Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική | Ερωτηματικό για την Ανατολική Μεσόγειο

Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική | Ερωτηματικό για την Ανατολική Μεσόγειο
Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική | Ερωτηματικό για την Ανατολική Μεσόγειο

Η πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, αποτελεί σήμερα ένα ερωτηματικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας “Φιλελεύθερος”.

Αυτό τον γρίφο προσπαθούν να λύσουν χωριστά και από κοινού οι οκτώ χώρες οι οποίες συνεργάζονται σε διάφορα επίπεδα, διμερώς ή πολυμερώς. Η προσέγγιση προς την Ουάσιγκτον, στη βάση των νέων δεδομένων, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης εφτά υπουργών Εξωτερικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον αραβικό κόσμο, στην Αθήνα. Η πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι από τα θέματα που θα συζητήσουν αύριο Κύπρος και Ισραήλ. 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αυτό που προκύπτει τόσο από τα όσα συζητήθηκαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φόρου Φιλίας, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι η κοινή εκτίμηση ότι υπάρχει “μεγάλο ερωτηματικό για το πώς θα προσεγγίσει την περιοχή η νέα αμερικανική κυβέρνηση”. Το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει μιλήσει σε κάποιον από τους παίχτες της περιοχής, είναι ένα ζήτημα που ενισχύει τον γρίφο για το ποια θα είναι η προσέγγιση των Αμερικανών. Αυτό που όλοι επισήμαναν είναι το ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα μιλήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, πράξη όχι και τόσο συνηθισμένη. 

Το ότι αποτελεί γρίφος η πολιτική για την ευρύτερη περιοχή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν κάτι που συμφώνησαν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ. 

Στη συνάντηση της Αθήνας οι εφτά ΥΠΕΞ προέβησαν σε μια ανάλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή από τη Μεσόγειο μέχρι τον Κόλπο. Συμφώνησαν όπως προχωρήσουν με κοινή γλώσσα και κοινά μηνύματα προς την κατεύθυνση των Αμερικανών. Εκτιμούν και οι εφτά ότι μέσω αυτής της προσέγγισης θα υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να περάσουν τα μηνύματα τους προς την Ουάσιγκτον. Συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να περνούν τα ίδια μηνύματα προς τις ΗΠΑ σ’ ό,τι αφορά προκλήσεις και απειλές και το τι αναμένουν από αυτές να πράξουν. 

Σ’ ό,τι αφορά Κύπρο και Ελλάδα, εκτιμάται ότι η στάση των Αμερικανών θα παίξει ρόλο και στη στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθώς σε περιφερειακά ζητήματα η ΕΕ ακολουθεί από κοντά τα βήματα των Αμερικανών. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης θα συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή κατά τις επαφές που θα έχουν αύριο στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κατά τις επαφές του στην Ιερουσαλήμ ο ΠτΔ θα συζητήσει μεταξύ άλλων θέματα που άπτονται των εξελίξεων στο Κυπριακό, των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ και της επικρατούσας κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωρύεται η Άγκυρα για το Φόρουμ Φιλίας 

Το δίδυμο Ελλάδα και Ε/κ απειλούν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στο Φόρουμ Φιλία, που διοργανώθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή επτά Υπουργών Εξωτερικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “κανένα φόρουμ στο οποίο δεν συμμετέχουν οι Τ/κ και η Τουρκία, η οποία αποτελεί χώρα-κλειδί στην περιοχή, δεν θα καταφέρει να καταστήσει δυνατή τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και επιτυχημένου μηχανισμού συνεργασίας και φιλίας”.

“Οι αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της χώρας μας από  τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου στο τέλος του φόρουμ, που όπως ειπώθηκε δεν στόχευε καμιά χώρα, στην πραγματικότητα δείχνει ότι δεν ήταν μια πρωτοβουλία φιλίας, όπως χαρακτηρίστηκε, αλλά μια επιχείρηση να καλλιεργήσουν έχθρα κατά της Τουρκίας”, υποστηρίζει.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι “σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μια ειλικρινή και περιεκτική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο με την πρότασή της για διεθνή διάσκεψη, η στάση αυτή απέναντι στη χώρα μας είναι εχθρική και υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη Μεσόγειο”.

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *