Στόχος το 33% | Μητσοτάκης και κορυφαίοι υπουργοί θέλουν να ανακόψουν τις διαρροές προς τα δεξιά | Ο ρόλος της αποχής

Στόχος το 33% | Μητσοτάκης και κορυφαίοι υπουργοί θέλουν να ανακόψουν κατά το δυνατόν τις διαρροές προς τα δεξιά

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα προσεγγίσει και υπό προϋποθέσεις θα υπερβεί τον πήχη του 33,1% των Ευρωεκλογών του 2019, μπαίνει στην τελική ευθεία για την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Διονύσης Τζουγανάτος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενισχύουν τη συζήτηση γύρω από τα ζητήματα της λεγόμενης δεξιάς ατζέντας (εθνικά θέματα, ασφάλεια, νόμος και τάξη κα ). Προχωρούν μάλιστα σε διαρκείς, σφοδρές επιθέσεις κατά των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, ιδιαίτερα στην Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου. Όλα αυτά ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και οι κορυφαίοι υπουργοί περιοδεύουν ανά την επικράτεια, ιδιαίτερα από τη Λάρισα και πάνω, επιχειρώντας να «σφραγίσουν» κατά το δυνατόν τις διαρροές προς τα δεξιά.

Το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις εταιρείες MRB, Marc και Pulse ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την εικόνα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου μέσα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται σε εβδομαδιαία βάση για λογαριασμό της ΝΔ και καταγράφουν ποσοστό τουλάχιστον 33% για το κυβερνών κόμμα και διαφορά πάνω από 15 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν, ωστόσο, και στοιχεία, τα οποία λαμβάνει σοβαρά το γαλάζιο επιτελείο, το οποίο έχει και την ευθύνη της εκπόνησης και παρακολούθησης της προεκλογικής στρατηγικής της ΝΔ. Ειδικότερα, στο «μικροσκόπιο» της Πειραιώς έχουν μπει τα εξής ευρήματα :

  • η άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αποτέλεσμα της αύξησης της συσπείρωσης που καταγράφει το κόμμα του Στ. Κασσελάκη
  • το ντέρμπι ανάμεσα σε ΚΚΕ και Ελληνική Λύση για την τέταρτη θέση, με προβάδισμα του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (δημοσκόπηση της Alco).
  • Τον διπλασιασμό των ποσοστών του κόμματος της κ. Λατινοπούλου «Φωνή Λογικής» που διεκδικεί με αξιώσεις το 3%.
  • Την πορεία του κόμματος Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, που επίσης δίνει μάχη για να φτάσει τον πήχη του 3%
  • Το ότι οι μισοί περίπου από τους αναποφάσιστους, στις εκλογές του 2023 ψήφισαν ΝΔ

Ο παράγων αποχή

Αυτό που προκαλεί ανησυχία και πραγματική εγρήγορση στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς είναι οι εκτιμήσεις ακόμη και για ρεκόρ αποχής στις Ευρωεκλογές, οι οποίες, παραδοσιακά, έχουν έναν πιο “χαλαρό” χαρακτήρα. Ενδεχόμενο, που σε συνδυασμό με την καταγραφή ισχυρής τάσης ψηφοφόρων να αξιοποιήσουν την ευρωκάλπη για να διαμαρτυρηθούν, είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβερνητική παράταξη. Το τελευταίο διάστημα, η ΝΔ έχει αυξήσει κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες τη συσπείρωσή της, αλλά καταγράφεται ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 7% που δείχνει απρόθυμο να προσέλθει στις κάλπες.

Τα προηγούμενα 24ωρα, ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τα «προπύργια» της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης : τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας, απ όπου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον των δύο παραπάνω κομμάτων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει χριστιανόμετρο».

Αν η αποχή προέρχεται κυρίως από ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, εμμέσως θα ενισχυθούν τα μικρότερα κόμματα που φαίνεται να κινούνται πιο «μπετόν αρμέ» ως προς τη συσπείρωση.

 Από τη στιγμή που το διακύβευμα δεν αφορά την εκλογή νέας κυβέρνησης, είναι αμφίβολο κατά πόσο ακόμα και οι ενεργοί με τα πολιτικά πράγματα και τα κοινά πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες

Δεν είναι μυστικό πως τα κόμματα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αποχή εν όψει των ευρωεκλογών. Το 2019 είχε προσέλθει στις κάλπες το 58,69% του εκλογικού σώματος και το 2014 το 59,33%. Τι είναι αυτό που τρομάζει τους  επιτελείς των πολιτικών δυνάμεων ενόψει της 9ης Ιουνίου; Καταρχάς η κόπωση του κόσμου. Από πέρυσι τον Ιούνιο έχουν διεξαχθεί δυο εθνικές εκλογές, ενώ ακολούθησαν και οι δυο γύροι των αυτδιοικητικών εκλογών.

Το τελευταίο ευρωβαρόμετρο είχε προβλέψει πως η συμμετοχή θα είναι αυξημένη στο σύνολο της γηραιάς ηπείρου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια έχει τονώσει το ενδιαφέρον και η συμβολή της Ευρώπης θεωρείται πλέον επιβεβλημένη.

Δεν βοηθάει πάντως το γεγονός πως οι κάλπες θα στηθούν στην αρχή του καλοκαιριού. Ειδικά για τον κόσμο που δεν είναι κομματικοποιημένος στο δίλημμα παραλία ή εκλογές δεν θα είναι δύσκολο να απαντήσουν. Προς τη θάλασσα είναι φυσιολογικό να στραφεί και μεγάλο κομμάτι των αναποφάσιστων αποφεύγοντας να πιεστεί να καταλήξει. Οι επόμενες εθνικές κάλπες θα στηθούν το 2027 και το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλο.

Είναι φυσιολογικό αρκετός κόσμος να αισθανθεί πως όποιο μήνυμα και αν δοθεί τώρα είναι εξαιρετικά πρόωρο για να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα. Αυτό το στοιχείο ενδεχομένως να μη συσπειρώσει σε μεγάλο βαθμό τα κόμματα και αρκετός κόσμος να επιλέξει να «ξεκουραστεί» μέχρι τις βουλευτικές εκλογές σε τρία χρόνια.

Στην αύξηση της συμμετοχής ενδεχομένως να βοηθήσουν οι περίπου 200.000 που έχουν επιλέξει να ψηφίσουν μέσω επιστολικής οδού. Μπορεί ο αριθμός να μην είναι μεγάλος παρ΄ όλα αυτά από τη στιγμή που οι συγκεκριμένες ψήφοι θεωρούνταν στην πλειοψηφία τους «χαμένες» αποτελεί ένα κέρδος.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως για πρώτη φορά από το 2009 οι ευρωεκλογές δεν θα διεξαχθούν παράλληλα με τις εκλογές για τους δυο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως είχε οριστεί από τον «Καλλικράτη» που θεσπίστηκε επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση. Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μέσω ανάρτησής του ανέφερε πως «ο βασικότερος λόγος που το 2010 εισηγήθηκα στο πλαίσιο του Καλλικράτη, την ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν η μεγάλη ανησυχία που είχε προκαλέσει η μειωμένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές του 2009, έναντι αυτών του 2004. Συγκεκριμένα, το 2009, στις ευρωεκλογές, είχε καταγραφεί μία μείωση συμμετοχής σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2004, της τάξης του ενός (1) εκατομμυρίου εκλογέων».

Παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία ο κ.Ραγκούσης συμπλήρωσε: «Στις Ευρωεκλογές του 2004, που διεξήχθησαν μόνες τους, πήραν μέρος 6.283.637 πολίτες. Στις ευρωεκλογές του 2009, που διεξήχθησαν μόνες τους, πήραν μέρος 5.261.749 πολίτες. Στις Ευρωεκλογές του 2014, που διεξήχθησαν μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πήραν μέρος 5.941.636 πολίτες. Στις ευρωεκλογές του 2019, που διεξήχθησαν κι αυτές μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πήραν μέρος 5.920.355 πολίτες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *