Οι εταιρείες τεχνολογίας τροφοδοτούσαν ανέκαθεν την οικονομία της Νέας Υόρκης | Τώρα κάνουν πίσω

Οι εταιρείες τεχνολογίας τροφοδοτούσαν ανέκαθεν την οικονομία της Νέας Υόρκης | Τώρα κάνουν πίσω

Για μεγάλο μέρος των δύο τελευταίων δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου της πανδημίας, οι εταιρείες τεχνολογίας αποτέλεσαν φωτεινό σημείο στην οικονομία της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλών αμοιβών και καταλαμβάνοντας εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα χώρων γραφείων.

Από την Julie Creswell/New York Times

Η ανάπτυξή τους ενίσχυσε τα φορολογικά έσοδα, δημιούργησε τη Νέα Υόρκη ως αξιόπιστο αντίπαλο της περιοχής του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο -και παρείχε θέσεις εργασίας που βοήθησαν την πόλη να απορροφήσει τις απολύσεις σε άλλους τομείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης του 2008. Τώρα, η βιομηχανία τεχνολογίας υποχωρεί σκληρά, θολώνοντας το οικονομικό μέλλον της πόλης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αντιμετωπίζοντας πολλές επιχειρηματικές προκλήσεις, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν απολύσει περισσότερους από 386.000 εργαζομένους παγκοσμίως από τις αρχές του 2022, σύμφωνα με το layoffs.fyi, το οποίο παρακολουθεί τη βιομηχανία τεχνολογίας. Και επίσης έχουν αποσυρθεί από εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα χώρων γραφείων εξαιτίας αυτών των περικοπών θέσεων εργασίας και της στροφής στην εργασία από το σπίτι.

Αυτή η μείωση έχει βλάψει πολλούς τεχνολογικούς κόμβους και το Σαν Φρανσίσκο έχει πληγεί περισσότερο με ποσοστό κενών θέσεων γραφείου 25,6%, σύμφωνα με τη Newmark Research.

Η Νέα Υόρκη τα πηγαίνει καλύτερα από το Σαν Φρανσίσκο -το Μανχάταν έχει ποσοστό κενών θέσεων 13,5%- αλλά δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στη βιομηχανία της τεχνολογίας για την ανάπτυξη της. Πάνω από το ένα τρίτο των εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων χώρων γραφείων που διατίθενται για υπενοικιάσεις στο Μανχάταν προέρχεται από εταιρείες τεχνολογίας, διαφήμισης και μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τη Newmark.

Σκεφτείτε τη Meta, η οποία κατέχει το Facebook και το Instagram. Σήμερα αδειάζει ένα μεγάλο κομμάτι των χώρων γραφείων που είχε καταλάβει στο Μανχάταν τα τελευταία χρόνια μετά την απόλυση περίπου 1.700 εργαζομένων φέτος, ή το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία επέλεξε να μην ανανεώσει τις μισθώσεις που καλύπτουν 250.000 τετραγωνικά πόδια στο Χάντσον Γιάρντς και 200.000 τετραγωνικά πόδια στην Παρκ Άβενιου Σάουθ.

Το Spotify προσπαθεί να υπενοικιάσει πέντε από τους 16 ορόφους που μίσθωσε πριν από έξι χρόνια στο World Trade Center και η Roku προσφέρει το ένα τέταρτο των 240.000 τετραγωνικών ποδιών που είχε στην Τάιμς Σκουέρ μόλις πέρυσι. Το Twitter, η Microsoft και άλλες εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν επίσης να υπομισθώσουν ανεπιθύμητους χώρους.

«Οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν μεγάλο μέρος του τοπίου των ακινήτων τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε η Ruth Colp-Haber, η διευθύνουσα σύμβουλος της Wharton Property Advisors, μιας μεσιτείας ακινήτων. «Και τώρα που φαίνεται να αποχωρούν, το ερώτημα είναι: Ποιος θα τους αντικαταστήσει;».

Η Colp-Haber είπε ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να υπενοικιαστούν μεγαλύτεροι χώροι ή ολόκληροι όροφοι κτιρίων. Ο μεγάλος διαθέσιμος χώρος για υπενοικιάσεις μειώνει επίσης τα ενοίκια που μπορούν να πάρουν οι ιδιοκτήτες από νέες μισθώσεις. «Αναγκάζονται να ρίχνουν τις τίμες όσον αφορά την τιμολόγηση και έχουν πολύ ωραίους χώρους που έχουν ήδη χτιστεί», είπε, αναφερόμενη στις εταιρείες τεχνολογίας.

Ο τεχνολογικός τομέας ήταν ο μοχλός της οικονομίας της Νέας Υόρκης από τη στιγμή που η έκρηξη των dot-com στα τέλη της δεκαετίας του ’90 βοήθησε στην ίδρυση της αποκαλούμενης «Silicon Alley» νότια του Μιντάουν. Στη συνέχεια, μετά την οικονομική κρίση, η επέκταση εταιρειών όπως η Google στήριξε την οικονομία όταν οι τράπεζες, οι ασφαλιστές και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες βρίσκονταν σε υποχώρηση.

Μικρές και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πρόσθεσαν 43.430 θέσεις εργασίας στη Νέα Υόρκη την πενταετία έως το τέλος του 2021, μία αύξηση 33%. Και αυτές οι δουλειές πληρώθηκαν πολύ καλά: Ο μέσος μισθός στον τομέα της τεχνολογίας το 2021 ήταν 228.620 $, σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο μισθό του ιδιωτικού τομέα στην πόλη.

new york 15 scaled

Η αύξηση των θέσεων εργασίας τροφοδότησε τη ζήτηση για εμπορικούς χώρους και οι εταιρείες τεχνολογίας, διαφήμισης και πολυμέσων αντιπροσώπευαν σχεδόν το ένα τέταρτο των νέων μισθώσεων γραφείων που υπογράφηκαν στο Μανχάταν τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη Newmark.

Ωστόσο, μερικές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εξακολουθούν να επεκτείνονται στη Νέα Υόρκη.

Η Google σχεδιάζει να ανοίξει το St. John’s Terminal, ένα μεγάλο γραφείο κοντά στον ποταμό Χάντσον στο Κάτω Μανχάταν, στις αρχές του επόμενου έτους. Συμπεριλαμβανομένου του τερματικού, η Google θα κατέχει ή θα μισθώσει περίπου επτά εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρων γραφείων στη Νέα Υόρκη, από περίπου έξι εκατομμύρια σήμερα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας (η Google μισθώνει περισσότερα από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά πόδια αυτού του χώρου σε άλλους ενοικιαστές). Η εταιρεία έχει περισσότερους από 12.000 υπαλλήλους στην περιοχή της Νέας Υόρκης, από πάνω από 10.000 το 2019.

Η Amazon, η οποία το 2019 ακύρωσε τα σχέδιά της να χτίσει μια μεγάλη πανεπιστημιούπολη στο Κουίνς, αφού οι τοπικοί πολιτικοί αντιτάχθηκαν στα κίνητρα που προσφέρθηκαν από την εταιρεία, έχει ωστόσο προσθέσει 200.000 τετραγωνικά πόδια γραφείων στη Νέα Υόρκη, το Τζέρσεϊ Σίτι και το Νιούαρκ από το 2019. Η εταιρεία θα έχει προσθέσει περίπου 550.000 τετραγωνικά πόδια χώρου γραφείων αργότερα αυτό το καλοκαίρι, όταν ανοίξει το 424 Fifth Avenue, το πρώην πολυκατάστημα Lord & Taylor, το οποίο αγόρασε το 2020 για 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια.

manhattan skyline new york city

«Η Νέα Υόρκη παρέχει μια φανταστική, ποικιλόμορφη δεξαμενή ταλέντων και είμαστε περήφανοι για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουμε δημιουργήσει στην πόλη και έχουμε εργαστεί τα τελευταία 10 χρόνια τόσο στις εταιρικές όσο και στις λειτουργικές μας λειτουργίες», δήλωσε η Holly Sullivan, αντιπρόεδρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης στην Amazon.

Και παρόλο που πολλές εταιρείες τεχνολογίας συνεχίζουν να αφήνουν τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι για μεγάλο μέρος της εβδομάδας, προσπαθούν επίσης να προσελκύσουν τους εργαζόμενους στο γραφείο, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της ανάγκης υπενοικίασης χώρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *