
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος asset manager του κόσμου που διαχειρίζεται $7,81 τρισ. άναψε το πράσινο φως σε τουλάχιστον δύο από τα επενδυτικά της κεφάλαια να επενδύσουν σε Bitcoin Futures.
Σύμφωνα με το prospectus που κατατέθηκε στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα funds BlackRock Global Allocation Fund Inc. και BlackRock Funds V προσανατολίζονται στην αγορά παραγώγων Bitcoin.
Δεν αναφέρονται ποια αγορά θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση αυτών των επενδύσεων, ωστόσο το CME Group είναι το μόνο χρηματιστήριο που έχει άδεια από την Commodity Futures Trading Commission (CFTC) και προσφέρει cash-settled bitcoin futures.
Toν Νοέμβριο 2020, ο Chief Investment Officer Rick Rieder είχε δηλώσει πως το Bitcoin έχει την προοπτική να αντικαταστήσει τον χρυσό – σε μεγάλο βαθμό.
Το BlackRock Global Allocation Fund Inc επενδύσει σε μετοχές, δάνεια, χρηματοδοτικά μέσα, και βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα. Το κεφάλαιο διαχειρίζεται μόνο $16 εκατομμύρια δολάρια και το 70% αυτών είναι τοποθετημένα σε ιδιωτικά χρεόγραφα και κρατικά ομόλογα. Την προηγούμενη χρονιά σημείωσε αύξηση του μεγέθους των 19,72%.
Αντίστοιχα η εταιρεία έχει ανοιχτή θέση για θέση Αντιπροέδρου που θα αναλάβει την τεχνολογία Blockchain και κατ’ επέκταση αυτή των ψηφιακών νομισμάτων.
Η είσοδος της BlackRock στο Bitcoin, παρά τα πολύ δειλά βήματα σηματοδοτεί ένα νέο κύκλο που το Bitcoin από επένδυση που αφορούσε αποκλειστικά ιδιώτες επενδυτές, πλέον πολιορκείται από θεσμικούς επενδυτές.
Προς το παρόν είναι ιδιαίτερα νωρίς για να κάνουμε λόγο για το εάν τα κεφάλαια που θα επενδυθούν θα έχουν επιρροή στην τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin, ωστόσο σίγουρα η είδηση ότι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως ξεκινάει επισήμως την επένδυση σε Bitcoin futures δημιουργεί υψηλές προσδοκίες για τις αγορές κρυπτονομισμάτων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
Ποια είναι η BlackRock
Η εταιρεία BlackRock, που ίδρυσε ο Λάρι Φινκ το 1988, μέσα σε μόλις 30 χρόνια έγινε ο πιο μεγάλος επενδυτής στον κόσμο.
Διαχειρίζεται 6,3 τρισεκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό των πελατών της (συνταξιοδοτικών ταμείων κ.ά.).
Συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο με δικαιώματα ψήφου σε 17.000 εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Apple, Microsoft, Google, Bayer Monsanto, HSBC, Deutsche Bank, British American Tobacco, Nestlé, Shell, BP.
Μαζί με τους διαχειριστές κεφαλαίων Vanguard και State Street αποτελούν τον μεγαλύτερο μέτοχο στο 88% του δείκτη S&P 500, των μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ.
Επεξεργάζεται δεδομένα σχετικά με κεφάλαια ύψους 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό 30.000 επενδυτικών χαρτοφυλακίων σε πραγματικό χρόνο μέσω της πλατφόρμας Aladdin η οποία πραγματοποιεί 250.000 εμπορικές συναλλαγές τη μέρα.
Γιατί είναι σημαντική για την Ελλάδα
H BlackRock είναι μέτοχος στις 23 από τις 25 εισηγμένες εταιρείες του δείκτη FTSE 25, τις κατά τεκμήριο μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας.
Εμμεσα ή άμεσα είναι μέτοχος σε τρεις από τις πιο σημαντικές (και αμφιλεγόμενες) επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους: στις Σκουριές (1ος μέτοχος της Eldorado Gold), στο mall της Ακαδημίας Πλάτωνος (100% έλεγχος), στα περιφερειακά αεροδρόμια (μετοχική συμμετοχή στη Fraport).
Ο πιο κρίσιμος όμως ρόλος της είναι αυτός που άπτεται των στενών σχέσεών της με το κράτος και την τρόικα.
Στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, η BlackRock επιλέχθηκε τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος (έξι φορές) όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ασκήσει έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα και να παράσχει συμβουλές, παρότι η εταιρεία την ίδια στιγμή είχε επενδυτικά συμφέροντα.
Τι έδειξε η έρευνα του Investigate Europe
1. Η BlackRock αλλάζει θεμελιωδώς τις δομές του κλασικού καπιταλισμού μέσω της ισχύος την οποία έχει αποκτήσει ως ο μεγαλύτερος επενδυτής-μέτοχος στον κόσμο.
2. Ο έλεγχος που ασκεί όχι μόνο σε μεμονωμένες εταιρείες αλλά και οριζοντίως σε κλάδους της οικονομίας περιορίζει τον ανταγωνισμό και διαμορφώνει συνθήκες μονοπωλίου.
3. Η εταιρεία μέσα από διαρκείς μεταμορφώσεις αλλάζει συνεχώς «καπέλα»: πότε μέτοχος και πότε σύμβουλος, πότε επενδυτής και πότε ελεγκτής, σπανίως όμως ελεγχόμενος.
4. Η BlackRock και ο επικεφαλής της Λάρι Φινκ συνδέονται τόσο στενά με τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις ώστε τα όρια μεταξύ ιδιωτικής οικονομίας και κράτους γίνονται δυσδιάκριτα..
5. Η πρόσβασή της στα κέντρα εξουσίας ουσιαστικά εμποδίζει κάθε πρόθεση εκ μέρους της πολιτικής εξουσίας για έλεγχο των δραστηριοτήτων της.
6. Χρησιμοποιεί την πολιτική της επιρροή της για να επιβάλει την ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ευρώπη, με προφανή στόχο της διαχείριση του ενός τρισεκατομμυρίου των εν δυνάμει συνταξιούχων πελατών της.