Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:56 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Atatürk

Είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτό το πολύ καθυστερημένο και γενναίο βήμα, πιστεύουμε.

Αν οι Τούρκοι σκέφτονται τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (Atatürk) ως ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι τον θυμούνται ως έναν από τους κύριους γενοκτόνους ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μιας γενοκτονίας που οδήγησε στη συστηματική εξόντωση περίπου 3,5 εκατομμυρίων.

Με περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες να εξολοθρεύονται από τις πολιτικές του Atatürk και των ομοϊδεατών του ( το κίνημα των Νεότουρκων μετετράπη στον λεγόμενο Κεμαλισμό) , περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες απομακρύνθηκαν βίαια από την Τουρκία το 1923-1924 ως αποτέλεσμα της Συνθήκης της Λοζάνης, εξαφανίζοντας χιλιάδες χρόνια ελληνικής ζωής στη Μικρά Ασία, Πόντο και Ανατολική Θράκη.

Ο Atatürk (Πατέρας των Τούρκων) ήταν σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές Αλβανός Εβραίος που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1881. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν νέος και η μητέρα του εργάστηκε σε οίκο ανοχής. Ανέβηκε μέσα από τις οθωμανικές στρατιωτικές τάξεις, ξεχωρίζοντας κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου και του ελληνοτουρκικού πολέμου που ακολούθησε.

Εν μέσω του ελληνοτουρκικού πολέμου, ατέλειωτες μαρτυρίες ξένων διπλωμάτων, χριστιανών ιεραποστόλων, μαρτυριών επιζώντων, δημοσιογράφων και πολλών άλλων κατέγραψαν τις σφαγές που διαπράχθησαν από τους οπαδούς του Atatürk, γνωστοί ως Κεμαλιστές, εναντίον της χριστιανικής μειονότητας σε μια προσπάθεια δημιουργίας του moto: «Η Τουρκία για τους Τούρκους»

Μία τέτοια μαρτυρία γράφτηκε από τον Mark Hopkins Ward, έναν Αμερικανό γιατρό που εργαζόταν στο Αμερικανικό Νοσοκομείο στη Δυτική Αρμενία, τη σημερινή Ανατολική Τουρκία, στην πόλη Kharpert (Խարբերդ). Ο Γουαρντ έγραψε ότι «οι Κεμαλιστές ακολούθησαν με μένος την εξεταζόμενη και συστηματική εκστρατεία τους για την εξόντωση της ελληνικής μειονότητας στη Μικρά Ασία, στην οποία συμμετείχαν με την ίδια απίστευτη βαρβαρότητα που σηματοδότησε την τουρκική σφαγή 1.000.000 Αρμενίων στην αρχή του Μεγάλου Πολέμου [ Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος].”

https://www.facebook.com/By.De.Facto.team/videos/1109596019405637/?t=0

Ο Δρ Ernst von Kwiatkowski, Αυστροουγγρικός πρόξενος στον Πόντο, ενημέρωσε τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών István Burián στις 30 Νοεμβρίου 1916 ότι ένας Οθωμανός αξιωματούχος του είπε: «Πρέπει τώρα να τελειώσουμε με τους Έλληνες. Έστειλα σήμερα τάγματα στα περίχωρα για να σκοτώσουν κάθε Έλληνα που συναντούν στο δρόμο »και ότι« πρέπει επιτέλους να κάνουμε με τους Έλληνες όπως και με τους Αρμένιους ».

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 13 Νοεμβρίου 2008, ο Δρ Ronald Münch από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης είπε ότι αν ο Atatürk ήταν ζωντανός σήμερα, θα έπρεπε να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.

Ωστόσο, παρά τα εγκλήματά του που σκότωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες και εξαφάνισε την ελληνική ζωή που υπήρχε σε πολλές περιοχές της σημερινής Τουρκίας για χιλιάδες χρόνια, το σπίτι γέννησής του στη Θεσσαλονίκη δεν διατηρείται μόνο, αλλά είναι μέρος του τουρκικού προξενικού συγκροτήματος.

Ώρα να γίνει μουσείο το σπίτι του Atatürk

Σε μια εποχή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρά αδιάκοπα και ανεπιφύλακτα στη μετατροπή της διάσημης Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την καρδιά του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, που είναι σήμερα μουσείο, το σπίτι του Atatürk πρέπει να μετατραπεί σε μουσείο στη μνήμη του 1 εκατομμυρίου Ελλήνων που εξοντώθηκαν από το καθεστώς του.

Αυτό φυσικά δεν πρέπει να εμφανιστεί ως αντίδραση στη φιλοδοξία του Ερντογάν να μετατρέψει το μουσείο σε τζαμί. Πρέπει να τη σκεφτόμαστε ως ηθική, επιτακτική ανάγκη που έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και δεκαετίες .

Το σπίτι του Atatürk, σε αντίθεση με την Αγία Σοφία, δεν είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για αλλαγή του status quo του σπιτιού του Atatürk και θα πρέπει να μετατραπεί σε μια ιστορική ανάμνηση ενός μαζικού δολοφόνου.

Φυσικά το θέμα πάνω από όλα είναι το ζήτημα της ύπαρξης ή μη πολιτικής βούλησης. Γνωρίζουμε πως δεν εμφανίζονται οι ελληνικές κυβερνήσεις διατεθειμένες να ‘ερεθίσουν’ την Τουρκία, σε διάφορα ζητήματα. Πόσο μάλλον σε αυτό που είναι θέμα της ιστορίας της Τουρκίας, ενός προσώπου που έχει θεοποιηθεί στα μάτια των Τούρκων.

You May Also Like

More From Author

8Comments

Add yours
 1. 1
  Καίτη Τριανταφυλλου

  Είναι σωστό και δίκαιο η ανθρωπότητα να μαθαίνει την πραγματική αλήθεια για αυτά τα αδίστακτα τέρατα που αιματοκύλησαν τους χριστιανούς.

 2. 2
  Ιωάννης Μυλωθριδης

  Και έχει μονίμως ισχυρότατη φύλαξη μη το βανδαλισουν,την ώρα που οι γειτονιές στενάζουν από έλλειψη αστυνόμευσης,ας πληρώσουν οι Τούρκοι σεκιούριτι να το φυλάνε.Παντως δεν φταίνε οι Τούρκοι το 74 αντί να τους βάλουμε στη θέση τους προδοτικά τους δώσαμε τη Κύπρο τώρα που θεριεψε κ αριθμητικά κ οπλικά είναι αργα

 3. 3
  Σπύρος

  Η πολη της Θεσσαλονίκης έχει έλλειψη απο αποχωρητήρια. Οχι και να βαλουμε μέσα στο σπίτι ενός αλκοολικού , σχιζοφρενη σφαγεα την ιστορία τοσων βασανισμενων ανθρώπων καλύτερα να το γκρεμίσουμε !!! Υπάρχουν πολλά αξιόλογα κτήρια που μπορούν να φιλοξενήσουν την ποντιακή ιστορία. δεν εχω καταγωγή απο τον πόντο αλλα με πληγώνει η ιστορία αυτών τον Ελλήνων. Ο εθνικισμός μπορει να βλάπτει σε πολλες περιπτώσεις αλλα το να είσαι υπερήφανος για καποια πραγματα δηλώνει πολιτισμό και ανθρώπινες αξίες που ποτε δεν είδαμε απο την γείτονα χώρα.

 4. 4
  Χρήστος

  Εγώ αναρωτιέμαι κιόλας πως το κρατάμε και το καμαρώνουμε το σπίτι του σφαγέα μας!!! Μα τόσο χάλια είμαστε;;; Δεν το πιστεύω αυτό!!! Σαν να κάνανε οι Εβραίοι ένα άγαλμα τον Χιτλερ είναι μέσα στο Ισραήλ!!!

 5. 5
  Foyfoytos

  ΓΙΑ να γίνει μουσείο το σπίτι του σφαγέα, πρέπει πρώτα να Έχουμε κυβέρνηση με χοντρά άρχιδια και όχι μαριονέτα

 6. 6
  Μιχάλης

  Εγώ προτείνω νά γίνουν δημόσιες τουαλέτες. Επάνω όροφο για χοντρό και κάτω όροφο για ψιλό.????

 7. 7
  Ηλιας

  Ναι στο κλείσιμο του προξενείου κομοτηνής… Ας μάθουμε να ζητάμε και εμείς μια φορά… Πότε δεν διεκδικούμε…

 8. 8
  Μελιάδου Κατερίνα

  Ασφαλώς και πρέπει να γίνει μουσείο το σπίτι όπου γεννήθηκε ο σφαγέας των χριστιανικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία και στον Πόντο. Αλλά πρέπει να έχεις μεγάλη ψυχή για να πάρεις αυτή την Απόφαση-Σταθμό.
  Και επίσης, κάτι πρέπει να γίνει και με το προξενείο της τουρκίας στην Κομοτηνή. Πρέπει να το απομακρύνουν γιατί αργά ή γρήγορα το φίδι που τρέφουμε θα αναπτυχθεί και θα είναι πολύ αργά.
  Πιστεύω ότι δεν είναι θέμα πολιτικής βούλησης, αλλά δειλίας και ηττοπάθειας.

+ Leave a Comment