Αιθιοπία | Η Τουρκία ετοιμάζει περισσότερες επενδύσεις | Έχει ήδη επενδύσει 6 δις

Αιθιοπία | Η Τουρκία ετοιμάζει περισσότερες επενδύσεις | Έχει ήδη επενδύσει 6 δις

Η Τουρκία στοχεύει να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην Αιθιοπία, οι οποίες ήδη προσθέτουν έως και δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία, δήλωσε ο πρέσβης της Άγκυρας στο αφρικανικό έθνος.

Οι επενδύσεις της Τουρκίας στην Αιθιoπία ανέρχονται σήμερα σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Yaprak Alp στο πρακτορείο Anadolu .

Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αιθιοπία μετά την Κίνα – με τις υπερσύγχρονες κλωστοϋφαντουργικές βιομηχανίες και τις εταιρείες κατασκευής καλωδίων.

Τα σχόλια του πρέσβη προηγήθηκαν της προγραμματισμένης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Αιθιοπίας Demeke Mekonen.

Ο Demeke θα συναντηθεί με τους ανώτερους αξιωματούχους της Τουρκίας για να συζητήσει τη διμερή συνεργασία καθώς και διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ανέφερε ο τοπικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός FANA.

Ο Demeke, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός, θα εγκαινιάσει τη νεόκτιστη πρεσβεία της Αιθιοπίας στην Άγκυρα.

Τουρκικές εταιρείες έχουν ήδη «ρίξει» 6 δις δολάρια

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, η Τουρκία υπήρξε σημαντικός εταίρος της Αιθιοπίας, ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής επιχειρησιακού κεφαλαίου στην αφρικανική χώρα μετά την Κίνα και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την Επιτροπή Επενδύσεων της Αιθιοπίας.

Από συνολικά 6 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη επενδυθεί από τουρκικές εταιρείες στην υποσαχάρια Αφρική, τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια πήγαν στην Αιθιοπία, ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι. Το 2005, υπήρχαν μόνο τρεις τουρκικές εταιρείες στην Αιθιοπία. Σήμερα, υπάρχουν 200, όλων των ειδών. Ακόμη και η σύγκρουση στην περιοχή Tigray δεν απέτρεψε τους Τούρκους επενδυτές.

Ο Simge Yuksel Ozyigit, αντιπρόεδρος του παραγωγού καλωδίων χάλυβα Demes Cable, ο οποίος ίδρυσε ένα νέο εργοστάσιο 45 εκατομμυρίων δολαρίων κοντά στην Αντίς Αμπέμπα πέρυσι, δήλωσε ότι η παραγωγή ήταν «φυσιολογική», χωρίς να επηρεάζεται από τις μάχες.

Ο Cuneyt Coke, πρόεδρος του Τουρκο-αιθιοπικού επιχειρηματικού συμβουλίου του τουρκικού επιχειρηματικού ομίλου DEIK, δήλωσε ότι οι τουρκικές εταιρείες παραμένουν έτοιμες να επενδύσουν στη γεωργία, την υγεία και την ενέργεια. «Όποιος είναι καλά προετοιμασμένος θα ωφεληθεί», πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες ήπιας ισχύος, λένε οι ειδικοί, στοχεύουν στην αντιμετώπιση της επιρροής των αντιπάλων του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), καθώς και των ΗΠΑΓαλλίαςΚίνας και Ρωσίας.

Η στρατηγική της Τουρκίας για την Αφρική ξεκίνησε το 2003 όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός, μια θέση που κατείχε μεταξύ του 2003 και του 2014 πριν γίνει πρόεδρος. Είχε δείξει μια σημαντική αύξηση ενδιαφέροντος, πραγματοποιώντας περίπου 30 επισκέψεις σε αφρικανικές χώρες.

Η μεγάλη είσοδος της Τουρκίας στην Αφρική φάνηκε με την ένταξή της στη Σομαλία το 2011. Εκείνη την εποχή, λίγες χώρες υποστήριζαν τη σομαλική κυβέρνηση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι παρέμεινε σε ημι-καταρρέουσα κατάσταση, αρκετά ασταθής μέχρι το 2015.

Η παρουσία της Τουρκίας στη Σομαλία βασίστηκε αρχικά στο εμπόριο και την οικονομική στήριξη ακολουθούμενη από θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια. Το 2016 ίδρυσε τη μεγαλύτερη τουρκική πρεσβεία που υπάρχει στον κόσμο, στο Μογκαντίσου της Σομαλίας.

Η Τουρκία ξεκίνησε αρχικά τον ρόλο της στην Αφρική με την παροχή οικονομικής βοήθειας παρά με στρατιωτική συμμετοχή. Η κίνηση προς μια στρατιωτική παρουσία σύντομα έγινε εμφανής με το άνοιγμα μιας στρατιωτικής βάσης στο Μογκαντίσου της Σομαλίας τον Σεπτέμβριο του 2017. Αυτό ακολούθησε την αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τη Σομαλία κατόπιν αιτήματος της Σομαλικής κυβέρνησης.

Σομαλία

Η τουρκική εμπλοκή στη Σομαλία αντιπροσωπεύει την πιο ουσιαστική ανάπτυξη της φιλόδοξης πολιτικής «Άνοιγμα στην Αφρική» της Άγκυρας, η οποία εμφανίστηκε το 2005 και στόχευε στην ενίσχυση της τουρκικής διπλωματικής και εμπορικής παρουσίας σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η πρωτοβουλία περιελάμβανε δεκάδες νέες πρεσβείες, δρομολόγια της Turkish Airways και τακτικές συνόδους κορυφής Τουρκίας – Αφρικής. Αν και έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στα 14 χρόνια από τότε (τώρα 42 πρεσβείες και 54 προορισμοί αεροπορικών εταιρειών), οι επενδύσεις ήταν σχετικά μέτριες και οι διπλωμάτες αναγνωρίζουν ότι η επόμενη φάση της στρατηγικής δεν έχει ακόμη γραφτεί.

20619258 2015 01 25T115434Z 42825291 GM1EB1P1J7001 RTRMADP 3 TURKEY SOMALIA
Από την επίσκεψη Ερντογάν στην Σομαλία

Σουδάν

Το Σουδάν, ένα άλλο έθνος με πλειοψηφία Μουσουλμάνων και με ιστορία οθωμανικής επιρροής, ελέγχθηκε από μια ονομαστικά ισλαμιστική κυβέρνηση με ιστορικούς δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν από καιρό αποσταθεροποιηθεί, καθιστώντας την έναν άλλο ελκυστικό δορυφόρο για την Τουρκία, η οποία έχει επιδιώξει να διαμορφώσει την Τουρκία ως πρότυπο για τον μουσουλμανικό κόσμο και ως εναλλακτική λύση απέναντι στη «Δύση» που έχει παραδοθεί της επιρροής της στην Αφρική σε μεγάλο βαθμό.

Ενώ η Σομαλία και το Σουδάν έχουν αποδειχθεί ως τους πιο φυσικούς στόχους για την τουρκική στρατηγική, η γειτονική Αιθιοπία είναι η κυρίαρχη δύναμη της περιοχής. Αν και τουρκικά σχολεία, διπλωματικές αποστολές και ισλαμικά τεμένη – δύο βασικά όργανα της ισλαμικής μαλακής δύναμης της Τουρκίας – έχουν αναπτυχθεί στην Αιθιοπία, η Άγκυρα ήταν σχετικά λιγότερο ορατή στο κυρίως ορθόδοξο χριστιανικό έθνος.

Ωστόσο, οι εμπορικές της επενδύσεις στην Αιθιοπία φέρεται να υπερβαίνουν εκείνες τόσο στη Σομαλία όσο και στο Σουδάν και ένας αυξανόμενος αριθμός τουρκικών φωνών προτρέπει την Άγκυρα να την κάνει προτεραιότητα. Για να ολοκληρώσει τη στρατηγική στο Κέρας της Αφρικής, η Τουρκία έχει επίσης πραγματοποιήσει μέτριας κλίμακας επενδύσεις στο μικρό λιμάνι του Τζιμπουτί, ενώ η Ερυθραία είναι εκτός εμβέλειας, προς το παρόν.

Η πιο πρόσφατη, τουρκική επιχείρηση στην Αφρική είναι στη Βόρεια Αφρική, συγκεκριμένα στη Λιβύη, όπου παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στην Τρίπολη μαζί με το σύμμαχό του το Κατάρ.

Η Τουρκία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις και υποστήριξης στη Λιβύη. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από τους αρχικούς οικονομικούς και ανθρωπιστικούς λόγους εισόδου στην ήπειρο. Η ανάπτυξη αναμένεται να αυξήσει τις υπάρχουσες εντάσεις στις ακτές της Αφρικής στη Μεσόγειο. Η συμμετοχή της Τουρκίας στη Λιβύη συνδέεται στενά με τη θαλάσσια ατζέντα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *