Ένταση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας. 2 πυρηνικοί «γίγαντες» συγκρούονται.Όλο και πιο κοντά ΗΠΑ – Ινδία

Ινδία

Εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης των συνόρων μεταξύ Ινδών και Κινέζων στρατιωτών στο Νάκου Λα στο Σικίμ, σε ύψος 5000 μέτρων, στα Ιμαλάια, το Πεκίνο την Τετάρτη κατέστησε σαφές ότι τα στρατεύματα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) είναι έτοιμα «για παν ενδεχόμενο».

«Προτρέπουμε την Ινδία να συναντήσει την Κίνα στα μισά του δρόμου και να αποφύγει τη λήψη μέτρων που ενδέχεται να περιπλέξουν την κατάσταση των συνόρων και να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για μία ένοπλη σύρραξη. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διπλωματική επικοινωνία για το ζήτημα των συνόρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησαν στο ανατολικό Λαντάκ την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο πλευρές έχουν μετακινήσει στρατεύματα στην περιοχή των συνόρων. (πηγή AMN)

Με κίτρινο φαίνεται η περιοχής της έντασης:

Ξύλο και εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ δεκάδων Κινέζων και Ινδών στρατιωτών στα σύνορα

Δεκάδες Ινδοί και Κινέζοι στρατιώτες ήρθαν στα χέρια σε μια σύγκρουση στα σύνορα των δύο χωρών.

Getty Images

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα τoυ BBC, αξιωματικός του ινδικού στρατού είπε πως τραυματίστηκαν επτά Κινέζοι και τέσσερις Ινδοί, κοντά στον τομέα Νακού Λα, στην πολιτεία Σικίμ. Τοπικοί διοικητές ήρθαν σε επαφή και έλυσαν το θέμα, το οποίο έλαβε χώρα το Σάββατο.

Οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες σχετικά με εδάφη στα σύνορα που μοιράζονται οι δύο χώρες, μήκους 3.400 χλμ. Κάποιες φορές λαμβάνουν χώρα επεισόδια με σπρωξίματα και πέτρες, ανέφερε ο Ανμπαρασάν Εθιρατζάν, ανταποκριτής του BBC.

To τελευταίο περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στο Νάκου Λα στο Σικίμ, πάνω από 5.000 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, στα Ιμαλάια.

Οι δύο χώρες συγκρούστηκαν στρατιωτικά το 1962, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση και το 2017, αφού η Κίνα επιχείρησε να επεκτείνει έναν δρόμο σε ένα διαφιλονικούμενο οροπέδιο.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ινδικός στρατός ανακοίνωσε πως στα επεισόδια ενεπλάκησαν 150 στρατιώτες, πετάχτηκαν πέτρες και ανταλλάχθηκαν γροθιές.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών φάνηκαν να βελτιώνονται μετά τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στη Γουχάν της Κίνας το 2018. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν επίσης τον περσινό Oκτώβριο στο Τσενάι της νότιας Ινδίας.

Όλα αυτά φυσικά φέρνουν ακόμα πιο κοντά την Ινδία στις ΗΠΑ, καθώς η επέκταση της Κίνας προκαλεί ανησυχία όπως αναφέρει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ μεταξύ άλλων.

Η επέκταση της Κίνας φέρνει όλο και πιο κοντά ΗΠΑ – Ινδία

Αμφότερες χώρες θέλουν να περιορίσουν την εξάπλωση της κινεζικής επιρροής, στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής, στην Ασία και στον Ινδικό Ωκεανό.

Συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε αμυντική συνεργασία με την Ινδία το 2018. Πέρα από τη διενέργεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, η συμφωνία προβλέπει τη μεταφορά προηγμένων οπλικών συστημάτων και συστημάτων επικοινωνιών.

O Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στην κοινή εμφάνιση και ομιλία τους σε στάδιο της πόλης Αχμενταμπάντ, όπου αποθεώθηκαν από 100.000 πολίτες. A.P./AIJAZ RAHI

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι αμερικανικές και οι ινδικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει άσκηση με τη συμμετοχή και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Η μοναδική άλλη χώρα με την οποία έχει κάνει παρόμοιες ασκήσεις η Ινδία είναι η Ρωσία. Αυτό το στοιχείο ας το κρατήσουμε για το μέλλον καθώς και η Μόσχα έχει ανησυχίες για την επεκτατική πολιτική του Πεκίνου. Ίσως το… ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλου μου, να ισχύσει και μεταξύ Κρεμλίνου  – Λευκού Οίκου!

«Αξιωματούχοι λένε σήμερα πως οι αμερικανικές δυνάμεις διενεργούν στρατιωτικές ασκήσεις περισσότερο με την Ινδία απ’ ό,τι με οποιονδήποτε άλλον εταίρο εκτός ΝΑΤΟ», λέει στους New York Times η Αλίσα Αϊρς, από το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί αυτό πριν από είκοσι χρόνια», προσθέτει.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανησυχεί όλο και περισσότερο για την περιφερειακή σταθερότητα στην Ασία και εμφανίζεται όλο και πιο πρόθυμο να συμβάλει στην ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων με χώρες του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού

Μια κοινή ανησυχία ΗΠΑ και Ινδίας είναι πως η Κίνα θα χρησιμοποιήσει λιμάνια στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό ώστε να επεκτείνει την οικονομική και πολιτική επιρροή της. Επίσης, θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να αυξήσει την ακτίνα δράσης του κινεζικού ναυτικού. Από το 2013 η Κίνα χρηματοδοτεί πολλά έργα υποδομής σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής προκειμένου να κατασκευάσει τον αποκαλούμενο νέο Δρόμο του Μεταξιού. Πολλά από αυτά τα έργα υποδομής είναι λιμάνια.

Για την Ινδία, η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική. Η ενίσχυση των σχέσεων των δύο πλευρών στέλνει το σήμα πως η Ινδία είναι πλέον σημαντικός διεθνής παίκτης, ενώ παράλληλα η ενίσχυση της στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας αποτελεί πολύ χρήσιμο αντίβαρο στην επέκταση της Κίνας. Για καλή τύχη του Ναρέντρα Μόντι, του εθνικιστή Ινδού πρωθυπουργού, και οι ΗΠΑ θεωρούν πως η Κίνα είναι ο βασικός τους αντίπαλος τον 21ο αιώνα.

«Και για τις δύο χώρες, ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι η Κίνα», εξηγεί στους New York Times ο Τζον Ετσεβέρι Γκεντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας. «Η Κίνα επεκτείνει ταχέως την παρουσία της στον Ινδικό Ωκεανό, τον οποίον η Ινδία θεωρεί εδώ και πολλά χρόνια δική της περιοχή, ιδίως όσον αφορά θέματα ασφάλειας». Η κινεζική επέκταση «σαφώς αποτελεί σημαντική ανησυχία και για την Ινδία και για τις ΗΠΑ», προσθέτει. Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο οι σχέσεις ΗΠΑ και Ινδίας έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ επί Τραμπ, είναι πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ανησυχεί τόσο πολύ όσο οι προκάτοχοί του με την τήρηση ισορροπιών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Θυμίζουμε πως Ινδία και Πακιστάν βρίσκονται σε διαμάχη δεκαετιών για την περιοχή του Κασμίρ. Το Πακιστάν είναι ένας παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή (παρά το μικροπροβλήματα που κατά καιρούς προκύπτουν).

Η πανδημία του COVID-19 μπορεί να άλλαξε την ειδησεογραφική επικαιρότητα, όχι όμως και τα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *