ΗΠΑ-Γαλλία: Ξεκινά οικονομικός πόλεμος …

Γαλλία
ΗΠΑ-Γαλλία: Ξεκινά οικονομικός πόλεμος …

Παρά τις δυσκολίες στις σχέσεις μεταξύ του Donald Trump και Αμερικανικών κολοσσών πληροφορικής όπως το Facebook, η Google και η Amazon, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πρόθυμος να θυσιάσει τα απομεινάρια της διατλαντικής αλληλεγγύης και της καλής θέλησης που έχουν απομείνει μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των εσόδων των αμερικανικών εταιρειών από τις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές.

Η παλιά σύγκρουση, η οποία κρατά εδώ και χρόνια έχει πλέον φτάσει στην ανοικτή ανταλλαγή επώδυνων οικονομικών χτυπημάτων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων – η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να “πιέσει” αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες για δεκαετίες είχαν δραστηριότητα  στην ΕΕ χωρίς να πληρώνουν φόρους και οι ΗΠΑ πρόκειται να τιμωρήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προσπάθεια επίτευξης μιας ελάχιστης φορολογικής κυριαρχίας.

Ο συγγραφέας και εγκέφαλος του «ευρωπαϊκού φόρου στο Google, το Facebook και το Amazon» ήταν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Όπως γίνεται αντιληπτό τα Ηλύσια Πεδία μπήκαν στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου.

Τι αναφέρει ο Διεθνής Τύπος για τη σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γαλλία

Το Αμερικανικό οικονομικό τηλεοπτικό κανάλι CNBC αναφέρει:

“Οι Μετοχές των Γαλλικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ειδών πολυτέλειας, έχασαν σε αξία αφότου ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να θέσουν υψηλούς δασμούς σε ορισμένα προϊόντα αυτής της κατηγορίας.

Σύμφωνα με τους νέους δασμούς, οι οποίοι ενδέχεται να εφαρμοστούν  στα τέλη Ιανουαρίου, οι τελωνειακές αρχές θα είναι σε θέση να επιβάλλουν τέλη έως και 100% στις εισαγωγές τέτοιων αγαθών από τη Γαλλία. Το εκτιμώμενο ποσό είναι 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πτώση των γαλλικών μετοχών έχει βλάψει τις εταιρείες που κατέχουν τα προϊόντα Louis Vuitton, Hennessy, Hermes, Christian Dior, Gucci, Yves Saint Laurent και Balenciaga.”

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η γαλλική φορολογική δομή στοχεύει άδικα μεγάλες αμερικανικές εταιρείες του Διαδικτύου όπως το Facebook, η Google και η Amazon. Παρόλα αυτά, πολλές  χώρες αναζητούν όλο και περισσότερο έναν τρόπο να έχουν έσοδα από αυτές τις επιχειρήσεις που βγάζουν δισεκατομμύρια δολάρια στις αγορές τους”, ανέφερε το Politico.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τόσο οι εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού όσο και του Δημοκρατικού κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξαν τις ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ για την τιμωρία της Γαλλίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *