Νεκροί 3 Ινδοί στρατιώτες – Επεισόδιο μεταξύ Ινδίας και Κίνας

Ινδοί

Τρεις Ινδοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με κινεζικές δυνάμεις στο Λαντάχ, στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o ινδικός στρατός ανακοίνωσε πως «ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο πλευρών συναντιούνται για να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», προσθέτοντας πως και οι δύο πλευρές υπέστησαν απώλειες .

Η Κίνα δεν επιβεβαίωσε δικές της απώλειες, μα κατηγόρησε την Ινδία πως δυνάμεις της πέρασαν τα σύνορα και επιτέθηκαν σε στρατιώτες της. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την Ινδία να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες ή να προκαλέσει προβλήματα.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι Ινδοί στρατιώτες ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου

Ο ινδικός στρατός επέμεινε πως δεν υπήρξαν πυροβολισμοί. Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι Ινδοί στρατιώτες ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιτζιάν, φέρεται να δήλωσε πως ινδικές δυνάμεις πέρασαν τα σύνορα δύο φορές τη Δευτέρα, «προκαλώντας και προβαίνοντας σε επίθεση κατά κινεζικού προσωπικού, με αποτέλεσμα σύγκρουση μεταξύ συνοριακών δυνάμεων στις δύο πλευρές». 

Ο ινδικός στρατός ανέφερε πως σκοτώθηκαν ένας αξιωματικός και δύο στρατιώτες σε μια «βίαιη αναμέτρηση» στα σύνορα. 

Οι θάνατοι αυτοί θεωρείται πως ήταν οι πρώτοι εδώ και δεκαετίες σε σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών, που αποτελούν πυρηνικές δυνάμεις.

Ινδία και Κίνα βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε αντιπαράθεση στα δυτικά Ιμαλάια, αν και δεν υπήρχαν αναφορές για απώλειες ως τώρα. Το συμβάν έλαβε χώρα στην κοιλάδα Γκαλβάν, στην ορεινή περιοχή Λαντάχ. 

Η Ινδία κατηγορεί την Κίνα πως έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες στη Γκαλβάν και υποστηρίζει πως η Λαϊκή Δημοκρατία πραγματοποιεί κατοχή σε 38.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών που της ανήκουν. 

Τον προηγούμενο μήνα αναφέρθηκαν συγκρούσεις σε διάφορες τοποθεσίες. Τον Μάιο δεκάδες Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες ήρθαν στα χέρια σε σύγκρουση στο Σικίμ. Επίσης, το 2017 έλαβε χώρα αναμέτρηση στην περιοχή, αφού η Κίνα προσπάθησε να επεκτείνει έναν δρόμο περνώντας μέσα από ένα διαφιλονικούμενο οροπέδιο. Οι δύο χώρες είχαν εμπλακεί σε πόλεμο το 1962, με ηττημένη την Ινδία. 

112558485 4384068e 8951 4e3d b5f7 94b3ab169b4b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.