Στη Βουλή από το 1844 η οικογένεια Βαρβιτσιώτη | Είναι η παλαιότερη πολιτική οικογένεια της χώρας

Στη Βουλή από το 1844 η οικογένεια Βαρβιτσιώτη | Είναι η παλαιότερη πολιτική οικογένεια της χώρας

Στη Βουλή από το 1844 η οικογένεια Βαρβιτσιώτη | Είναι η παλαιότερη πολιτική οικογένεια της χώρας

Ούτε οι Παπανδρέου, ούτε οι Μητσοτάκηδες, ούτε οι Καραμανλήδες. Η παλαιότερη πολιτική οικογένεια της χώρας είναι οι Βαρβιτσιώτηδες και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η χθεσινή παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη έχει και μια ιστορική, αν θέλετε, διάσταση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η πρώτη φορά που το επίθετο Βαρβιτσιώτης εντοπίζεται στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι πριν από 180 χρόνια και συγκεκριμένα στις πρώτες βουλευτικές εκλογές του 1844.

Ανάμεσα σε όσους εκλέχτηκαν ήταν και ο Πέτρος Βαρβιτσιώτης, βουλευτής Λακωνίας από το χωριό Βαρβίτσα (απ’ όπου πήρε και το όνομα) του Δήμου Σπάρτης.

Είναι ο πρώτος από την οικογένεια Βαρβιτσιώτη που εκλέγεται και αυτός που ξεκινάει ουσιαστικά τη «δυναστεία» στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Τη «σκυτάλη» πήρε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1946-1950, ενώ στη συνέχεια βουλευτική έδρα πήρε και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1961. Αναδείχθηκε βουλευτής το 1963, του 1964, καθώς και στις υπόλοιπες που ακολούθησαν από το 1974 μέχρι και το 2000.

Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης εκλέχτηκε ως βουλευτής της ΕΡΕ στη Β’ Αθηνών, ενώ μετά τη μεταπολίτευση εκλεγόταν στην ίδια περιφέρεια με τη Νέα Δημοκρατία μέχρι το 1996, ενώ το 2000 εξελέγη στο Επικρατείας του κόμματος. Ολοκληρώνει τη θητεία του 2004 έχοντας διατελέσει περισσότερα από 30 χρόνια ως βουλευτής.

Το 2000 εξελέγη βουλευτής ο γιος του Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επίσης με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογικές περιφέρειες της Β’ Αθηνών και Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών μέχρι το 2023.

Από χθες αποτελεί παρελθόν για την πολιτική ζωή του τόπου, καθώς υπέβαλλε την παραίτησή του για να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, τα οποία έχουν περάσει στα χέρια του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

Η μεταπήδηση πολιτικού στον ιδιωτικό τομέα στις δυτικές χώρες λέγεται «περιστρεφόμενη πόρτα» (revolving door) και θεωρείται ελαφρώς… ανήθικη. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κανόνες που το απαγορεύουν. Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, για παράδειγμα έχουν περίοδο «ξεκούρασης» δύο χρόνια μετά τη θητεία τους, όπου μπορούν να εργαστούν σε άλλη δημόσια θέση αλλά όχι σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Γιατί αποχωρεί από την πολιτική σε ηλικία 54 ετών

Σε ηλικία 54 ετών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πέντε μήνες μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Ναυτιλίας, με δήλωσή του ανακοίνωσε την παραίτησή του από βουλευτής. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενημερώνοντάς τον για την πρόθεσή του να αποχωρήσει όχι μόνο από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά εν γένει από την πολιτική.

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική εξήγησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, λίγες ώρες μετά την παραίτησή του.

Όπως είπε, έχει ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο και επιθυμεί να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα, στη ναυτιλία, εκεί που, «μπορώ να προσφέρω».

Απαντώντας στα σενάρια που κυκλοφορούν ότι παραιτείται επειδή δεν θα ψήφιζε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είπε ότι ο ίδιος είχε ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης.

Ερωτηθείς, εάν η αποχώρησή του οφείλεται σε δυσαρέσκεια μετά την έξοδό του από την κυβέρνηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι γεννήθηκε στην πολιτική και γνωρίζει ότι έχει και καλές και κακές στιγμές. Δεν είναι μία κακή στιγμή η σημερινή μου απόφαση, τόνισε και ευχαρίστησε τους πολίτες που, όπως είπε, «με έστειλαν 11 φορές στο Κοινοβούλιο για να τους εκπροσωπήσω». Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που υπηρέτησα αυτή την μεγάλη παράταξη, σημείωσε επίσης.

«Η κοινοβουλευτική μου διαδρομή τελειώνει εδώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο ίδιος, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θερμά λόγια του μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η πορεία του στην πολιτική

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, δικηγόρος στο επάγγελμα, ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή από τη μαθητική παράταξη της ΝΔ (ΜΑΚΙ) και στην πορεία δραστηριοποιήθηκε έντονα στην ΟΝΝΕΔ.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με την κεντροδεξιά παράταξη το 2000 στη Β΄ Αθηνών, διατηρώντας την έδρα του έως και τις εθνικές εκλογές του 2023.

Το 2009 τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ενώ στη συνέχεια διετέλεσε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιανουάριο του 2015.

Κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ενώ στις 27 Ιουνίου 2023 ορίστηκε από τον πρωθυπουργό υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη, ο οποίος σπρώχτηκε από μέλη του πληρώματος κατά τον απόπλου του «Blue Horizon» από το λιμάνι του Πειραιά.

Το 2022 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παντρεύτηκε στη Ρώμη την εκλεκτή της καρδιάς του, Κέλλυ Δρίτσα, σε μια γαμήλια τελετή στην ιταλική πρωτεύουσα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *