O Xi Jinping εξαφάνισε τον Υπουργό Εξωτερικών του (Qin Gang) και κανείς δεν γνωρίζει γιατί

O Xi Jinping εξαφάνισε τον Υπουργό Εξωτερικών του (Qin Gang) και κανείς δεν γνωρίζει γιατί

Πριν από πέντε εβδομάδες, ο κόσμος παρακολούθησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Qin Gang να συναντά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Πεκίνο για συνομιλίες υψηλής σημασίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Από την Simone McCarthy/CNN Business

Ωστόσο, όποιος αναζητά αναφορές σε αυτό το σημαντικό γεγονός στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας θα απογοητευτεί, καθώς αυτή η συνάντηση –και όλες οι δραστηριότητες του Qin Gang ως Υπουργού Εξωτερικών– έχουν διαγραφεί από το αρχείο μετά από μια ξαφνική ανατροπή στην ηγεσία του υπουργείου την Τρίτη, που είδε τον Qin να αντικαθίσταται από τον προκάτοχό του Wang Yi.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η απομάκρυνση-σοκ, που εγκρίθηκε από ένα ανώτατο όργανο του κινεζικού νομοθετικού σώματος, ακολούθησε σωρεία ερωτήσεων και εικασιών για την τύχη του Qin, αφού εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα στα τέλη Ιουνίου, χωρίς σαφή εξήγηση.

Η τελευταία ανατροπή, δηλαδή η πλήρης διαγραφή της γρήγορης, εξάμηνης θητείας του Qin ως Υπουργού Εξωτερικών και η αντικατάστασή του από τον Wang, ο οποίος κατείχε αυτή τη θέση για περίπου μια δεκαετία πριν από μια προαγωγή στα τέλη του περασμένου έτους, απλά βαθαίνει το μυστήριο.

Το πού βρίσκεται ο Qin, ο λόγος της απομάκρυνσής του και η τελική μοίρα του ως μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας παραμένουν όλα άγνωστα.

Τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις λήψεις αποφάσεων είναι κάτι το τυπικό για την Κίνα, όπου το πολιτικό σύστημα είναι διαβόητα αδιαφανές και έχει γίνει ακόμα περισσότερο σκοτεινό υπό τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping. Ανώτεροι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα στο παρελθόν για να εμφανιστούν μήνες αργότερα σε ανακοινώσεις ότι τελούν υπό μυστική πειθαρχική έρευνα.

Αλλά οι συνθήκες που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από τον Qin –που θεωρoύνταν ευρέως ως έμπιστος βοηθός του Xi και ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους αξιωματούχους της Κίνας ως to πρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής της και πρώην πρεσβευτής στις ΗΠΑ– έχουν φέρει αυτά τα χαρακτηριστικά του συστήματος της πολιτικής της Κίνας στο παγκόσμιο προσκήνιο.

«Η έλλειψη διαφάνειας είναι ήδη ένα πολύ γνωστό ζήτημα για την κινεζική γραφειοκρατία. Και οι αποφάσεις είναι καλές μέχρι να μην είναι. Και όταν δεν είναι, συνήθως δημιουργείται ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα για το σύστημα», δήλωσε ο Yun Sun, διευθυντής του Προγράμματος Κίνας στο Stimson Center με έδρα την Ουάσιγκτον.

«Η γρήγορη αντικατάσταση δεν αντανακλά καλά στον Xi, σίγουρα. Τουλάχιστον, οι άνθρωποι θα αναρωτιούνται τι πήγε στραβά και έκανε την αντικατάσταση απαραίτητη. Αλλά υποδηλώνει επίσης ότι η αιτία πρέπει να είναι σοβαρή για να φύγει ο (Qin)», πρόσθεσε.

china us blinken 07262

U.S. Secretary of State Antony Blinken, left, meets with Chinese Foreign Minister Qin Gang, right, at the Diaoyutai State Guesthouse in Beijing, China, Sunday, June 18, 2023. (Leah Millis/Pool Photo via AP)

Την ίδια στιγμή, η χρονική στιγμή του επεισοδίου, καθώς η Κίνα κάνει εκστρατεία για να παρουσιάσει την ηγεσία της ως μια ελκυστική εναλλακτική λύση σε αυτήν της Δύσης, απλώς αναβαθμίζει τη συνολικά κακή εικόνα της χώρας προς τα έξω.

«Η απομάκρυνση του Qin θα ενισχύσει τις αντιλήψεις στο εξωτερικό ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ένας αδιαφανής και αναξιόπιστος διπλωματικός εταίρος… (και) δεν θα λειτουργήσει καθόλου καλά στις διεθνείς προσπάθειες του Πεκίνου να απεικονίσει το σύστημα διακυβέρνησής του ως άξιο επαίνου και μίμησης», είπε ο Neil Thomas του Κέντρου Ανάλυσης της Κίνας του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνίας της Ασίας.

Τι σημαίνει όλο αυτό για την Κίνα και τον Xi

Ο διορισμός του Qin στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών πέρυσι εις βάρος πιο έμπειρων υποψηφίων θεωρήθηκε ως ένδειξη βαθιάς εμπιστοσύνης που του δόθηκε από τον Xi, ο οποίος παράλληλα συνδέθηκε πιο θερμά με τους στενούς συμμάχους του ενώ εισήλθε σε μια τρίτη θητεία ως ηγέτης, κάτι που ουσιαστικά παραβίαζε τους κανόνες.

«Πιστεύεται ευρέως ότι ο Xi έχει έναν πολύ μικρό εσωτερικό κύκλο ανθρώπων που συμβουλεύεται, και επιπλέον έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση και παίρνει αποφάσεις με βάση τα δικά του ένστικτα», δήλωσε η Bonnie Glaser, διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος German Marshall Fund’s Indo-Pacific. «Ο Qin είναι ο προστατευόμενος του, και ως εκ τούτου αυτό θα έχει αναγκαστικά άσχημα αντίκτυπο στον Xi. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το επεισόδιο θα αποτελέσει πρόκληση για τη δύναμή του», πρόσθεσε.

Καθώς οι ειδήσεις για τις αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου εξωτερικών μεταδόθηκαν από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη το απόγευμα, ο τεράστιος μηχανισμός της Κίνας για τον έλεγχο της δημόσιας συζήτησης γύρω από πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα ξεκίνησε να λειτουργεί.

Παραμένει ασαφές πότε ή εάν θα δημοσιευτούν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τους λόγους απομάκρυνσης του Qin, και αυτό το κενό στις πληροφορίες έχει γεμίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ανεξέλεγκτες φήμες και εικασίες. Όταν ρωτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα για το γιατί ο Qin έλειψε από μια διπλωματική συγκέντρωση, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε «λόγους υγείας».

Ο Qin προς το παρόν φαίνεται να έχει διατηρήσει την εγχώρια, υψηλού επιπέδου διοικητική του θέση ως Κρατικού Συμβούλου.

Ωστόσο, παρατηρητές της ελίτ της κινεζικής πολιτικής λένε ότι η σιωπή γύρω από το γιατί αντικαταστάθηκε και η διαγραφή του από τον ιστότοπο του υπουργείου δείχνουν πολιτικούς λόγους, που θα μπορούσαν να γίνουν σαφείς τους επόμενους μήνες εάν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για έρευνα εναντίον του.

«Το Πεκίνο διατηρεί την ευελιξία να αποφασίζει για τις υποθέσεις του αργότερα. Δεν νομίζω ότι θα γίνει σύντομα κάποια ανακοίνωση για το τι συνέβη. Το Πεκίνο θα περιμένει έως ότου οι άνθρωποι το ξεχάσουν για να αποφύγει μεγαλύτερη προσοχή», δήλωσε ο Sun από την Ουάσιγκτον.

KT3QCHIFJVLDXM7VCG336EGR74

«Ασφαλή χέρια»

Η ανατροπή στο κινεζικό υπουργείο εξωτερικών έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή στις διεθνείς σχέσεις της Κίνας. Το Πεκίνο επιδιώκει να σταθεροποιήσει τις κακές σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να υποστηρίξει μια Ευρώπη που ήταν όλο και πιο καχύποπτη για τους στενούς δεσμούς της Κίνας με τη Ρωσία καθώς η δεύτερη διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Και ενώ η μυστηριώδης εξαφάνιση και η εκδίωξη του Qin δημιουργεί μια αμήχανη διεθνή οπτική, επαναφέρει επίσης την εξωτερική πολιτική της Κίνας στα χέρια ενός έμπειρου βετεράνου που ανέλαβε τον ρόλο από το 2013 έως το 2022.

Όταν ρωτήθηκε για τον Qin και τον Wang σε μια ενημέρωση τύπου την Τρίτη, ο Αμερικανός διπλωμάτης Blinken είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με «όποιους και αν είναι οι σχετικοί Κινέζοι ομολόγοι» προκειμένου να διαχειριστούν τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας. «Γνωρίζω επίσης τον Wang Yi για περισσότερο από μια δεκαετία. Έχω συναντηθεί επανειλημμένα μαζί του με την τρέχουσα ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών και μόλις πρόσφατα στην Τζακάρτα και προσδοκώ ότι θα μπορέσω να συνεργαστώ καλά μαζί του όπως κάναμε στο παρελθόν», είπε ο Blinken, σημειώνοντας ότι «επιθυμεί ο Qin να είναι καλά».

Ο Wang Yi τα τελευταία χρόνια ήταν γνωστός για τη μάχιμη στάση του ως «πολεμιστής των λύκων», αλλά επίσης θεωρείται ένας καλός διπλωμάτης, που μάλιστα αποστέλλεται τακτικά για να αντιμετωπίσει τα πιο ακανθώδη διπλωματικά ζητήματα της Κίνας και να συναντηθεί με στενούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού στη Μόσχα τον Φεβρουάριο για συναντήσεις με Ρώσους και τον Πρόεδρο Vladimir Putin.

Wang Yi scaled

China’s State Councillor and Foreign Minister Wang Yi attends a news conference following his meeting with Greek Foreign Minister Nikos Dendias at the Ministry of Foreign Affairs in Athens, Greece, October 27, 2021. REUTERS/Louiza Vradi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *