μυαλό του Πρωθυπουργού, ωστόσο έχουμε κάποια στοιχεία περισσότερα. Το επίδομα στους μακροχρόνια ανέργους, εκτός από κοινή λογική απέναντι σε αυτή την κοινωνική ομάδα, είναι μία παροχή. Ενισχύει το κοινωνικό προφίλ του Πρωθυπουργού.

Επίσης έκανε λόγο στην αναβάθμιση του Κράτους. Θυμίζουμε ότι το επιτελικό κράτος ήταν σημαία της ΝΔ, προεκλογικά.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως το χθεσινό διάγγελμα θύμισε απολογισμό ενός Πρωθυπουργού, με μικρές παροχές και προετοιμασία για δύσκολες μέρες που θα απαιτήσουν ανανέωση της λαικής εντολής.

Είτε μιλάμε για Ιούλιο, είτε για Σεπτέμβριο τα επώδυνα μέτρα που θα παρθούν δεν θα έχουν γίνει συνείδηση στον κόσμο.

Τι ειπώθηκε στο διάγγελμα

«Μέχρι σήμερα, θυσιάζουμε συνειδητά ένα μέρος της ευημερίας μας για να προστατεύσουμε την υγεία και την κοινωνική συνοχή. Γιατί η ύφεση το 2020 θα είναι μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη, όμως, μπορεί να είναι η ανάκαμψη το 2021. Και, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα διαθέτουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Ένα τεράστιο απόθεμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό το εθνικό κεφάλαιο, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να σπαταληθεί σε αλόγιστα αιτήματα και πρόχειρες παροχές. Γιατί ένας πόλεμος σε εξέλιξη απαιτεί εφεδρείες. Θα μοιραστούμε τα βάρη της κρίσης με τρόπο δίκαιο, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα. Για να έχουν όλοι μετά, μέρισμα από την αναπτυξιακή έκρηξη που θα ακολουθήσει». Είπε χθες ο Πρωθυπουργός.

Προειδοποίηση κι ελπίδα. Τι πιο κλασικό για προεκλογικό διάγγελμα

2 thoughts on “Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ήταν προεκλογικό ή όχι;Τον 7ο ή τον 9ο μήνα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *