CVC Capital | Εμφαση σε κλάδους με τζίρο άνω του 1 δισ | Οι κινήσεις

CVC Capital | Εμφαση σε κλάδους με τζίρο άνω του 1 δισ | Οι κινήσεις
CVC Capital | Εμφαση σε κλάδους με τζίρο άνω του 1 δισ | Οι κινήσεις

Οι κινήσεις της CVC Capital στο ελληνικό επιχειρείν εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μιας και πρόκειται για deals που αφορούν εταιρείες-leaders στον χώρο τους.

Ηδη από το 2017 το αμερικανικό fund έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ, όπως στον κλάδο Υγείας (Metropolitan, Υγεία, Ιασώ, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic, AlfaLab, Y-Logimed, Business Care), το Skroutz (κορυφαία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα) και τις μαρίνες (εξαγορά D-Marine Group από την Dogus), ενώ έχει στοχεύσει και άλλα μεγάλα deals πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Πιθανότερο το IPO

Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής φαίνεται να έχει… «ξεθωριάσει» τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο δεν πρέπει να αποκλειστεί απάντηση του fund.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, κάνει λόγο για διάθεση πλειοψηφικού πακέτου μέσω δημόσιας προσφοράς (Initial Public Offering/ ΙPO) καθώς το προτεινόμενο τίμημα των 480 εκατ. για την απόκτηση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής κρίνεται χαμηλό από τη διοίκηση του ομίλου της ΕΤΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, συγκρίνοντας τα μεγέθη της ΑΧΑ – οι ελληνικές δραστηριότητες της οποίας πουλήθηκαν πρόσφατα στην Generali αντί 165 εκατ., ο ασφαλιστικός βραχίονας της ΕΤΕ θα έπρεπε να πουληθεί 680 εκατ ευρώ για το 100% ή 547,2 εκατ. ευρώ για το 80%.

Η CVC Capital πάντως, η οποία ακόμη δεν γνωρίζουμε αν επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση, κοιτάζει παράλληλα και άλλους στόχους.

Πόσο υπαρκτό είναι το ενδιαφέρον για Δωδώνη;

Ειδικότερα στον κλάδο Τροφίμων-Ποτών, όπου απομένει η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά της Vivartia, αντί 600 εκατ. ευρώ, πληροφορίες θέλουν το fund να ενδιαφέρεται ζωηρά και για την απόκτηση της Δωδώνη, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις δραστηριότητες της Vivartia.

Σημειώνεται βέβαια ότι η διοίκηση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας (ουσιαστικά η SI Initiatives και πιο συγκεκριμένα η Lime Capital Partners) έχει πολλάκις διαψεύσει σενάρια που την εμπλέκουν σε διάφορα σενάρια εξαγορών, υπογραμμίζοντας ότι «δεν πουλάει», αντιθέτως εξετάζει κάθε καλή ευκαιρία για να ενισχύσει το ελληνικό της χαρτοφυλάκιο.

Τα πάντα βέβαια στο επιχειρείν έχουν την τιμή τους, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για funds τα οποία μπαίνουν σε μία εταιρεία για να της αυξήσουν την αξία και να την πουλήσουν μέσα σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα λίγων ετών.

Γιατί επενδύει στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τονΑλεξ Φωτακίδη, partner της CVC Capital, το υποστηρικτικό μακροοικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την καλή συνεργασία, που έχει με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και τα δυνατά ταλέντα του τόπου μας, αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους το fund εμφανίζει τόσο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στη χώρα μας.
Η CVC θα συνεχίσει τις επενδύσεις, εστιάζοντας κυρίως σε κλάδους:

  • Υγείας
  • Finance
  • Καταναλωτικών ειδών
  • Τροφίμων
  • Αγροδιατροφής (κυρίως βιολογικά προϊόντα)
  • Hospitality

Παράλληλα, θα δώσει βάρος και σε κλάδους του +1 δισ. ευρώ, με τον κ. Φωτακίδη να σημειώνει πως «ψάχνουμε για top players, που βρίσκονται στις τρεις κορυφαίες θέσεις των κλάδων που εξετάζουμε και οι οποίοι έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι ο χρονικός ορίζοντας των επενδύσεων είναι τουλάχιστον 5-7 έτη.

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν για ενδιαφέρον του CVC για τον Σκλαβενίτη δεν επιβεβαιώνονται από καμία πλευρά, ωστόσο υποδηλώνουν ότι το αμερικανικό funds ενδιαφέρεται για τους ηγέτες.

201201204532 fvtakidis
Αλεξ Φωτακίδης (CVC Capital)

Πρόσφατα μάλιστα ο επικεφαλής του CVC Capital στην Ελλάδα, Άλεξ Φωτακίδης δήλωσε πως υπάρχει διάθεση για νέες επενδύσεις στην χώρα μας, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε μια σειρά από κλάδους.

«Υπάρχει τεράστια προοπτική και είμαστε ικανοποιημένοι που βρισκόμαστε εδώ. Θέλουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτακίδης στο πλαίσιο του συνεδρίου του Capital Link, σπεύδοντας μάλιστα να τονίσει πως «η Ελλάδα πλέον έχει μπει στον χάρτη του CVC». Είναι ενδεικτικό πως ο κ. Φωτακίδης εδώ και λίγους μήνες έχει εγκατασταθεί σε μόνιμη βάση στην χώρα μας από το εξωτερικό όπου βρίσκονταν, προκειμένου να παρακολουθεί από «πρώτο χέρι» την πορεία των εδώ επενδύσεών τους.

Εκτός του CVC, βούληση να διευρύνουν το επενδυτικό αποτύπωμά τους στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια έχουν εκφράσει και μια σειρά από εξίσου ισχυρά ξένα funds, όπως η Paulson & Co του διάσημου επενδυτή Τζον Πόλσον, η BC Partners με επικεφαλής τον ταλαντούχο Νίκο Σταθόπουλο και η αμερικάνικη Hines.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *