Οι ποινές της Χ.Α – Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης κλπ – Κάθειρξη 13 ετών για 6 ηγετικά στελέχη

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:02 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Οι ποινές της Χ.Α - Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης κλπ - Κάθειρξη 13 ετών για 6 ηγετικά στελέχη

Την επιβολή ποινής κάθειρξης 13 ετών στον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και σε άλλα πέντε νυν και πρώην στελέχη της (Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή) για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπως ανακοίνωσε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η πρόεδρός του, Μαρία Λεπενιώτη, κλείνοντας έναν κύκλο πέντε και πλέον ετών δικαστικής διαδικασίας.

Στους Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη και Γερμενή επεβλήθη επιπλέον ποινή ενός έτους και πρόστιμο 1.000 ευρώ για παράνομη οπλοκατοχή. 

Το μόνο μέλος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής στο οποίο επεβλήθη χαμηλότερη των 13 ετών ποινή είναι ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Σε ισόβια κάθειρξη συν φυλάκιση 10 ετών καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο φυσικός αυτουργός Γιώργος Ρουπακιάς.

Για τους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, το δικαστήριο αποφάσισε ποινές:

Ζαρούλια Ελένη: 6 έτη
Ζησιμόπουλος Πολύβιος: 6 έτη
Ηλιόπουλος Παναγιώτης: 7 έτη
Γρέγος Αντώνης: 6 έτη
Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος: 6 έτη
Κούζηλος Νίκος: 7 έτη
Κουκούτσης Δημήτρης: 6 έτη

Για τους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, το δικαστήριο αποφάσισε ποινές:

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη
Μιχαήλ Αρβανίτης: 5 έτη 
Νίκος Μίχος: 5 έτη
Στάθης Μπούκουρας: 5 έτη

Ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και 6 για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. 

Ο πυρηνάρχης Περάματος Αναστάσιος Πανταζής καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων και σε 6 για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ για την επίθεση στο ΠΑΜΕ έλαβε 2 έτη για κάθε επικίνδυνη σωματική βλάβη στα τρία θύματα.  

Οι υπόλοιποι συμμέτοχοι στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από 6 έως 8 χρόνια, ενώ για την εγκληματική οργάνωση από 3 χρόνια φυλάκιση(σε όσους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό) έως 6 χρόνια κάθειρξη, με εξαίρεση τον Γ. Ρουπακιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη.

Στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, το δικαστήριο τιμώρησε τους 5 κατηγορούμενους σε κάθειρξη από 6 έως 8 χρόνια και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 3 χρόνια φυλάκιση εκτός από τον πυρηνάρχη του Περάματος Αναστάσιο Πανταζή, ο οποίος καταδικάστηκε σε 6 χρόνια για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Για την επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και οι τέσσερις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 2 ετών ο καθένας για κάθε μία από τις τρεις επιθέσεις

Όσον αφορά τις ποινές των καταδικασθέντων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης, το δικαστήριο αποφάσισε ποινές:

Ι. Αγγος: 5έτη
Δ. Aγριογιάννης: 3 έτη
Α. Αναδιώτης: 3 έτη
Ν.  Αποστόλου: 7 έτη
Α. Δασκαλάκης: 5 έτη
Γ. Δήμου: 3 έτη
Μ. Ευγενικός: 3 έτη
Ι. Καζαντζόγλου: 6 έτη
Ε. Καλαρίτης: 5 έτη
Ι. Β. Κομιάνος: 5 έτη
Κ. Κορκοβίλης: 5 έτη
Δ. Λιακόπουλος: 6 έτη
Θ. Μαρίας: 3 έτη
Α. Μιχάλαρος: 5 έτη
Θ. Μπαρέκας: 6 έτη
Α. Πανταζής: 6 έτη
Ν. Παπαβασιλείου: 6 έτη
Κ. Παπαδόπουλος: 3 έτη
Γ. Πατέλης: 6 έτη
Β. Πόπορη: 6 έτη
Γ. Ρουπακιάς: 10 έτη
Β. Σιατούνης: 6 έτη
Γ. Σκάλκος: 3 έτη
Γ. Σταμπέλος: 5 έτη
Χ. Στεργιόπουλος: 6 έτη
Αθ. Στράτος: 6 έτη
Γ. Τσακανίκας: 6 έτη
Λ. Τσαλίκης: 5 έτη
Αθ. Τσορβάς: 5 έτη
Ν. Τσορβάς: 5 έτη
Α. Χατζηδάκης: 4 έτη
Α. Χρυσαφίτης: 3 έτη

Μετά την ανακοίνωση των ποινών, οι δικαστές αποσύρθηκαν προκειμένου η εισαγγελέας να προετοιμάσει την πρότασή της περί της συγχώνευσης ποινών για όσους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν για άνω του ενός αδικήματα.

Ποιος είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Ο Νίκος (Νικόλαος) Μιχαλολιάκος (Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 1957) είναι ιδρυτής και αρχηγός της ελληνικής εγκληματικής οργάνωσης η οποία παρουσιαζόταν ως ακροδεξιό νεοναζιστικό κόμμα με την ονομασία Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή. Έχει διετέλεσει βουλευτής του κόμματος στην περιφέρεια της Α’ Αθηνών (6 Μαΐου 2012 – 11 Ιουνίου 2019). Κατά τη διάρκεια της αρχηγίας του κατάφερε να οδηγήσει τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή.

Έχει δηλώσει στο παρελθόν φασίστας, νεοναζί και ρατσιστής. Από την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή το 2012 ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει κατηγορηθεί για άνομες πράξεις που οδήγησαν στη σύλληψή του, ενώ η νεοναζιστική ρητορική του έχει συνδεθεί άμεσα με αντικομμουνιστικές,ρατσιστικές, αντισημιτικές, ομοφοβικές, και ξενοφοβικές αντιλήψεις από μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος.

Μετά από δικαστικές έρευνες που έλαβαν χώρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 στο Μιχαλολιάκο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη της Χρυσής Αυγής, στην οποία εκδικάζεται η υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, συνεχίζεται έως σήμερα. Ο Μιχαλολιάκος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα από το 2015

Στις 7 Οκτωβρίου 2020 κρίθηκε ένοχος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *