ΔΕΠΑ Εμπορία: Μάχη 7 κολοσσών για το τελευταίο κρατικό μονοπώλιο

ΔΕΠΑ Εμπορία

Όλοι οι μονομάχοι είναι έτοιμοι για τη μάχη που έχει ως βραβείο το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.

Ισχυρά επενδυτικά σχήματα, πασίγνωστοι επιχειρηματίες μπαίνουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού, που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ. Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν μετά την ολοκλήρωση την μελέτης της ΔΕΠΑ στο Data Room.

7 επενδυτικά σχήματα πληρούν τα κριτήρια κι αυτά είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):

* C.G. GAS LIMITED

* MET HOLDING AG

* SHELL GAS B.V.

* ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E.

* Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V.

* Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ & ΔEH Α.Ε.

* ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E.

Εκτός της επόμενης φάσης έμειναν η ουγγρική Vitol και η Power Globe.

Το προφίλ των μονομάχων για τη ΔΕΠΑ

Ας δούμε στοιχεία για τους μονομάχους, όπως τα κατέγραψε η έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου.

ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ: Η Μότορ Οϊλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε. είναι ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στη διύλιση πετρελαίου, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη διανομή και προμήθεια πετρελαίου, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, λιπαντικών και προϊόντων πετρελαίου. Η εταιρεία, αξιοποιώντας τα σύγχρονα Διυλιστήρια Κορίνθου, δυναμικότητας 185.000 βαρελιών ανά ημέρα, παράγει ευρύ φάσμα πετροχημικών προϊόντων. Ο όμιλος της Μότορ Οϊλ θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ο όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα των υποδομών, της καθαρής ενέργειας, της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και των παραχωρήσεων, ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρή παρουσία και στους κλάδους της διαχείρισης απορριμμάτων, των μεταλλείων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Εχει παρουσία σε 16 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή), όπου απασχολεί συνολικά 5.000 εργαζομένους.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Αποτελούν έναν από τους κορυφαίους ομίλους στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με παρουσία σε 6 χώρες και σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

C.G. GAS LIMITED: Ο όμιλος Κοπελούζου κατέχει ηγετικό ρόλο στην ελληνική αγορά. Κύριες δραστηριότητες του ομίλου στον χώρο της ενέργειας αποτελούν η εμπορία φυσικού αερίου, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η διαχείριση μεγάλης κλίμακας ενεργειακών έργων (αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου και σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), με συμμετοχή και στο ΔΕΣΦΑ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ: Ο όμιλος Μυτιληναίου είναι από τους πιο σημαντικούς βιομηχανικούς ομίλους της Ελλάδας, με δραστηριότητες στη μεταλλουργία, στον σχεδιασμό – προμήθεια – κατασκευή έργων (EPC), στην ηλεκτρική ενέργεια και την εμπορία φυσικού αερίου. Ο όμιλος αναπτύσσει τις δραστηριότητές του στον χώρο της ενέργειας μέσω της θυγατρικής Protergia, όντας ένας από τους κορυφαίους ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της ενέργειας και ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

EDISON: Είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας με έδρα την Ιταλία. Δραστηριοποιείται στην παραγωγή, προμήθεια και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς επίσης και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. Η Edison είναι μέλος της EDF, ενός από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στον κόσμο.

Shell: Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο, με εξειδίκευση στην έρευνα, παραγωγή και διύλιση πετρελαίου, φυσικού αερίου και χημικών. Η εταιρεία έχει παρουσία σε 70 χώρες με περίπου 82.000 εργαζομένους.

Met Group: Είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα στην Ελβετία, με δραστηριότητες στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο, με έμφαση στη χονδρική πώληση commodities, καθώς και στις ενεργειακές υποδομές και τα βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία. Εχει παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, με περισσότερους από 1.700 μόνιμους υπαλλήλους, και δραστηριοποιείται σε 26 εθνικές αγορές φυσικού αερίου και 22 διεθνείς εμπορικούς κόμβους.

ΔΕH: Η κορυφαία εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 12,2 GW στην Ελλάδα. Εχει στην κυριότητά της το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση 3 δισ. ευρώ περίπου, διαχειριστής του οποίου είναι η θυγατρική της εταιρεία ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Αξίζει να τονίσουμε πως η ΔΕΠΑ Εμπορία είναι το τελευταίο κρατικό μονοπώλιο κι όποιος το κατέχει θα είναι κι ο ουσιαστικός κυρίαρχος στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου.

Κάνουμε ειδική μνεία στο φυσικό αέριο καθώς το χαρτοφυλάκιο των 350.000 καταναλωτών της “Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας” – θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι το πιο ισχυρό στη λιανική αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Τέλος να θυμίσουμε πως στη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν μεταφερθεί τα δικαιώματα στον IGB αλλά και το μερίδιο στο FSRU, κατά συνέπεια  ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει απευθείας πρόσβαση στις νέες προμήθειες.

Τέλος, οι συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τη Gazprom και τη Sonatrach αποτελούν ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.