Πιερρακάκης για την κατανομή κλάδων και ειδικοτήτων στους διορισμούς των εκπαιδευτικών | Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που έρχεται την άλλη εβδομάδα

Πιερρακάκης για την κατανομή κλάδων και ειδικοτήτων στους διορισμούς των εκπαιδευτικών | Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που έρχεται την άλλη εβδομάδα

Τι απάντησε ο υπουργός Παιδείας για τους 10.000 διορισμούς που «γέρνουν» υπέρ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στο στούντιο του ΣΚΑΙ βρέθηκε χθες Παρασκευή πρωί ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, για να επικοινωνήσει τη «βόμβα» των 10.000 διορισμών που ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πραγματοποιηθούν 10.000 διορισμοί εκπαιδευτικών με έμφαση:

  • Στην ειδική αγωγή όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος θέσεις ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς,
  • Στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση με πέρσι εκπαιδευτικοί, ενώ συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800.
  • Στην κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα γίνουν άνω των 5.000 προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες.

Γιατί δίνεται προτεραιότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Από τη μέρα που ανακοινώθηκαν οι 10.000 διορισμοί έχει ξεσπάσει “γκρίνια” στους κόλπους των εκπαιδευτικών καθώς φαίνεται ότι δίνεται προτεραιότητα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην οποία θα καλυφθούν περισσότερες από 5.000 θέσεις. Ο  ΠΑΣΑΔ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί είναι οι «φτωχοί συγγενείς» της κατανομής των προσλήψεων, καθώς τους αντιστοιχούν μόλις 1.600 θέσεις.

Ο υπουργός Παιδείας απατώντας στις επικρίσεις σημείωσε χαρακτηριστικά πως φέτος δίνεται προτεραιότητα στη δευτεροβάθμια, αλλά τα επόμενα έτη θα δοθεί προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια. Με αυτό τον τρόπο προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να προχωράει σε νέους διορισμούς εκπαιδευτικών κάθε χρόνο. 

Συγκεκριμένα ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι φέτος αξιοποιήθηκαν πόροι από τις προσλήψεις αναπληρωτών στην δευτεροβάθμια για να μετατραπούν σε μόνιμες οργανικές θέσεις. Το ίδιο θα συμβεί, όπως είπε, τα επόμενα έτη και για την πρωτοβάθμια. 

Μάλιστα, στήριξε τις δηλώσεις του λέγοντας πως η νέα φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι να μειώσει τον αριθμό των αναπληρωτών και να αυξήσει σταδιακά τον αριθμό των μόνιμων εκπαιδευτικών. Τέλος ανέφερε πως τελικά «όλες οι ειδικότητες κερδίζουν» από τους 10.000 διορισμούς. 

Πότε θα γίνουν οι 10.000 διορισμοί

Οι 10.000 διορισμοί θα ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Προτεραιότητα θα δοθεί στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς, καθώς το ΥΠΑΙΘΑ έχει ήδη στα χέρια του τους οριστικούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 1ΓΕ/2023. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν στα μέσα Ιουνίου και αφορούν εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70 και ΠΕ73, πρωτοβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης και κλάδου ΠΕ79 (ειδικότητες ΠΕ79.01 και ΠΕ79.02) πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης, κατά κλάδο και ειδικότητα καθώς και ανά μουσική ειδίκευση, κατηγορίας ΠΕ. 

Για να προχωρήσει στον διορισμό των καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να λάβει τους οριστικούς πίνακες της 2ΓΕ/2023, οι οποίοι αφορούν εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ33, ΠΕ34, ΠΕ40, ΠΕ41, ΠΕ78, ΠΕ80, ΠΕ81, ΠΕ82, ΠΕ83, ΠΕ84, ΠΕ85, ΠΕ86, ΠΕ87, ΠΕ88, ΠΕ89, ΠΕ90 και ΠΕ91  (ηλεκτρονική). Σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr, το ΑΣΕΠ θα έχει έτοιμους τους σχετικούς πίνακες μέσα στον Ιούλιο. 

Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν στο proson.gr πως στόχος είναι οι πρώτοι διορισμοί (των δασκάλων και των νηπιαγωγών) να ανακοινωθούν μέσα στον Ιούλιο. Θα ακολουθήσουν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, και οι διορισμοί των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των λοιπών ειδικοτήτων που περιλαμβάνονται στη 2ΓΕ/2023. Αμέσως μετά τους διορισμούς, δηλαδή το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, πρόκειται να ανακοινωθούν και οι προσλήψεις των αναπληρωτών για τα σχολεία όλης της χώρας.

Ερανιστικό νομοσχέδιο που διατρέχει και τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης

Ψηφιακές τάξεις για μαθητές απομακρυσμένων περιοχών, λειτουργία ψηφιακού φροντιστηρίου, εισαγωγή επαγγελματικού προσανατολισμού στο Λύκειο, αλλαγές στις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία είναι ορισμένες ρυθμίσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιληφθούν στο ερανιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα καταθέσει την εβδομάδα που έρχεται στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας. 

Αναλυτικά

Ψηφιακές τάξεις

Σε απομακρυσμένες – ορεινές περιοχές, όπου δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ίδρυσης Γυμνασίου θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομη τάξη στο πλησιέστερο προς αυτό Γυμνάσιο.

Στην αυτόνομη τάξη του Γυμνασίου θα τοποθετούνται κατ’ ελάχιστον τρεις εκπαιδευτικοί από τους κλάδους/τις ειδικότητες των φιλολόγων, των μαθηματικών, των φυσικών επιστημών και της πληροφορικής.

Επίσης, θα μπορεί να προβλεφθεί συμπληρωματική διδασκαλία, μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, από καθηγητές του πλησιέστερου Γυμνασίου στο οποίο ανήκει η αυτόνομη τάξη για τα υπόλοιπα μαθήματα, που δεν θα μπορούν να διδαχθούν από τους εκπαιδευτικούς που θα υπηρετούν στην αυτόνομη τάξη Γυμνασίου.

Ψηφιακό φροντιστήριο

Θα δημιουργηθεί κεντρική ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω του «gov.gr». Μέσω αυτής θα λειτουργήσει ψηφιακό φροντιστήριο, με τη μορφή σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης, για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), καθώς και της Δ΄ τάξης του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥΛ) και με τη μορφή της ασύγχρονης εκπαίδευσης σε μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξης Δημοτικού, σε μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου και σε μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, καθώς και της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης του ΕΝΕΕΓΥΛ.

Για την κάλυψη των αναγκών του ψηφιακού φροντιστηρίου θα αποσπάται για ένα σχολικό έτος, με δυνατότητα παράτασης, ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Τμήμα Δ΄ Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα προσόντα, όπως η εμπειρία, η επιστημονική κατάρτιση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η προσωπικότητά τους, από τριμελή επιτροπή. Οι εκπαιδευτικοί του ψηφιακού φροντιστηρίου θα παρέχουν σύγχρονη εκπαίδευση το ανώτερο εννέα ώρες εβδομαδιαίως, και στο υπόλοιπο του ωραρίου τους ασύγχρονη εκπαίδευση ιδίως με διόρθωση ασκήσεων, εργασιών και διαγωνισμάτων.

Συμβουλευτική – Επαγγελματικός προσανατολισμός

Θα λειτουργήσει ηλεκτρονική εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω του «gov.gr», με σκοπό τηv παροχή υπηρεσιών ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού σε μαθητές του Λυκείου. Δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν οι μαθητές του Α΄ ΓΕΛ και ΕΠΑΛ ή του ΕΝΕΕΓΥΛ. Η υπηρεσία ατομικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού θα διενεργείται κάθε σχολικό έτος από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος θα περιλαμβάνει τη συμπλήρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού σε ψηφιακή μορφή. Το δεύτερο μέρος θα περιλαμβάνει ατομική συνεδρία με σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, ο οποίος προβαίνει σε αξιολόγηση του ερωτηματολογίου, διερεύνηση των ατομικών χαρακτηριστικών κάθε μαθητή με γνώμονα τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά του και κατάρτιση εξατομικευμένου σχεδίου δράσης.

Αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων στα Πρότυπα Γυμνάσια

Παράλληλα, μετά τις αστοχίες –λάθη στα θέματα– στις φετινές εξετάσεις εισαγωγής των αποφοίτων Δημοτικού στα Πρότυπα Γυμνάσια, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές στο σύστημα των εξετάσεων. Ηδη έχει ζητήσει εισηγήσεις για τον νέο τρόπο εισαγωγής. Σήμερα οι μαθητές εξετάζονται σε Γλώσσα και Μαθηματικά. Κεντρική φιλοσοφία των αλλαγών είναι να αμβλυνθεί το βάρος που δίνεται στα δύο μαθήματα. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται ορθότερο οι μαθητές να εξετάζονται σε ένα διαγώνισμα για τις γνώσεις που έχουν από όλα τα βασικά μαθήματα του Δημοτικού, με το βάρος στην Στ΄ Τάξη. Παράλληλα, τα θέματα θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας, ενώ η επιλογή των εκπαιδευτικών που θα επιλέγουν τα θέματα θα γίνεται όπως επιλέγονται οι θεματοδότες για τις πανελλαδικές.

Αλλαγές που αφορούν την ίδρυση και κατάργηση τμήματος ΑΕΙ

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προωθούνται αλλαγές που αφορούν την ίδρυση και κατάργηση τμήματος ΑΕΙ. Ενδιαφέρον έχει ότι πλέον η κατάργηση ενός τμήματος θα πραγματοποιείται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, κατόπιν εισήγησης του πρύτανη και γνώμης της Συγκλήτου.

Ακαδημαϊκά ισοδύναμοι Τίτλοι Σπουδών

Παράλληλα, προβλέπεται ότι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι που απονέμουν διεθνείς οργανισμοί στους οποίους μετέχει η Ελληνική Δημοκρατία, τα προγράμματα σπουδών των οποίων πραγματοποιούνται εντός της ελληνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν ήδη απονεμηθεί από τους διεθνείς οργανισμούς, είναι ακαδημαϊκά ισοδύναμοι με τους αντίστοιχους τίτλους σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ, εφόσον τα προγράμματα σπουδών τους έχουν πιστοποιηθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και από αντίστοιχες αναγνωρισμένες αρχές αξιολόγησης ή πιστοποίησης προγραμμάτων ανώτατης εκπαίδευσης σε Ε.Ε. ή σε τρίτες χώρες. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *