Στήνει κάλπες η ΝΔ; Εκλογές ανασυγκρότησης τις βάφτισαν.Όλα τα δεδομένα της μετάCOVID-19 εποχής

κάλπες

Γράφαμε τις προάλλες για το ενδεχόμενο εκλογών είτε Σεπτέμβριο είτε Οκτώβριο. Φυσικά δεν είμαστε οι μόνοι που το λέμε. Σίγουρα όμως δεν περίμενε κανείς να μιλούν για κάλπες στελέχη της  Νέας Δημοκρατίας.

Ήδη μάλιστα τις έχουν βαφτίσει τις κάλπες αυτές. Θα είναι οι κάλπες της ανασυγκρότησης! Στη νεώτερη πολιτική ιστορία καμία κρίση δεν επέφερε άμεσα αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, ούτε δημιούργησε άμεσα οφέλη ή το αντίθετο σε κόμμα. Εξαίρεση κι αυτό υπό συζήτηση, είναι το ΄Βρόμικο ‘89’ , ωστόσο η ιστορική αναδρομή δεν αφορά το παρόν άρθρο.

Σε κάθε κρίση υπήρξε χρονική απόσταση, τουλάχιστον μηνών, μέχρι στη συνείδηση του κόσμου να γίνει απολογισμός και να πιστωθούν και χρεωθούν αντίστοιχα τα θετικά και τα αρνητικά.

Στην παρούσα πρωτόγνωρη κατάσταση εμφανίζεται το εξής παράδοξο. Το σύνολο του ελληνικού λαού έχει συσπειρωθεί γύρω από την κυβέρνηση και μάλιστα γύρω από το πρόσωπο του Κ.Μητσοτάκη. όταν συμβαίνουν κρίσεις τέτοιου επιπέδου ο λαός ψάχνει να ακουμπήσει σε όποιον ηγείται την εποχή εκείνη. Η αλήθεια είναι πως η σωστή αντιμετώπιση της κρίσης και η στάση της αντιπολίτευσης που είναι ψύχραιμη κι εθνικά ωφέλιμη, ευνοεί τον Μητσοτάκη.

Αν είχαμε κάλπες την άλλη Κυριακή;

Η Νέα Δημοκρατία δεν είχε προλάβει να φθαρεί. Αντίθετα ο λαός είχε ελπίδες για την κυβέρνηση και πριν τον covid-19.

Στις αρχές Ιανουαρίου η ΝΔ είχε ποσοστό 45,2% και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 27,4%.

Στις 3 Μαρτίου, η ΝΔ ανεβάζει το ποσοστό της στο 46,3% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 27%.

Στις 25 Μαρτίου, με τη χώρα σε κατάσταση lockdown – καραντίνας, το κυβερνών κόμμα πιάνει ποσοστό 47,1% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 26,8%.

Δεν είναι ψήφος αποδοκιμασίας στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Με αυτά και με αυτά η Νέα Δημοκρατία ελέγχει απόλυτα το εκλογικό σκηνικό κι έχει μπροστά της μία πρωτόγνωρη ευκαιρία. Με δύο εκλογικές αναμετρήσεις να διώξει τον ‘μπαμπούλα’ της απλής αναλογικής και να κερδίσει άλλη μία χρονιά στη διακυβέρνηση της χώρας.

Σε κάλπες πχ το Σεπτέμβρη να κερδίσει και να φύγει η απλή αναλογική και να προκηρύξει άμεσα επαναληπτικές με αυξημένη πια πλειοψηφία, ώστε (θα ισχυριστεί) με ισχυρή διακυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στην ανασυγκρότηση που θα απαιτηθεί ύστερα από την ζημιά του covid-19. Όχι παράλογο δεν είναι το σενάριο, πολιτικά είναι πολύ πιθανό και σίγουρα κομματικά ωφέλιμο για την Πειραιώς. Ηθικό αν είναι… άλλη συζήτηση.

Σε συζήτηση του αρθρογράφου με φίλους του για το συγκεκριμένο σενάριο ετέθη η εξής απορία. Με τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε λόγω covid-19 πώς πρακτικά θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες. Πχ προεκλογικές συγκεντρώσεις και ψηφοφορία στα σχολεία θα μπορούσαν να γίνουν;

Αφενός μεν με αποστάση μεταξύ των ψηφοφόρων μπορεί να γίνει. όπως πάμε στα super market. Άβολο σίγουρα, αλλά γίνεται. Θα είναι κι καλοκαιρινός ο καιρός ακόμα πιο εύκολα. Το άλλο το οποίο βοηθά είναι πως οι εκλογές θα είναι με λίστα!

Πότε γίνονται εκλογές με λίστα

Εκλογές με λίστα ή με δεσμευμένο συνδυασμό όπως λέγεται κανονικά, γίνονται σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και συγκεκριμένα όταν αυτές γίνονται μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές.

Για παράδειγμα οι δεύτερες εκλογές του 2012 (17 Ιουνίου) έγιναν με δεσμευμένη λίστα από τα κόμματα, χωρίς σταυρό προτίμησης, καθώς είχαν περάσει λιγότερο από 2 μήνες από τις προηγούμενες (6 Μαΐου).

Κάτι ανάλογο συνέβη και στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 (20 Σεπτεμβρίου) μιας και είχαν περάσει μόλις 6 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές (25 Ιανουαρίου).

Αυτό είναι και λογικό, καθώς έτσι δεν χρειάζεται να κάνουν προεκλογική εκστρατεία ένας ένας οι υποψήφιοι όταν γίνονται συχνές απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης

Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.

Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός προφανώς δεν υπολογίζεται.

Οι έδρες δίδονται βάσει λίστας

Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.

Επίσης θα μπορούν οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί να κάνουν ομιλίες τηλεοπτικές μόνο κι όχι ανοικτές. Άλλωστε δεν παύουν να είναι δημοκρατικές οι εκλογές αν δεν πάνε χειροκροτητές στις ομιλίες.

Όλα τα κομματικά δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα πως συμφέρει απόλυτα τη Νέα Δημοκρατία να πάει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να κυριαρχήσει απόλυτα στο πολιτικό σκηνικό.

Πριν παρθούν κι εφαρμοστούν τα σκληρά οικονομικά μέτρα. Πριν δηλαδή χάσει το momentum που έχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *