Στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ωκεάνιων Υποθέσεων και του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ ανάρτησε το Γραφείο Νομικών Υποθέσεων της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο κρατών, που είχε υπογραφεί στο Κάιρο στις 6 Αυγούστου.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την πράξη αυτή, η οποία έγινε σε χρόνο ρεκόρ, πρωτοκολλήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και στη συνέχεια αναρτήθηκε η Συμφωνία που συνήψε η χώρα μας με την Αίγυπτο πριν από τέσσερις μήνες.
Η σημασία της εν λόγω ανάρτησης, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της δημοσίευσης της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου αυτής καθ’ αυτής, αλλά ότι έγινε σε πολύ μικρό διάστημα και παρά το γεγονός ότι Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο Τούρκος Volkan Bozkir.
Η ταχύτητα της πρωτοκόλλησης και ανάρτησης της εν λόγω συμφωνίας σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της ανάρτησης του «τουρκο-λυβικού μνημονίου» αποτελεί το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres. Σημειώνεται ότι ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε τρεις φορές με τον Πορτογάλο ανώτατο αξιωματούχο κατά τους τελευταίους μήνες, δύο φορές στη Γενεύη και πιο πρόσφατα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται επίσης ότι η εν λόγω ανάρτηση αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται, όσον αφορά συμφωνίες για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και γειτονικής χώρας, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας, εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Έπεται η ανάρτηση της συμφωνίας με την Ιταλία, ευθύς μόλις τεθεί σε ισχύ.
Η Αίγυπτος των 100 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η πολυπληθέστερη χώρα της περιοχής και έχει αναδειχθεί στον βασικό πυλώνα του μετριοπαθούς Ισλάμ. Παράλληλα με την ανάδειξή της ως κεντρικού συνομιλητή της Δύσης, η Αίγυπτος έχει επιλέξει την Ελλάδα ως τον πρωταρχικό εταίρο της στην περιοχή.
Η Αθήνα και το Κάιρο δεν έχουν κρύψει ότι ευθυγραμμίζονται πλήρως στην γεωπολιτική θεώρηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το χρονικό σημείο, η Ελλάδα και η Αίγυπτος επιβεβαιώνουν τις άριστες διμερείς τους σχέσεις και την στρατηγική επιλογή των ηγεσιών τους για συμπόρευση. Πολύ περισσότερο που τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από την επιθετική συμπεριφορά και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και επιθυμούν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό συντονισμού τους για την αντιμετώπισή της.
Πολιτικές σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου
Οι, εν γένει, σχέσεις Ελλάδος-Αιγύπτου έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες ως αποτέλεσμα της συνύπαρξής τους στον ίδιο γεωστρατηγικό χώρο, της κοινής ιστορικής διαδρομής τους και της μακρόχρονης παρουσίας στην Αίγυπτο μεγάλης ελληνικής παροικίας.
Σήμερα, οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά τόσο στο πολυμερές επίπεδο, στο πλαίσιο των διεθνών Οργανισμών, της Ευρω-μεσογειακής Συνεργασίας και της Ένωσης για την Μεσόγειο, όσο και στις διμερείς τους σχέσεις. Επιπλέον, η σταθερή θέση της Ελλάδος υπέρ μίας δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης στο Μεσανατολικό, που αποτελεί μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής της Αιγύπτου, συμβάλλει στη διατήρηση των σχέσεων φιλίας των δύο χωρών.
Μορφωτικές, Πολιτιστικές Σχέσεις και Απόδημος Ελληνισμός
Η μεγάλη ελληνική παροικία της Αιγύπτου (στην περίοδο ακμής της αριθμούσε 140.000) άρχισε να συρρικνώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 (λόγω των εθνικοποιήσεων της κυβέρνησης Νάσερ) με αποτέλεσμα σήμερα να διαβιούν στην Αίγυπτο 3800 περίπου Έλληνες. Οι μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες είναι αυτές του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας και ακολουθούν οι κοινότητες Ισμαηλίας, Πορτ Σαϊντ και Καφρ Ελ Ζαγιάτ. Μέχρι σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν πολλοί ελληνικοί σύλλογοι και σωματεία καθώς και ελληνικά σχολεία και πολιτιστικό κέντρο.
Πέραν των ανωτέρω κοινοτήτων, μείζονα θεσμό ελληνικού ενδιαφέροντος αποτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στου οποίου την πνευματική ευθύνη υπάγεται όλη η αφρικανική ήπειρος. Οι σχέσεις του με την Κοπτική Εκκλησία της Αιγύπτου αλλά και με το αιγυπτιακό κράτος είναι άριστες. Επίσης, εξαιρετικά σημαντική είναι και η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης, Ελληνορθόδοξο μοναστικό κέντρο που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα και το οποίο αποτελεί τον κυριότερο πόλο έλξης πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή της χερσονήσου Σινά.