Πώς και γιατί το κλίμα σε Wall Street και Silicon Valley γυρνάει αργά αλλά σταθερά υπέρ του Donald Trump

Πώς και γιατί το κλίμα σε Wall Street και Silicon Valley γυρνάει αργά αλλά σταθερά υπέρ του Donald Trump

Όταν ο πρώην Πρόεδρος Donald J. Trump άφησε το αξίωμα πριν από τρία περίπου χρόνια, κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street, που τον είχαν στηρίξει κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο, ορκίστηκαν ότι θα απομακρυνθούν οριστικά από εκείνον. Οι ίδιοι δήλωναν κουρασμένοι από το στυλ ηγεσίας του, απογοητευμένοι από ορισμένες από τις πολιτικές του και σοκαρισμένοι από την εξέγερση του Καπιτωλίου. Κάποιοι από εκείνους μάλιστα τον είχαν καταγγείλει δημόσια. Ωστόσο, αυτή η δηλωμένη αποστροφή τους δεν κράτησε.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Rob Copeland/New York Times

Με τον Trump να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, μεγάλοι χρηματοδότες στη Wall Street, στη Silicon Valley και αλλού κοιτούν ήδη προς το μέρος του, σύμφωνα με συνεντεύξεις με περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι επειδή δεν θέλουν να συνδεθούν οι προσωπικές τους απόψεις με εκείνες των εργοδοτών τους.

Τα κίνητρα είναι πολλαπλά. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι λιγότερο ενθουσιασμένοι με τον Trump – «Ακόμα μισώ τον άνθρωπο», είπε ένας δισεκατομμυριούχος hedge fund– αλλά ολοένα και περισσότερο είναι εξοργισμένοι με τις οικονομικές και μεταναστευτικές πολιτικές του Προέδρου Biden. Σε άλλες περιπτώσεις, η προθυμία στην υποστήριξη της επιστροφής Trump αντανακλά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για αυτό που πολλοί μεγάλοι χορηγοί της Wall Street θεωρούν ως σκληρή στάση του Λευκού Οίκου εναντίον του Ισραήλ στον πόλεμο του στη Γάζα.

Ένα εξέχον παράδειγμα των παραπάνω αποτελεί ο Kenneth Griffin, ένας μεγιστάνας των hedge funds και πολιτικός μεγαλοχορηγός που χλεύασε δημόσια τον Trump ως «τρεις φορές χαμένο» πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ιδρυτής της Citadel ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με την εκστρατεία του πρώην προέδρου σχετικά με την πιθανή πραγματοποίηση μιας σημαντικής δωρεάς, η οποία θα ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια.

Ερωτηθείς από τους New York Times εάν θα υποστήριζε τον Trump για πρώτη φορά το 2024, ο Kenneth Griffin είπε: «Είναι μια ερώτηση την απάντηση της οποίας εξετάζω σοβαρά».

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg News την Τρίτη, ο Griffin είπε ότι ο Trump «θα αποπνέει ένα επίπεδο δύναμης» που θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, να διευθετηθούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Ο Griffin και οι εκπρόσωποί του είπαν στην εκστρατεία του Trump ότι ο δισεκατομμυριούχος περιμένει να δει ποιον θα επιλέξει ο πρώην πρόεδρος ως υποψήφιό του για αντιπρόεδρο. Ελπίζει σε μια επιλογή με στενούς δεσμούς με τον παραδοσιακό ρεπουμπλικανικό μηχανισμό, όπως η Nikki Haley, η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας. Ο Griffin δώρισε εκατομμύρια στην αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία της Haley στην προκριματική κούρσα των Ρεπουμπλικανών.

Kenneth Griffin

Περισσότεροι από δώδεκα τραπεζίτες, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, τιτάνες κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, δικηγόροι και επιχειρηματίες κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Milken αυτόν τον μήνα, δήλωσαν ότι είναι απογοητευμένοι από τις οικονομικές πολιτικές και τις πολιτικές ελέγχου των συνόρων του Biden. Ζήτησαν να μην αναφερθούν τα ονόματά και οι τίτλοι τους, ώστε να μπορούν να μοιραστούν ελεύθερα τις απόψεις τους.

Οι ανησυχίες τους αντικατοπτρίζουν μακροχρόνιες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ που έχουν επιβαρύνει από καιρό τα ποσοστά αποδοχής του νυν προέδρου. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, ορισμένοι δήλωσαν εξαντλημένοι από τις διάφορες νομικές διαδικασίες κατά του Trump (δεν αφορούν όλες την ομοσπονδιακή κυβέρνηση) και απογοητευμένοι όσον αφορά την -όλο και μειούμενη- υποστήριξη της κυβέρνησης Biden προς το Ισραήλ στη σύγκρουση στη Γάζα.

Η βάση της πιθανής βαθιάς υποστήριξης προς τον Trump θα μπορούσε να είναι κρίσιμη για την εκστρατεία του, δεδομένου ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων υστερεί σημαντικά σε σχέση με εκείνη του Biden. Ταυτόχρονα, οποιαδήποτε ανακατεύθυνση κονδυλίων από την προεκλογική εκστρατεία Biden θα μπορούσε να την βλάψει περαιτέρω, δεδομένης της πολιτικής δύσκολης θέσης του προέδρου: Πολλοί μεγάλοι χορηγοί αποθαρρύνονται από την ήπια υποστήριξή του προς το Ισραήλ, ακόμη και όταν άλλοι ψηφοφόροι θέλουν να είναι πολύ πιο σκληρός απέναντι στο Ισραήλ και την εισβολή του στη Γάζα.

Τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα από τους New York Times, το Siena College και το Philadelphia Inquirer έδειξαν ότι οι νέοι και οι μη λευκοί ψηφοφόροι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον νυν πρόεδρο, επειδή βλέπουν τις πολιτικές του ως υπερβολικά υποστηρικτικές προς το Ισραήλ.

Οι εκατομμυριούχοι και οι δισεκατομμυριούχοι πολιτικοί δωρητές που επανεξετάζουν την περίπτωση Trump δεν περιλαμβάνουν μόνο παραδοσιακούς Ρεπουμπλικάνους που επιστρέφουν για να στηρίξουν τον φερόμενο υποψήφιο του κόμματος, αλλά δωρητές όπως ο Griffin, ο οποίος δεν στήριξε τον πρώην πρόεδρο στις δύο προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες του για τον Λευκό Οίκο.

Κατά κάποιο τρόπο, η ευκατάστατη τάξη στις ΗΠΑ δεν διαφέρει τόσο από το εκλογικό σώμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο Trump προηγείται στις περισσότερες κρίσιμες πολιτείες, τις αποκαλούμενες πεδίου μάχης ή Swing States. Αυτά τα στοιχεία παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα από τα τέλη του περασμένου έτους.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ δεν αποτελούσαν σχεδόν ποτέ μέρος της πολιτικής βάσης του Trump είτε το 2016 είτε το 2020. Οι ηγέτες αμερικανικών εταιρειών τάχθηκαν έντονα στις αρχές του 2021 κατά των προσπαθειών του να παρέμβει στη μετάβαση της εξουσίας (Εξέγερση κατά του Καπιτωλίου), η μεγαλύτερη τράπεζα στην Αμερική, η JPMorgan Chase, απάντησε σταματώντας όλες τις πολιτικές δωρεές και ο διευθύνων σύμβουλός της, Jamie Dimon, είπε ότι ο Trump είχε «πυροδοτήσει έναν όχλο».

Jamie Dimon

Ο Dimon στράφηκε απέναντι στη Wall Street τον Ιανουάριο όταν είπε στο CNBC από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos της Ελβετίας ότι ο Trump ήταν «κάπως σωστός» σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της σκληρότερης στάσης έναντι της Κίνας και τις φορολογικές περικοπές. Η επιτροπή πολιτικής δράσης της τράπεζας, η οποία χρηματοδοτείται από υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένου του Dimon, έχει από τότε ξαναρχίσει να δείχνει προς τα έξω μια περισσότερο φιλική στάση προς τους Ρεπουμπλικάνους παρά τους Δημοκρατικούς.

Σε συνεντεύξεις, άλλα ανώτερα στελέχη της Wall Street και πολιτικοί δωρητές έχουν δηλώσει ότι πιστεύουν πως τα σχόλια του Dimon τους παρέχουν κάλυμμα για να υποστηρίξουν τον Trump πιο ανοιχτά.

Ο Dimon αρνήθηκε μέσω εκπροσώπου να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος της εκστρατείας Trump δεν απάντησε στα αιτήματα των New York Times για σχολιασμό. Μια εκπρόσωπος της εκστρατείας του Biden επεσήμανε το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου για συγκέντρωση κεφαλαίων στη Δυτική Ακτή, το οποίο είπε ότι είχε συγκεντρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια από ιδρυτές και στελέχη της Silicon Valley.

Ωστόσο, παραμένει η διαφορά μεταξύ του τι θα πουν δημοσίως και τι ιδιωτικά ορισμένοι επιφανείς επιχειρηματίες για τον Trump, ο οποίος έχει αμφισβητήσει τους κανόνες δεσμευόμενος να ερευνήσει και να ελέγξει πολιτικούς αντιπάλους του εάν επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα βαρέων βαρών ονoμάτων της Τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Elon Musk, του μεγαλοεπενδυτή και μηχανικού λογισμικών Marc Andreessen και του επενδυτή Peter Thiel, συγκεντρώθηκαν για ένα δείπνο κατά το οποίο συζήτησαν πώς να αντιταχθούν καλύτερα σε μια δεύτερη θητεία Biden, είπαν δύο άτομα που ενημερώθηκαν σχετικά για τη συνάντηση. Το δείπνο αναφέρθηκε νωρίτερα από την ενημερωτική ιστοσελίδα Puck.

Την ίδια στιγμή, σε μια συνάντηση με επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, ο Andreessen, ο οποίος είπε κάποτε ότι τα σχέδια του Trump για τη μετανάστευση τον άφησαν «άρρωστο» στο στομάχι του, ανέφερε σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή ότι δεν θα υποστήριζε τον Biden, σύμφωνα με ένα άτομο που ενημερώθηκε για τη συνάντηση. Αυτό είναι κάτι άλλο και τελικά πιο κρίσιμο από αυτό που είχε δηλώσει δημόσια ο ίδιος.

Μια εκπρόσωπος του Andreessen αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις παρατηρήσεις και είπε ότι δεν θα πάρει θέση δημόσια. «Ο Marc μιλάει για τρέχοντα γεγονότα σε περιστασιακά περιβάλλοντα όλη την ώρα, όπως κάθε άλλος φυσιολογικός άνθρωπος», είπε η εκπρόσωπος, Margit Wennmachers.

Ο Thiel, ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του Trump το 2016, ανέφερε ότι δεν σκοπεύει να κάνει δωρεά αυτή τη φορά, αν και έχει μιλήσει ιδιωτικά για τη διαχείριση της οικονομίας από τον Biden, σύμφωνα με τρία άτομα που μίλησαν μαζί του για το θέμα. Ωστόσο, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων του Thiel, η Palantir Technologies, συναντήθηκε πρόσφατα με έναν εκπρόσωπο της εκστρατείας του Trump για να συζητήσουν την πιθανή επιστροφή του υποψηφίου στον Λευκό Οίκο, είπαν δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τη συνεδρίαση.

Το πολιτικό περιβάλλον δημιουργεί επίσης μερικούς περίεργους συντρόφους για τον Trump. Πάρτε για παράδειγμα τον Cliff Asness, έναν δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge fund και αυτοαποκαλούμενο ελευθεριακό, ο οποίος μόλις φέτος αποκάλεσε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα «λατρεία» υπό τον πρώην πρόεδρο.

Την περασμένη εβδομάδα, αφότου ο Λευκός Οίκος διέκοψε μια αποστολή όπλων στο Ισραήλ για να αποτρέψει τη χρήση τους σε μια επίθεση στην πυκνοκατοικημένη πόλη Rafah της Γάζας, ο Asness έγραψε στο X ότι ήταν «επικίνδυνα κοντά στους πρώην (και ακόμα ευγενικούς από) αδιανόητους για εκείνον: #TRUMP2024».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *