Ανασχηματισμός 2020: Ποιοι και πότε. Όλα τα ονόματα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:28 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
ανασχηματισμός
Έτοιμος ο ανασχηματισμός;

H επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ εκτός από τα Εθνικά Θέματα είχε ειδήσεις και στο θέμα του ανασχηματισμού. Ανασχηματισμός ο οποίος θα είναι κρίσιμος λόγω των γενικότερων εξελίξεων, σε Εθνικά και Οικονομία.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να πάρει θέση και να σχολιάσει τις πληροφορίες που είχαν κατακλύσει την ειδησεογραφία τις τελευταίες μέρες κάτι που σημαίνει πως οι αποφάσεις έχουν παρθεί.

Αν κάποτε προκρινόταν το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αυτό έχει απομακρυνθεί από τη στιγμή που οι πολίτες είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε ένα τέτοιο σενάριο. ‘Διορθωτικές’ όμως κινήσεις (έτσι το παρουσιάζει η Κυβέρνηση) θα γίνουν.

Λίγο πριν τη ΔΕΘ

Κανείς (πλην ελαχίστων προφανώς) δεν γνωρίζει πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός. Παρόλα αυτά φαίνεται πως μιλάμε για αλλαγή τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη έτσι ώστε στη ΔΕΘ να έχουμε το νέο υπουργικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν γίνεται λόγος για σαρωτικό ανασχηματισμό, μάλλον για ανασχηματισμό στοχευμένο και κυρίως με απομάκρυνση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων (με ανάληψη από βουλευτές της ΝΔ) και εσωτερικές αλλαγές υπουργών-υφυπουργών.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι αλλαγές θα ανακοινωθούν στην επέτειο ενός έτους διακυβέρνησης (7 Ιουλίου) ωστόσο δεν έχει προκρίνεται το σενάριο αυτό επί του παρόντος.

Οι αλλαγές

Όπως προείπαμε οι αλλαγές θα είναι μικρής έκτασης ενώ φαίνεται πως θα αλλάξει και η δομή της κυβέρνησης με αλλαγές αρμοδιοτήτων, διασπάσεις υπουργείων και γενικώς ανακατανομή αρμοδιοτήτων.

Φαίνεται πως το γυναικείο φύλο θα προτιμηθεί ώστε να υπάρχει αναλογικότερη αντιπροσώπευση ενώ και στελέχη του Κέντρου και της σοσιαλιστικής αριστεράς έχουν βολιδοσκοπηθεί.

Έντονα συζητείται οι είσοδος τεχνοκρατών πχ σε  ένα σχήμα για το νέο ΕΣΥ ή ένα αντίστοιχο για την αξιοποίηση των 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, την υψηλή εποπτεία του οποίου θα έχουν ο κ. Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ανασχηματισμός 2020 ονόματα

Μέχρι στιγμής αμετακίνητοι παραμένουν οι επικεφαλής σε βασικά υπουργεία, όπως των Εξωτερικών και Άμυνας, λόγω των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων.

Στον οικονομικό τομέα, αμετακίνητος φαίνεται να παραμένει και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ενδέχεται, όπως εξετάζεται, να «σπάσουν» δύο υπουργεία, εκείνο του Άδωνη Γεωργιάδη και του Κωστή Χατζηδάκη, οι οποίοι θα παραμείνουν στη πρώτη γραμμή της κυβέρνηση, αλλά θα εισέλθουν στην κυβέρνηση, αν «σπάσουν» τα υπουργεία, νέα πρόσωπα.

Αλλαγές θα γίνουν και σε επίπεδο υφυπουργών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενδέχεται και αυτός να μετακινηθεί στο πόστο του υπουργού Εργασίας, καθώς φαίνεται ότι έχει αποφασιστεί η μετακίνηση του νυν υπουργού Νίκου Βρούτση, τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου τον χαρακτηρίζει «δουλευταρά».

Στον τομέα του Τουρισμού ενδέχεται ο Χάρης Θεοχάρης να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο. Σε μια τέτοια περίπτωση εξετάζεται να εισέλθει στην κυβέρνηση ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Μανιάτης, για τον οποίο υπάρχουν θετικές απόψεις στο Μαξίμου και ο οποίος βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τη κυβέρνηση να βγάλει άκρη με τα θέματα των χαρτών για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ).

Ο ίδιος πάντως διαψεύδει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αμετακίνητος λόγω της αποτελεσματικότητάς του θεωρείται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και όλη η ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου.

 Ικανοποίηση επικρατεί και στον τομέα του Πολιτισμού με την Λίνα Μενδώνη να παραμένει, ως φαίνεται, στη θέση της, ενώ εξετάζεται να υπάρξει αλλαγή στον τομέα του Αθλητισμού, με τον Λευτέρη Αυγενάκη -σε μια τέτοια περίπτωση- να μετακινείται σε άλλο πόστο.

Δύο ακόμη επιτυχημένοι υπουργοί στα πόστα τους, οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Τάκης Θεοδωρικάκος δεν πρόκειται επίσης να μετακινηθούν, καθώς ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υπουργός Εσωτερικών είναι για τον κ. Μητσοτάκη τα δύο «καλά χαρτιά του».

Αναβαθμισμένος εμφανίζεται, τέλος, ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που λόγο της πανδημίας βρίσκεται τους τελευταίους τρεις μήνες στο προσκήνιο.

Τέλος αξίζει να τονίσουμε πως η αλλαγή αρχιτεκτονικής της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση θέσεων (πχ υφυπουργείων) που αυτή τη στιγμή φαντάζουν με παροπλισμό του όποιου θα το αναλάβει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *