O Σίσι στην Ελλάδα | Τι σημαίνει η επίσκεψή του

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:22 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
O Σίσι στην Ελλάδα | Τι σημαίνει η επίσκεψή του

Τέσσερις μήνες μετά την συμφωνία της Αθήνας με το Κάιρο για μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

O πρόεδρος της Αιγύπτου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και μετά την επίσημη τελετή υποδοχής θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στις 12 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το τέλος της οποίας θα γίνουν κοινές δηλώσεις.

Η επίσκεψη του προέδρου αλ Σίσι στην Ελλάδα θεωρείται υψηλού συμβολισμού, με δεδομένη την απόλυτη ταύτιση απόψεων μεταξύ της Αθήνας και του Καϊρου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνειδητοποίηση ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές απειλές.

Η Αίγυπτος των 100 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η πολυπληθέστερη χώρα της περιοχής και έχει αναδειχθεί στον βασικό πυλώνα του μετριοπαθούς Ισλάμ. Παράλληλα με την ανάδειξή της ως κεντρικού συνομιλητή της Δύσης, η Αίγυπτος έχει επιλέξει την Ελλάδα ως τον πρωταρχικό εταίρο της στην περιοχή.

Η Αθήνα και το Κάιρο δεν έχουν κρύψει ότι ευθυγραμμίζονται πλήρως στην γεωπολιτική θεώρηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψη του προέδρου αλ Σίσι στην Ελλάδα και οι συνομιλίες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γίνονται σε μια χρονική περίοδο που αναμένονται εκ νέου αλλαγές λόγω της αλλαγής προέδρου στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, η Ελλάδα και η Αίγυπτος επιβεβαιώνουν τις άριστες διμερείς τους σχέσεις και την στρατηγική επιλογή των ηγεσιών τους για συμπόρευση. Πολύ περισσότερο που τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από την επιθετική συμπεριφορά και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και επιθυμούν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό συντονισμού τους για την αντιμετώπισή της.

Σε μια περίοδο που η Τουρκία επιχειρεί να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες στις οποίες η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναμένεται να τεθούν και ευαίσθητα ζητήματα σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες. Πολύ περισσότερο που στις 6 Αυγούστου 2020, πριν από τρεις μήνες, η Ελλάδα και η Αίγυπτος οριοθέτησαν μερικώς την μεταξύ τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην επίσκεψη του προέδρου αλ Σίσι είναι το γεγονός ότι το βράδυ της Τρίτης, τον πρόεδρο της Αιγύπτου υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το πρόγραμμα του προέδρου αλ Σίσι στην Αθήνα

Πέραν των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αύριο Πέμπτη, πριν την αναχώρησή του από την Αθήνα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα.

Απόψε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τον Πρόεδρο της Αιγύπτου συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα, στις 18:00, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι συνομιλίες θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης:

ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

10.20  Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

10.35   Επίσημη Τελετή Υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο.

10.50   Κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου                                    

       Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

11.10   Διευρυμένες συνομιλίες δύο αντιπροσωπειών.

11.55   Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

20.00   Επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του Προέδρου της Αραβικής  Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

10.00   Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.

11.30   Αναχώρηση του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου  Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Σημειώνεται ότι η ΕΛΑΣ  θα προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *