10.000 διορισμοί | Γιατί ανησυχούν οι αναπληρωτές; | Κρύβουν ΑΣΕΠ κι ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ;

10.000 διορισμοί | Και γιατί ανησυχούν οι αναπληρωτές; | Κρύβουν ΑΣΕΠ κι ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ;

Πέρα από κάθε προσδοκία είναι ο αριθμός των 10.000 διορισμών εκπαιδευτικών που ανακοίνωσε χθες  το υπουργείο Παιδείας. Αυτό είναι αλήθεια.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Πέρα από κάθε προσδοκία, πρώτον γιατί δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεύτερον γιατί όλα έδειχναν (ακόμη και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας) ότι οι μόνιμοι διορισμοί απλά θα καλύπτουν τον αριθμό όσων αποχωρούσαν για συνταξιοδότηση (για το 2024 λίγο περισσότεροι από 4.000).

Θα πει κανείς δικαιολογημένα ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα 10 περίπου χρόνια μνημονιακής ερήμωσης στο επίπεδο των διορισμών αφενός δημιούργησαν τεράστια κενά στην εκπαίδευση αφετέρου “κατασκεύασαν” το αδιανόητο:

Μια λίστα 150.000 υποψηφίων όπου προσλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια 50 χιλιάδες από αυτούς ως αναπληρωτές, κοντολογίς σχεδόν το 1/3 των εκπαιδευτικών των σχολείων είναι ελαστικά εργαζόμενοι στον πιο ευαίσθητο χώρο του δημοσίου. 

Ωστόσο δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες “γαλαντομίες” ούτε το υπουργείο Παιδείας, ούτε βέβαια η κυβέρνηση.

Η κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των διορισμών εγείρει υποψίες και πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που πιστεύουν πως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Ορισμένοι μάλιστα κάνουν λόγο για κίνηση «εφησυχασμού» των «βετεράνων» αναπληρωτών, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κρύψει την πρόθεση της να επαναφέρει τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Διορίζοντας λοιπόν 10.000 αναπληρωτές, με χρόνια προϋπηρεσίας, η κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει κατά πολύ τις αντιδράσεις που θα φέρει η ανακοίνωση για την επαναφορά ενός γραπτού διαγωνισμού. 

Όσοι διατηρούν μνήμες από την ιστορία της εκπαίδευσης και γνωρίζουν τις τακτικές των επιτελείων του υπουργείου Παιδείας αισθάνονται ότι οι επικείμενοι διορισμοί  είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει του υπουργείο Παιδείας  προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στην επαναφορά του γραπτού ΑΣΕΠ καθώς όσοι διαθέτουν μεγάλη προϋπηρεσία θα μονιμοποιηθούν και δεν θα αντιδράσουν. Αν γυρίσει κανείς πίσω στο 1998 θα διαπιστώσει ότι κάτι παρόμοιο έκανε ο μακαρίτης Γεράσιμος Αρσένης με τους 30μηνιτες και τις παράλληλες λίστες, μόνο που ο τότε υπουργός Παιδείας το σκέφτηκε αφού πρώτα σημειώθηκαν μεγάλα επεισόδια σε όλα τα εξεταστικά κέντρα. Μήπως ο σημερινός το έμαθε από την τότε εμπειρία και το επιχειρήσει με αντίστροφη σειρά, όπως εύστοχα σημειώνει ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος;

Ορισμένοι εκπαιδευτικοί αναφέρουν ακόμα πως οι διορισμοί αποτελούν ένα ισχυρό «εργαλείο» του υπουργείου για να υποχρεώσει την εκπαιδευτική κοινότητα να προχωρήσει και να αποδεχθεί την ατομική αξιολόγηση. Ήδη το υπουργείο έχει χρησιμοποιήσει τη λογική «καρότο και μαστίγιο» στους νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικούς, καθώς δεν μονιμοποιούσε κανέναν νεοδιόριστο που δεν δεχόταν την αξιολόγηση. 

Αναδημοσίευση από alfavita

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *