Ρωσία | Αποκάλυψε στοιχεία για το στόλο drones που απέκτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:11 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ρωσία | Αποκάλυψε στοιχεία για το στόλο drones που απέκτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε στοιχεία και νούμερα σχετικά με την απόκτηση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) τα τελευταία χρόνια από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης Τύπου, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, δημοσιοποίησε στοιχεία αναφορικά με την χρήση, τη λειτουργία και τις δραστηριότητες των drones που έχουν ενταχθεί στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ έκανε λόγο για την απόκτηση και την επιχειρησιακή λειτουργία περίπου 900 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, ένας αριθμός που σίγουρα προκαλεί εντυπώσεις.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, οι δυνάμεις μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων υπολογίζονται σε περίπου 900 drones από το 2012, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά είναι τα drones τύπου Forpost και τα drones τύπου Inokhodets.

Το drone Forpost είναι το μεγαλύτερο σε σειριακή παραγωγή μη επανδρωμένο εναέριο όχημα που λειτουργεί στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις και πιο συγκεκριμένα από τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, καθώς είναι ικανό να εντοπίζει εχθρικούς στόχους αλλά και να μεταδίδει πολύτιμες πληροφορίες στις δυνάμεις του ρωσικού Πυροβολικού και των πυραυλικών συστημάτων μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας.

Ζυγίζουν περίπου 450 κιλά, έχουν μέγιστη ώρα πτήσης 18 ώρες και διαθέτουν ισχυρά οπτικά μέσα για τον εντοπισμό και την αναγνώριση στόχων, ενώ η παραγωγή τους ξεκίνησε το 2014, ενώ από την άλλη τα drones Inokhodets έχουν ωφέλιμο φορτίο 450 κιλών, μέγιστη ώρα πτήσης έως και 30 ώρες και χρησιμοποιείται για αποστολές επιτήρησης, αναγνώρισης και ανίχνευσης στόχων ενάντια τόσο σε χερσαίες όσο και σε ναυτικές δυνάμεις.

Τι είναι τα drones ;

Τα drones είναι τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα που ελέγχονται είτε από κάποιον απομακρυσμένο χειριστή είτε αυτόνομα ακολουθώντας κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο πτήσης. Μπορεί να είναι πολυκόπτερα (τρικόπτερα, τετρακόπτερα, εξακόπτερα κοκ) ή και αεροπλάνα.

Πολλοί αναφέρονται με τον όρο drones και γενικότερα σε οποιοδήποτε μη επανδρωμένο όχημα ελέγχεται από απόσταση ή από κάποιο προκαθορισμένο σχέδιο άσχετα με το που δραστηριοποιείται:

  • ξηρά – unmanned ground vehicles (UGVs)
  • θάλασσα – unmanned marine vehicles (UMVs) και
  • αέρα – unmanned aerial vehicles (UAVs)

Άλλοι πάλι δε χρησιμοποιούν τον όρο drones για τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα γιατί θεωρούν ότι η ονομασία αυτή παραπέμπει σε στρατιωτικές αποστολές. Και πριν από κάποια χρόνια έτσι ήταν. Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει και τώρα οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στα drones έχουν στο μυαλό τους έχουν τα πολυκόπτερα (multicopters, multirotors).

Τι είναι τα πολυκόπτερα;

Τα πολυκόπτερα είναι τηλεχειριζόμενα ιπτάμενα οχήματα των οποίων η κίνηση και ευστάθεια στον αέρα οφείλεται στην ώθηση των κινητήρων τους. Είναι αεροδυναμικά ασταθή και απαιτούν on-board υπολογιστή (flight controller – ελεγκτής πτήσης) για να πετάξουν με σταθερότητα. Ο υπολογιστής αυτός συνδυάζει δεδομένα από τους αισθητήρες που διαθέτει (γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, βαρόμετρο και GPS) για να υπολογίσει την κατάσταση και τη θέση του οχήματος.

Εφόσον τα πολυκόπτερα είναι τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα εμπίπτουν στην ευρύτερη κατηγορία των Drones αλλά δεν είναι τα Drones. Είναι μια υποκατηγορία των Drones.

dji phantom 3 advanced
Το DHI Phantom 3 ένα από τα πιο διαδεδομένα τετρακόπτερα παγκοσμίως

Το τετρακόπτερο είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία πολυκοπτέρων. Το τετρακόπτερο έχει 4 κινητήρες, με τον κάθε κινητήρα-προπέλα να λειτουργεί με αντίθετη φόρα από τον διπλανό του. Το τετρακόπτερο ελέγχει την κίνηση του αυξάνοντας και μειώνοντας τις στροφές των κινητήρων του.

Πώς κινούνται; Παράδειγμα : Τετρακόπτερο

Το drone-τετρακόπτερο για να κινηθεί αυξομειώνει ανάλογα με την εντολή που του δίνουμε τις στροφές των κινητήρων του. Για παράδειγμα:

  • Για να προχωρήσει μπροστά αυξάνει τις στροφές των 2 κινητήρων που βρίσκονται στην οπίσθια πλευρά (2,4) και μειώνει τις στροφές στους εμπρόσθιους (3,1).
  • Για να πετάξει προς τα αριστερά αυξάνει τις στροφές στους 2 κινητήρες στη δεξιά πλευρά (1,4) και μειώνει τις στροφές στους 2 κινητήρες στην αριστερή πλευρά (3,2).
  • Αν θέλει να κινηθεί αριστερόστροφα ή δεξιόστροφα γύρω από τον αεροσκάφος αυξάνει τις στροφές στο ένα ζευγάρι των μοτέρ που βρίσκονται διαγώνια (π.χ. 1,2) ρίχνοντας τις στροφές στο άλλο ζευγάρι (π.χ. 3,4) ή αντίστροφα.
  • Για να ανέβει ψηλότερα το drone αυξάνει τις στροφές σε όλους τους κινητήρες και για να χαμηλώσει το ύψος του μειώνει τις στροφές.
Τύποι Drones - QUAD

Τρικόπτερο

Τύποι_πολυκοπτέρων - τρικόπτερο

Τα τρικόπτερα έχουν 3 κινητήρες σε σχήμα “Υ” ή “Τ”. Είναι μια φτηνή αλλά πολύπλοκη λύση και δε προσφέρει τη σταθερότητα των τύπων με περισσότερους κινητήρες.

για τις τεχνικές λεπτομέρειες χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το dronesworld

Με πληροφορίες από: TASS / Φωτογραφία αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *