Αναλυτές:Η πληρέστερη ανάλυση για την παγκόσμια οικονομία

αναλυτές

Στο άρθρο που ακολουθεί έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από αναλυτές σε όλο τον κόσμο. Θα καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα της παγκόσμιας οικονομίας. Οι αναλυτές αλλού είναι αισιόδοξοι, αλλού επιφυλακτικοί.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι επιπτώσεις του Κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία

Με τα θύματα από τον κορωνοϊό ή αλλιώς Covid-19 να έχουν ξεπεράσει τα 2,000 και τα κρούσματα τις 75,000, οι ανησυχίες εντείνονται καθώς υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, η μεγέθυνση του ΑΕΠ της Κίνας στο α’ τρίμηνο του έτους μπορεί να πέσει έως και στο 3,5% εάν η επιδημία του κορωνοϊού δεν αντιμετωπιστεί αρκετά γρήγορα ώστε η παραγωγή στη μεταποίηση να επιστρέψει άμεσα σε κανονικά επίπεδα.

αναλυτές

Οι δραστηριότητες στον κλάδο της μεταποίησης στην Κίνα έχουν πληγεί καθώς οι αρχές έχουν λάβει μέτρα περιορισμού λόγω του ιού. Μολονότι παραγωγικές μονάδες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν αργά αλλά σταθερά σε κανονική λειτουργία, οι αναλυτές της Morgan Stanley σημειώνουν ότι η παραγωγή είχε αποκατασταθεί την προηγούμενη εβδομάδα μόλις στο 30% έως 50% των συνηθισμένων επιπέδων.

αναλυτές
 • Κίνα, φιλοξενεί τεράστια τμήματα των παγκόσμιων δικτύων προσφοράς αγαθών, από την κλωστοϋφαντουργία έως τα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα. Μια παρατεταμένη αδράνεια των γραμμών παραγωγής στην Κίνα δεν θα επηρεάσει μόνον την προσφορά των συγκεκριμένων αγαθών, αλλά και τη δυνατότητα άλλων κλάδων και αγορών να παράγουν προϊόντα.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν η παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης στην Κίνα να φτάσει στο 60% έως 80% των συνηθισμένων επιπέδων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και κοντά στο 100% περί τα μέσα έως τέλη Μαρτίου. Προειδοποιούν ωστόσο για την αβεβαιότητα, λόγω του αστάθμητου παράγοντα της εξέλιξης της επιδημίας.

Ως βασικό σενάριο προκρίνεται εκείνο της “σταδιακής ομαλοποίησης”, τονίζουν.

αναλυτές

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επίδραση του φαινομένου στους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι βραχυπρόθεσμη.

Υπογραμμίζουν δε ότι τόσο η Κίνα όσο και άλλες ασιατικές οικονομίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολιτικά εργαλεία προκειμένου να μειώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του κοροναϊού.

Ορισμένα μέτρα τα οποία θα μπορούσε να λάβει το Πεκίνο είναι το να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού, καθώς και να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές για τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πρόσφατη κρίση, σημειώνουν.

Στο 1,8% ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο

Οι τιμές καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν άνοδο τον Ιανουάριο, με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου εξαμήνου, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών για ηλεκτρική ενέργεια και αέριο.

 • πληθωρισμός παρόλα αυτά παρέμεινε ελαφρώς χαμηλότερα του στόχου της BoE για 2%. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική για τους επόμενους μήνες, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινάει να διαπραγματεύεται μια νέα εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, από το 1,3% του Δεκεμβρίου.
αναλυτές

Πάνω από τα 1.600 δολ. ο χρυσός για πρώτη φορά από το 2013

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013 σκαρφάλωσαν σήμερα οι τιμές του χρυσού καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για την επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα αναζωπύρωσαν τις πιέσεις στις μετοχές, επαναφέροντας το ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας.

Οι δείκτες της Wall Street διολίσθησαν σήμερα σε αρνητικό έδαφος στον απόηχο της προειδοποίησης της Apple το βράδυ της Δευτέρας ότι η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα θα πλήξει τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 17,20 δολ. ή 1,1% και έκλεισε στα 1.603,60 δολ. ανά ουγγιά έχοντας νωρίτερα σκαρφαλώσει μέχρι το υψηλό των 1.608,20 δολ. Αυτό είναι το υψηλότερο κλείσιμο και ενδοσυνεδριακό από τον Μάρτιο του 2013.

αναλυτές
αναλυτές

Ισχυρό σημείο στήριξης το 1.0785-90

ΗΠΑ: Άνοδος 0,5% του δείκτη τιμών παραγωγού

 • δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,5% σε προσαρμοσμένη βάση τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο των τιμών κατά 0,1%.

Εάν εξαιρεθούν οι συχνά ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού ενισχύονται 0,5% τον Ιανουάριο.

Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, ο συνολικός PPI σημείωσε άνοδο 2,1% τον προηγούμενο μήνα.

 • δείκτης τιμών παραγωγού έχει καταγράψει άνοδο σε ετήσια βάση, συνέχεια από το Νοέμβριο και μετά.

ΗΠΑ: Σε υψηλό 13 ετών οι οικοδομικές άδειες

Υποχώρησαν τον Ιανουάριο οι ενάρξεις ανέγερσης νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, αν και οι οικοδομικές άδειες -ένδειξη της μελλοντικής δραστηριότητας- σκαρφάλωσαν σε υψηλό 13 ετών, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Ειδικότερα, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 3,6% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,567 εκατ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για μεγαλύτερη πτώση 11,7%.

Την ίδια στιγμή, οι οικοδομικές άδειες σημείωσαν άλμα 9,2% από τον προηγούμενο μήνα, στις 1,551 εκατ. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2007. Οι αναλυτές περίμεναν να σημειώσουν άνοδο 1% στις 1,43 εκατ.

Πιο αισιόδοξη η Fed για την αμερικανική οικονομία φέτος

Οι αξιωματούχοι και το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η αμερικανική οικονομία έδειχνε πιο ισχυρή στα τέλη Ιανουαρίου από ό,τι ανέμεναν, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

Οι κίνδυνοι για το outlook ήταν πιο ήπιοι από ό,τι είχε προβλεφθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ανησυχίες που εκφράστηκαν στη διάρκεια των συζητήσεών τους αφορούσαν το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα καθώς και τις εντάσεις στη μέση Ανατολή. Σημειώνεται, βέβαια, ότι οι λεπτομέρειες για την επιδημία του κοροναϊού ήταν περιορισμένες όταν έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Fed.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση στα πρακτικά είναι η “επιφυλακτική αισιοδοξία” που διατυπώνεται για τον επιχειρηματικό τομέα, ο οποίος είχε βαλτώσει όλο το προηγούμενο έτος.

Οι προβλέψεις της Fed για το ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν καλύτερες τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με την προηγούμενη συνάντηση. Το προσωπικό ανέφερε επίσης ότι οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης έχουν περιοριστεί.

Υπήρξε επίσης αισιοδοξία για το outlook του πληθωρισμού

Υπήρξε επίσης αισιοδοξία για το outlook του πληθωρισμού, ο οποίος έχει παραμείνει κάτω από το στόχο του 2%. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι δήλωσαν πως εν γένει αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί πιο κοντά στο επίπεδο-στόχο. Κάποιοι αξιωματούχοι έκαναν ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι ανίχνευσαν μια ήπια επιτάχυνση στις πληθωριστικές τάσεις το 2019 και ότι αυτές μπορεί ακόμη και να συγκλίνουν με τον στόχο.

Παρά την αισιοδοξία, οι αξιωματούχοι της Fed ήταν αρκετά προσεκτικοί ώστε να μη στείλουν κάποιο “σήμα” για τυχόν αλλαγή στα επιτόκια. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια τρεις φορές το περασμένο έτος και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα τηρήσει στάση αναμονής εάν δεν μεταβληθεί σημαντικά το outlook.

Νέα “βουτιά” της τουρκικής λίρας μετά τη μείωση των επιτοκίων

 • τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε ξανά τα επιτόκια, στην μικρότερη μείωση κατά τη διάρκεια του επτάμηνου κύκλου πολιτικής χαλάρωσης, αλλά και πάλι ρισκάρει με την αντίδραση των αγορών καθώς οι αντοχές των επενδυτών για χαμηλότερο κόστος δανεισμού αρχίζει να μειώνει.
 • επιτροπή νομισματικής πολιτικής μείωσε το βασικό επιτόκιο για έκτη συνεχόμενη φορά την Τετάρτη, στο 10,75% από το 11,25%.

Οι προσδοκίες ήταν διαφοροποιημένες

Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεπαν μείωση, οι προσδοκίες ήταν διαφοροποιημένες. Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ αρκετοί δεν ανέμεναν καμία μεταβολή.

 • διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Murat Uysal, οδηγεί τα προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό επιτόκια της Τουρκίας, ακόμη περισσότερο κάτω του μηδενός, σε μια περίοδο που οι πιέσεις στις τιμές εντείνονται.
 • λίρα μετά από την ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια, διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον περασμένο Μάιο, στις 6,0809 λίρες έναντι του δολαρίου, από το 6,0535 που ήταν πριν την ανακοίνωση.
 • τουρκική κεντρική τράπεζα τόνισε πως ενώ τα πρόσφατα στοιχεία κάνουν λόγο για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, οι επενδύσεις και η απασχόληση μένουν αδύναμες.

Πρόσθεσε δε πως η πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να είναι αντίστοιχη (σε γενικές γραμμές) με τις εκτιμήσεις της στο τέλος του έτους.

“Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να πετύχει τον στόχο της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Adidas: “Κατάρρευση” κατά 85% των μεγεθών της στην Κίνα λόγω κορωνοϊού

Μείωση μεγεθών κατά 85% στην Κίνα σημειώνει η δραστηριότητα της Adidas, καθώς η επιδημία του κορωνοϊoύ ανάγκασε την γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών να κλείσει πολλά από τα καταστήματά της, ενώ οι καταναλωτές τα έχουν εγκαταλείψει λόγω των φόβων μετάδοσης της ασθένειας.

Η “βουτιά” αφορά την περίοδο από τις 25 Ιανουαρίου και εξής, σημειώνει η εταιρεία. Η καταναλωτική κίνηση έχει επηρεαστεί τόσο στην Ιαπωνία όσο και στη Νότια Κορέα, ωστόσο, σύμφωνα με την Adidas, η επίδρασή της στα μεγέθη δεν είναι ιδιαίτερη.

Ηχηρό καμπανάκι ΟΟΣΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ το εταιρικό χρέος

 • όγκος του εταιρικού χρέους σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, σκαρφαλώνοντας στα 13,5 τρισ. δολ. στο τέλος του 2019, με οδηγό τις επεκτατικές νομισματικές πολιτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως, αναφέρει σε έκθεση του ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Την ίδια στιγμή, η συνολική ποιότητα του εταιρικού χρέους έχει υποχωρήσει, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, οι εταιρείες εκτός του χρηματοοικονομικού τομέα δανείστηκαν 2,1 τρισ. δολ. με τη μορφή εταιρικών ομολόγων το 2019. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι συνολικά τα εταιρικά ομόλογα έχουν χαμηλότερη πιστοληπτική ποιότητα, υψηλότερες απαιτήσεις αποπληρωμής, πιο μακρινή λήξη και χαμηλότερη προστασία των επενδυτών. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τον αρνητικό αντίκτυπο σε μια πιθανή ύφεση, προειδοποιεί ο Οργανισμός.

Πάνω από το μισό (51%) των νέων ομολόγων με επενδυτική βαθμίδα το 2019 είχαν αξιολόγηση “BBB”

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, λίγο πάνω από το μισό (51%) των νέων ομολόγων με επενδυτική βαθμίδα το 2019 είχαν αξιολόγηση “BBB”, που αποτελεί τη χαμηλότερη στην επενδυτική βαθμίδα. Την περίοδο 2000-2007 μόνο το 39% των εκδόσεων στην επενδυτική βαθμίδα είχαν αξιολόγηση “BBB”.

12:30   EUR   ECB’s De Guindos speech                
      SPEECH    
                         
14:30   EUR   ECB Monetary Policy Meeting Accounts                
      REPORT    
                       
  15:30   USD   Continuing Jobless Claims (Feb 7)     1.72   1.698  
             
          M     M  
                     
                           
                           
15:30   USD   Philadelphia Fed Manufacturing Survey (Feb) 12 17  
                   
15:30   USD   Initial Jobless Claims (Feb 14)     210 K   205 K
                         
15:30   USD   Initial Jobless Claims 4-week average (Feb 14)                
                           

Το μερίδιο των εκδόσεων εκτός της επενδυτικής βαθμίδας επίσης έχει αυξηθεί. Από το 2010, τουλάχιστον το 20% όλων των εκδόσεων ομολόγων ήταν εκτός επενδυτικής βαθμίδας και το 2019 το ποσοστό αυτό έφτασε το 25%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη περίοδος από το 1980 που το μερίδιο των εκδόσεων εκτός επενδυτικής βαθμίδας έχει παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα, αναφέρει ο Οργανισμός. Αυτό δείχνει πως οι αθετήσεις χρέους σε μια μελλοντική ύφεση ενδεχομένως να είναι περισσότερες απ’ ό,τι σε προηγούμενες περιπτώσεις, τονίζει ο ΟΟΣΑ.

Αναφέρει ακόμα ότι το 2019, μόνο το 30% του όγκου των εταιρικών ομολόγων παγκοσμίως είχε αξιολόγηση “A” ή μεγαλύτερη και ήταν από εταιρείες ανεπτυγμένων οικονομιών.

 • αυξανόμενος όγκος των εταιρικών ομολόγων σημαίνει και αύξηση των υποχρεώσεων αποπληρωμής, αναφέρει ο Οργανισμός και προσθέτει: στο τέλος του 2019 οι εταιρείες έπρεπε να αποπληρώσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν εταιρικά ομόλογα συνολικού ύψους 4,4 τρισ. δολ. εντός τριών ετών. Αυτό αποτελεί ποσοστό-ρεκόρ 32,4% του τρέχοντος υπολοίπου των εταιρικών ομολόγων, από περίπου 25% πριν από δέκα χρόνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *