Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Δεν μεσολάβησε η Μέρκελ για την επικοινωνία μου με Ερντογάν

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:25 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Μητσοτάκη

Στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ 100,3 και στους Παύλο Τσίμα και Βασίλη Χιώτη μίλησε τόσο για τις επιτυχίες της κυβέρνησης τους πρώτους 12 μήνες, όσο και για τα λάθη.

Τους πρώτους 12 μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με πολλές δύσκολες καταστάσεις και κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Όπως είπε όμως ο πρωθυπουργός η δυσκολότερη όλων ήταν εκείνη του γενικού lockdown.

«Αναμφίβολα η δυσκολότερη απόφαση, ήταν η απόφαση μας να κλείσουμε τη χώρα. Έπρεπε να προτεραιοποιήσουμε την υγεία των πολιτών. Γνώριζα ότι θα οδηγούσα τη χώρα σε μια βαθιά ύφεση.

«Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη», είπε ο Κ.Μητσοτάκης

Η δυνατότητα ανάκαμψης αναμένεται να επιβεβαιωθεί, ωστόσο η χώρα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν παρά την ύφεση.

Αυτό αποτυπώνεται και στις μετρήσεις, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτό που με ενδιαφέρει στις μετρήσεις είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η χώρα πάει πολύ καλά.»

Ελληνοτουρκικά

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την επιτυχία στην διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο και το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο πρωθυπουργός είπε:

«Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Η επικοινωνία είχε διακοπεί, όχι με δίκη μου υπαιτιότητα.Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε.»

Στη συνέχεια είπε ότι έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. «Έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Και οι σύμβουλοι μας μπορούν να μιλάνε.»

Τόνισε, δε, ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της. «Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές.»

Ωστόσο, όπως είπε, ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση. «Η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη στην ΕΕ που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων.»

Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσέθεσε.

«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση. Προχωράει ο φράχτης στον Έβρο.»

Σχετικά με την κατάσταση που ξέσπασε στον Έβρο και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση ήταν τελείως αυτονόητη. «Ο Έβρος ήταν στο δικό μου μυαλό τελείως αυτονόητη απόβαση. Δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα.

Αντίθετα για το κλείσιμο της χώρας έπρεπε να συζητήσω και να συλλέξω αποφάσεις. Συζήτησα με τον κ. Τσιόδρα.»

Ως προς την υλοποίηση της η πιο δύσκολη απόφαση ήταν το άνοιγμα ξανά της χώρας, υποστήριξε στη συνέχεια.

«Έχουμε τη δυνατότητα να φέρουμε εις πέρας τέτοιες δύσκολες ασκήσεις.»

Νέα κρούσματα και καραντίνα

Σχετικά με τα χθεσινά στοιχειά των νέων κρουσμάτων «είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χερσαία σύνορα» όπως αποδείχτηκε είπε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο Ιούλιος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον τουρισμό. Οι λίγοι που θα ταξιδεύσουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Για τη Σερβία ενημερώσαμε και η απόφαση έγινε κατανοητή.Έχουμε ένα σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις.»

Για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού lockdown, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα ξανακλείσουμε τα σύνορα αν χρειαστεί. Αν δούμε έξαρση των επιδημιολογικών στοιχείων.»

«Ο καθένας κάνει αν πάσα στιγμή την αυτοκριτική του, δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Δεν διστάζουμε να αναγνωρίσουμε τα λάθη και να τα διορθώσουμε.» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση με τους διοικητές των νοσοκομείων.

Επίσης, σχετικά με τα δωμάτια καραντίνας είπε ότι άκουσε την κριτική της αντιπολίτευσης και το διόρθωσε.

«Είναι πολύ εύκολο να ασκήσει κάποιος κριτική και να δει το δέντρο και όχι το δάσος.»

Ανασχηματισμός, εκλογές και επιτυχίες κυβέρνησης

Για το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει κάποια στιγμή. «Δεν είναι της στιγμής να γίνει, όταν έρθει η στιγμή θα το μάθετε από μένα. Αν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά. Όταν κρίνω ότι θα υπάρξει ανάγκη για διορθωτικές κινήσεις, αυτές θα γίνουν.»

Για την πορεία της χώρας από δω και πέρα και την πιθανότητα εκλογών είπε πως «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση.» 

Στην ερώτηση τι τον ανησυχεί περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι ο κορωνοϊός, κυρίως μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο.

«Σε ένα βαθμό μπορεί να είναι φρένο στις επενδύσεις.», είπε και επεσήμανε ότι ο βασικός του στόχος είναι η στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων.

«Η προσοχή μου είναι απολύτως εστιασμένη στην οικονομία. Σε 10 μέρες από τώρα θα συζητηθεί το ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υποστηρίξουμε ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Αναδεικνύεται η ανάγκη να αλλάξουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτή είναι η προτεραιότητα τους επομένους 12 μήνες.»

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «κανείς δε μπορεί να χρεώσει την κρίση στην κυβέρνηση. Η οικονομία πριν τον κορωνοϊό πήγαινε μια χαρά. Θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ κακόβουλος για να το κάνει αυτό.»

Όσον αφορά αυτά που κατάφερε η κυβέρνηση τους πρώτους 12 μήνες ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως μειώθηκαν φόροι, έγιναν επενδύσεις, η κατάσταση στο μέτωπο της τάξης και της ασφάλειας βελτιώθηκε και η κυβέρνηση παρήγαγε σημαντικό νομοθετικό έργο.

«Θα κάνουμε πολλές αλλαγές που θα γίνουν με την αίσθηση του κατεπειγόντως. Κεντρική δέσμευση είναι η μείωση των φορών.»

«Το 2020 η χωρά βγήκε στις αγορές. Το επιτόκιο είναι πολύ χαμηλότερο από πέρσι. Υποστηρίξαμε την οικονομία με ένα συνολικό πακέτο 24 δις. Θα υποστηρίξουμε την  οικονομία μέχρι να έλθουν τα νέα χρήματα από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ. Ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υφιστάμενοι Ευρωπαϊκοί πόροι θα στηρίξουν την Οικονομία.», συμπλήρωσε.

Για τα όσα έρχονται από τον χειμώνα ο πρωθυπουργός είπε ότι «προφανώς και υπάρχουν απώλειες. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.»

Επιβεβαίωσε, δε, πως οι θέσεις απασχόλησης βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα.

«Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Θα έχουμε περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ. Έχουμε καλύτερη κατανόηση για το πώς αντιμετωπίζουμε τον ιό. Είναι πολύ πιο έμπειροι και οι ειδικοί πια.»

Επίσης, προανήγγειλε πως θα υπάρχουν θεραπευτικά πρωτοκόλλα από το Σεπτέμβριο.

Περιστατικά συνωστισμού και μέτρα

Σχετικά με τα περιστατικά συνωστισμού σε πάρτυ και πανηγύρια είπε: «Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που βλέπω, αλλά τη θεωρώ αναμενόμενη. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και τους συμπολίτες μας να είμαστε υπεύθυνοι.»

Όπως είπε η χρήση μάσκας κατά βάση τηρείται, οι αποστάσεις όμως είναι θέμα.

«Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει. Χρειάζεται προσοχή. Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση απαγόρευσης τους, αλλά χρειάζεται αυξημένη επιτήρηση.»

Στη συνέχεια είπε ότι εισηγήθηκε στην επιτροπή των ειδικών να καταργηθεί και ο περιορισμός των 6 ατόμων.  

«Μπορούμε να περάσουμε ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι αποφεύγοντας τις λίγες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στη δημόσια υγεία. Διαχειριζόμαστε τα εισαγόμενα κρούσματα με επαγγελματισμό και επιτυχία. Η εκτίμησή μου είναι ότι δε θα χρειαστεί να πάμε ξανά σε γενική καραντίνα. Μπορεί να πηγαίνουμε σε στοχευόμενες καραντίνες.»

Για το άνοιγμα των σχολείων ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα σχολεία θα ξανανοίξουν, αλλά αν έχουμε κρούσμα σε ένα σχολείο δεν θα τα κλείσουμε όλα.» 
Μόνο ένα δεύτερο κύμα πολύ έντονο θα οδηγούσε σε δεύτερο κλείσιμο της χώρας, είπε. 

Υπόθεση Καλογρίτσα και πολιτική σύγκρουση

Για τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα σχετικά με το «στήσιμο» του για τις τηλεοπτικές άδειες, που έφεραν εντάσεις στον πολιτικό κόσμο, ο πρωθυπουργός είπε πως το 2016 είχε μιλήσει και ο ίδιος στη Βουλή.

«Το 2016 επιχειρήθηκε από ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ. Τώρα μαθαίνουμε τις λεπτομέρειες. Πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη.»

Για την προανακριτική Παπαγγελόπουλου ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τίποτα από όλα αυτά. Η Βουλή έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση. Για τις αποκαλύψεις γύρω από ένα οργανωμένο παραδικαστικό κύκλωμα θα αποφανθεί η βουλή.» 

«Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες είναι η ενίσχυση των θεσμών. Η δημοκρατία μας είναι πιο στερεή, πιο ενισχυμένη, μεσολάβησε και η αναθεώρηση του Συντάγματος. Δικό μου μέλημα να κοιτώ στο μέλλον και ταυτόχρονα να διασφαλίζω με θεσμικό τρόπο ότι όποιαδήποτε υπόθεση θα διερευνάται.», συμπλήρωσε. 

Για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα μπορώ να σας πω ότι υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο κ. Τσίπρας δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις γι τον στενότερο συνεργάτη του. Οφείλει ο κ. Τσίπρας την εξήγηση και στους δικούς του υποστηρικτές.  Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα. Η αποπομπή του κ. Παππά είναι μονόδρομος. Αλλά και πάλι αυτό αφορά τον κ. Τσίπρα. Η χώρα χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Η εσωτερική αυτοκάθαρση των κομμάτων αφορά και συνολικά τη λειτουργία της Δημοκρατίας.»

Τόνισε, δε, ότι πρόκειται για «εκκωφαντική εκδίκηση της πραγματικότητας σε όσους μας κουνούσαν το δάχτυλο κρατώντας ζυγαριά βάζοντας από τη μια πλευρά το δήθεν το δικό τους ηθικό πλεονέκτημα.» 

Σχετικά με τη λίστα των ΜΜΕ και τα ποσά που χορηγήθηκαν για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα, όταν ήμασταν βέβαιοι ότι τα ποσά πληρώθηκαν και έγινε ο έλεγχος ότι οι δημοσιεύσεις έγιναν.» 

Και συμπλήρωσε: «Συγκρίνετε τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν από κρατικές ΔΕΚΟ δίνονταν διαφημίσεις για να στηρίζονται έντυπα. Κι εγώ το ξέρω, κι εσείς το ξέρετε και η οικογένεια μου το ξέρει πολύ καλά. Το μόνο που θα μπορούσα να εισπράξω ως κριτική είναι ότι δεν εξηγήσαμε ότι δεν το κάναμε εμείς.  Δεν είναι μαγειρεμένα τα στοιχεία. Δεν δόθηκαν με πολιτική παρέμβαση.»

Πηγή skai.gr
 

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours