Η αμερικανική οικονομία στο τρενάκι του τρόμου | Όριο χρέους και τραπεζική κρίση δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα

Η αμερικανική οικονομία στο τρενάκι του τρόμου | Όριο χρέους και τραπεζική κρίση δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα

O covid-19 έριξε στα τάρταρα την αμερικανική οικονομία πριν από τρία χρόνια χωρίς να υπάρχει κανένα γνωστό βιβλίο οδηγιών για την άγρια ανάκαμψη που θα ακολουθούσε.

Οι διακοπές λειτουργίας της οικονομικής ζωής και τα κρούσματα της ασθένειας διέκοψαν απότομα τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας στον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών και (τελικά) σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν εδώ και μήνες ότι η ύφεση είναι προ των πυλών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Christine Romans/CNN

Και όμως, η οικονομία των ΗΠΑ σήμερα αναπτύσσεται, η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και ο καταναλωτής εξακολουθεί να ξοδεύει. Οι αντιφάσεις πράγματι αφθονούν.

Οι τίτλοι των εφημερίδων καταδεικνύουν απολύσεις —από Walmart, Disney, Amazon, 3M, General Motors και Meta— αλλά, συνολικά, οι προσλήψεις στις ΗΠΑ επιταχύνθηκαν τον Απρίλιο. Η αμερικανική οικονομία έχει προσθέσει εκπληκτικά 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας φέτος και το ποσοστό ανεργίας αντιστοιχεί στο χαμηλότερο από το 1969. Παρά τις ολισθήσεις της Σίλικονμ Βάλεϊ, εξακολουθούν να συμβαίνουν πολλές προσλήψεις στον τομέα της τεχνολογίας, ειδικά στο σχεδιασμό συστημάτων υπολογιστών και στις υπηρεσίες. Και τα εργοτάξια ζουν στην καλύτερη εποχή τους. Η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ένα ρεκόρ 7,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που απασχολούνται σε θέσεις του τομέα της κατασκευής τον Απρίλιο.

Μετά από δεκαετίες αδύναμης αύξησης των μισθών, οι εργαζόμενοι φαίνεται να απολαμβάνουν τα καλύτερα μισθολογικά κέρδη σε μια γενιά, ειδικά εκείνοι στο χαμηλότερο άκρο της κλίμακας. Τώρα που ο πληθωρισμός φαίνεται να πηγαίνει ελαφρώς καλύτερα, σημαίνει ότι λιγότερα από αυτά τα κέρδη θα καλύπτουν τον υψηλότερο πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτοί οι υψηλότεροι μισθοί μπορεί να περιπλέξουν τον αγώνα της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, αλλά μπορεί επίσης να στηρίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες, βοηθώντας την οικονομία να αποφύγει την ύφεση.

Κι όμως, το αφήγημα φαίνεται να αλλάζει κάθε εβδομάδα. Τα χρηματιστήρια είχαν την αίσθηση το χειμώνα ότι η αμερικανική οικονομία ήταν καθ’ οδόν προς μια πιθανή «ήπια προσγείωση». Η οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός έχουν μειωθεί, χωρίς αντίστοιχη απότομη αύξηση της ανεργίας. Την ίδια στιγμή, η Fed φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων. Η Goldman Sachs προβλέπει τις πιθανότητες ύφεσης στο 35% και ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η οικονομία θα μπορούσε να την αποφύγει.

«Η αποφυγή μιας ύφεσης είναι, κατά την άποψή μου, πιο πιθανή από την ύφεση», είπε συγκεκριμένα ο Powell. «Αλλά δεν το αποκλείω ούτε αυτό. Είναι πιθανό να έχουμε μια ήπια ύφεση», είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου μετά την τελευταία απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια.

Powell jerome congress 2
Η αμερικανική οικονομία στο τρενάκι του τρόμου | Όριο χρέους και τραπεζική κρίση δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα

Ωστόσο, δύο σκοτεινά σημεία έχουν αναδυθεί για να αμφισβητήσουν την αφήγηση της «ήπιας προσγείωσης»: Η περιφερειακή τραπεζική κρίση που ξεκίνησε από την ελάχιστα γνωστή Silicon Valley Bank και μια κατασκευασμένη κρίση ανώτατου ορίου χρέους λόγω πολιτικών διαφωνιών. Η πίεση των περιφερειακών τραπεζών φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί (προς το παρόν), αλλά το κομματικό δράμα για την πληρωμή των λογαριασμών της χώρας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους από την 1η Ιουνίου εάν το Κογκρέσο δεν αντιμετωπίσει το όριο χρέους πριν από αυτό, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen. Ωστόσο, οι αγορές μετά βίας έχουν υποχωρήσει. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 8% φέτος και ο Nasdaq 17%.

«Πιστεύω ότι θα είναι δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες», δήλωσε η Seema Shah, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της Principal Global Investors. «Εφόσον η αγορά μετοχών είναι αρκετά σταθερή, υπάρχει πολύ μικρή πίεση στο Κογκρέσο να καταλήξει σε κάποια συμφωνία. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, σχεδόν σταθμούς πανικού να προκύψουν για να τους σπρώξεις πάνω από αυτή τη γραμμή, όπως συνέβη το 2011 και το 2013».

Πράγματι, το 2011, το Κογκρέσο κατέληξε σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία που το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούσε ότι τα χρήματα θα εξαντληθούν. Προκάλεσε τη χειρότερη εβδομάδα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και προσέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες την πρώτη και μοναδική πιστωτική υποβάθμισή τους. Η συζήτηση για την αύξηση του ορίου χρέους το 2013 ανάγκασε το κλείσιμο της κυβέρνησης.

5R6ILC4YGBL3ZB5RAAJEM7PBJM scaled
Η αμερικανική οικονομία στο τρενάκι του τρόμου | Όριο χρέους και τραπεζική κρίση δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα

Αυτή τη φορά, «οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν έχουν δείξει μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Greg Valliere, επικεφαλής στρατηγικής πολιτικής των ΗΠΑ για την AGF Investments. «Ίσως οι αποδόσεις της αγοράς γραμματίων να έχουν κινηθεί υψηλότερα, αλλά νομίζω ότι για το χρηματιστήριο γενικά υπάρχει η αίσθηση ότι όλο αυτό θα λυθεί την τελευταία στιγμή, κάτι που έχουμε δει ξανά στο παρελθόν».

Ουσιαστικά, πολλοί στη Wall Street δεν περιμένουν από τους νομοθέτες να κατανοήσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους έως ότου οι λογαριασμοί συνταξιοδότησης των ψηφοφόρων τους να είναι οι πρώτοι που θα κινδυνεύσουν σοβαρά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *