Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καθυστερεί την επιβολή πλήρους ελέγχων εισαγωγής προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για πέμπτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, εν μέσω φόβων ότι οι πρόσθετοι έλεγχοι θα ανεβάσουν τις τιμές των τροφίμων και θα διαταράξουν τις ζωτικές προμήθειες της χώρας.

Από την Hanna Ziady/CNN Business

Πρόκειται για ακόμα ένα σημάδι ότι η Βρετανία εξακολουθεί να αγωνίζεται να συμβιβαστεί με τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2020, η οποία έχει συσσωρεύσει κόστος για τις βρετανικές επιχειρήσεις και έχει επιβαρύνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και, τελικά, την οικονομική ανάπτυξη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το Brexit έχει ήδη συμβάλει στον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό της Βρετανίας, εισάγοντας τριβές στη σημαντικότερη εμπορική σχέση της χώρας και πλήττοντας την αξία της λίρας, γεγονός που έκανε τις εισαγωγές πιο ακριβές. Μια πρόσφατη μελέτη από το London School of Economics διαπίστωσε ότι το Brexit ευθύνεται για περίπου το ένα τρίτο του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2019, προσθέτοντας σχεδόν 7 δισεκατομμύρια λίρες (8,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στον λογαριασμό των σούπερ μάρκετς της Βρετανίας.

230829085101 brexit border checks uk economy

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιθυμεί να αποφύγει οτιδήποτε χειροτερεύει τα πράγματα. Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση υπογραμμίζει τις μακροχρόνιες ανησυχίες ότι οι συνοριακοί έλεγχοι στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ -η οποία προμηθεύει το 28% των τροφίμων που καταναλώνονται στη Βρετανία- θα μπορούσαν να πνίξουν τις προμήθειες.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η παράταση των προθεσμιών «θα δώσει στους ενδιαφερόμενους επιπλέον χρόνο να προετοιμαστούν για τους νέους ελέγχους».

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα, η υγειονομική πιστοποίηση για τα «τρόφιμα υψηλού κινδύνου» και τα ζωικά και φυτικά προϊόντα «μεσαίου κινδύνου», η οποία επρόκειτο προηγουμένως να εισαχθεί στα τέλη Οκτωβρίου, θα αναβληθεί για τον Ιανουάριο του 2024. Περαιτέρω απαιτήσεις, όπως φυσικοί έλεγχοι και δηλώσεις ασφαλείας πρόκειται να εισαχθούν σταδιακά έως το 2024.

Ορισμένοι βιομηχανικοί όμιλοι του Ηνωμένου Βασιλείου καλωσόρισαν τις τελευταίες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους, οι οποίοι, όπως είπαν, θα προσθέσουν κόστος και τριβές στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Flag United Kingdom agglia vretania
union jack

«Αυτοί οι έλεγχοι του Brexit θα τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων όποτε εισαχθούν, και επομένως όσο περισσότερο καθυστερούν τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Shane Brennan, Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Ψυχρής Αλυσίδας Τροφίμων. Η ένωση —που εκπροσωπεί επιχειρήσεις που παραδίδουν ευπαθή προϊόντα, που χρειάζονται αποθήκευση με απλή ψύξη— ανησυχεί ότι ορισμένοι μικρότεροι προμηθευτές της ΕΕ μπορεί απλά να σταματήσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει της νέας και δαπανηρής γραφειοκρατίας.

Ωστόσο, βιομηχανικοί όμιλοι προέτρεψαν επίσης την κυβέρνηση να παράσχει ποερισσότερη ασφάλεια στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν επανειλημμένα προετοιμαστεί για τους ελέγχους.

Αν και η καθυστέρηση ήταν η «σωστή απόφαση», ο Brennan είπε ότι αποτελεί «ακόμα ένα πλήγμα» στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και «αυτή η σύγχυση στην κορυφή» θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη τη διασφάλιση ότι οι επιχειρήσεις της ΕΕ είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Ο Andrew Opie, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας στο British Retail Consortium, μια εμπορική ένωση, πρόσθεσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εξαγωγείς της ΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη δει πολλαπλές αναβολές των ελέγχων του [ΗΒ], θα προετοιμαστούν διεξοδικά για τους ελέγχους Ιανουαρίου και Απριλίου έχοντας την πεποίθηση ότι οι έλεγχοι θα εφαρμοστούν».

Φόβοι για την προσφορά

Οι παραγωγοί τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου υπόκεινται σε πλήρεις συνοριακούς ελέγχους για προϊόντα που κατευθύνονται προς την ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2021, όταν η Βρετανία αποχώρησε από την τεράστια εσωτερική αγορά και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Με τη σειρά τους, οι έλεγχοι για τα τρόφιμα της ΕΕ που εισέρχονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο υποτίθεται ότι θα ίσχυαν ταυτόχρονα, αλλά καθυστέρησαν αρχικά στη μέση της πανδημίας.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει σε εύθραυστη κατάσταση, αφού η Covid-19 ακολουθήθηκε γρήγορα από τα δίδυμα δεινά του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων.

Ο ρυθμός πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ο υψηλότερος στην G7, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 6,8% τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak έχει δεσμευτεί να μειώσει στο μισό τον πληθωρισμό φέτος, σε περίπου 5%.

Στη δήλωσή της, η κυβέρνηση είπε ότι το τελευταίο χρονοδιάγραμμα για τους συνοριακούς ελέγχους έλαβε υπόψη «τη μικρή πιθανή επίδραση στον πληθωρισμό» και τη «σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει τα επιτόκια».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι νέοι έλεγχοι αναμένεται να προσθέσουν λιγότερο από 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό του πληθωρισμού των τροφίμων σε διάστημα τριών ετών. Πέρα όμως από τον πληθωρισμό, οι διαταραχές στον εφοδιασμό τροφίμων παραμένουν μια διαρκής ανησυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο εισάγει λίγο λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου των τροφίμων που καταναλώνει.

Νωρίτερα φέτος, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου αναγκάστηκαν να θεσπίσουν δελτίο για φρούτα και λαχανικά, αφού οι κακές καιρικές συνθήκες σε βασικές αναπτυσσόμενες περιοχές οδήγησαν σε κατάρρευση των εισαγωγών.

Ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, η οποία εκπροσωπεί τους Βρετανούς παραγωγούς τροφίμων, είπε ότι οι τελευταίες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους είναι «ατυχείς αλλά απαραίτητες, για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει η κατάλληλη υποδομή ώστε να μην υπάρξει διαταραχή στις προμήθειες τροφίμων και ποτών από την ΕΕ».

Σε μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το FDF διαπίστωσε ότι το εμπόριο τροφίμων και ποτών Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ μειώθηκε σημαντικά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να ανακάμψει.

— Η Olesya Dmitracova συνέβαλε στο ρεπορτάζ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *